Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Επιστολή ΠΟΣΕΕΠΕΑ για κατανομή διορισμών στα Υπουργεία Παιδείας-Εσωτερικών και Οικονομικών

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Επιστολή ΠΟΣΕΕΠΕΑ για κατανομή διορισμών στα Υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων-Εσωτερικών και Οικονομικών, αναμένοντας την επίσημη ανακοίνωση για τον ακριβή χρόνο υλοποίησης των νέων μόνιμων διορισμών.

Επιστολή ΠΟΣΕΕΠΕΑ για κατανομή διορισμών

Επιστολή απέστειλε η ΠΟΣΕΕΠΕΑ στα Υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εσωτερικών και Οικονομικών, αναφορικά με τους εξαγγελθέντες 3.770 νέους μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση, ζητώντας αύξηση του αριθμού τους και μια δίκαιη κατανομή. Επιπροσθέτως η ΠΟΣΕΕΠΕΑ επισημαίνει πως μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία επιπλέον κίνηση με σκοπό να ιδρυθούν τα νέα οργανικά κενά, παρά την πρόσφατη εισήγηση της Διεύθυνσης ΕΑΕ για τους κλάδους του ΕΕΠ – ΕΒΠ.

Ακολουθεί η επιστολή της ΠΟΣΕΕΠΕΑ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ (Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α.)

(Χρήστος Βουλιώτης – Πρόεδρος ) (Σεραφείμ ( Μάκης ) Λάππας –Γεν.Γραμματέας)

Πανεπιστημίου 59, 4ος όρ., Τ.Κ. 105 64, Αθήνα, e-mail: poseepea@yahoo.gr ιστολόγιο: www.poseepea.blogspot.gr

Α.Π.:23

Αθήνα, 30.03.2023

Προς: – Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων κα. Κεραμέως – Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα – Υπουργό Εσωτερικών κ. Βορίδη

Κοιν: – Υφυπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων κα. Μακρή – Γεν. Γραμματέα Α/θμιας, Β/θμιας & Ειδικής Αγωγής κ. Κόπτση

Θέμα : «Κατανομή Μόνιμων Διορισμών»

Για τρίτη χρονιά έγινε εξαγγελία μόνιμων διορισμών από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας, κάτι που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, μιας και δείχνει ότι υπάρχει πρόθεση να επέλθει σε κάποιο βαθμό η κανονικότητα στην εκπαίδευση. Ωστόσο το νούμερο που εξαγγέλθηκε στην ουσία δε λύνει το πρόβλημα, δεδομένου τόσο του μεγάλου αριθμού οργανικών κενών που υπάρχουν στην εκπαίδευση ήδη εδώ και μια δεκαετία.

Παράλληλα μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία επιπλέον κίνηση με σκοπό να ιδρυθούν τα νέα οργανικά κενά, παρά την πρόσφατη εισήγηση της Διεύθυνσης ΕΑΕ για τους κλάδους του ΕΕΠ – ΕΒΠ, προκειμένου να καλυφθούν ορθά και στο ακέραιο οι ανάγκες της μαθητικής κοινότητας.

Στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία το Υπουργείο ορθά αξιολόγησε και αποφάσισε να προχωρήσει στην διαδικασία των νέων διορισμών, παρά το γεγονός ότι το νούμερο των 3770 αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό απέναντι στις υφιστάμενες πραγματικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Ιδιαίτερα σε έναν ευαίσθητο χώρο όπως αυτός της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης τα αρμόδια Υπουργεία θα πρέπει να πάρουν την απόφαση να ιδρύσουν τα νέα οργανικά κενά που χρειάζονται για την εύρυθμη λειτουργία όλων των δομών ανεξαιρέτως, δηλαδή τις ΣΜΕΑΕ, τις ΕΔΥ και τα ΚΕΔΑΣΥ.

Παράλληλα θα πρέπει να μετουσιωθούν σε οργανικά κενά τουλάχιστον όλα εκείνα τα κενά που καλύπτουν στη Γενική Εκπαίδευση οι συνάδελφοι ΕΕΠ και ΕΒΠ, μιας και οι ψυχοκοινωνικές ανάγκες μετά την πανδημία έχουν αυξηθεί κατακόρυφα σε σχέση με το παρελθόν.

Να επισημανθεί εν προκειμένω ότι για τους κλάδους του ΕΕΠ – ΕΒΠ η πλειονότητα των συναδέλφων εργάζεται τη δεδομένη χρονική στιγμή σαν αναπληρωτές, μιας και από τα στοιχεία του Υπουργείου μόνο τη φετινή χρονιά έχουν προσληφθεί περισσότεροι από 8200 αναπληρωτές, τη στιγμή που οι μόνιμοι συνάδελφοί μας είναι κατά πολύ λιγότεροι.

Ως εκ τούτου είναι πασιφανής ο λόγος για τον οποίο είναι απαιτητό να υπάρξει δίκαιη, ισότιμη και διαφανής κατανομή των θέσεων, στη βάση των αναγκών, συνυπολογίζοντας και το γεγονός ότι στους τελευταίους διορισμούς το ΕΕΠ – ΕΒΠ υπήρξε ο παρίας αυτών δεδομένου ότι δόθηκαν μόνο 400 θέσεις σε σύνολο 8568 διορισμών.

Άλλωστε ακόμη και τη στιγμή της ανακοίνωσης των νέων διορισμών το ΕΕΠ – ΕΒΠ διαθέτει χωρίς να έχει καλυφθεί ένα αρκετά μεγάλο νούμερο οργανικών θέσεων που παραμένει ακάλυπτο.

Συγκεκριμένα υπάρχουν ακόμη 266 οργανικά κενά σε ΣΜΕΑΕ, 866 σε ΕΔΥ και 392 στα ΚΕΔΑΣΥ, ήτοι σημαίνει 1524 συνολικά, χωρίς σε καμία περίπτωση αυτό το νούμερο να επαρκεί για την πλήρη και ορθή κάλυψη των πραγματικών αναγκών.

Στη βάση λοιπόν της ανακοίνωσης των νέων διορισμών τα αρμόδια Υπουργεία θα πρέπει να αυξήσουν περαιτέρω τον αριθμό των διοριστέων έτσι ώστε να καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες και παράλληλα για να μην αδικηθεί κανένας κλάδος της εκπαίδευσης. Άλλωστε η σημασία της κάλυψης όλων των κενών από σταθερό και μόνιμο προσωπικό αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την ολόπλευρη ανάπτυξη όλων των μαθητών ανεξαιρέτως, όπως επιτάσσουν και οι συμπεριληπτικές πρακτικές του παρόντος.

Εν κατακλείδι αναμένουμε από μέρους σας ότι στην κατανομή των διορισμών θα συμπεριλάβετε όλα τα παραπάνω με σκοπό την δίκαιη και ισότιμη κάλυψη των κενών με βάση τις ανάγκες, τα υφιστάμενα οργανικά κενά και την προσφάτως ολοκληρωμένη εισήγηση της Διεύθυνσης ΕΑΕ για τη δημιουργία νέων οργανικών θέσεων ΕΕΠ – ΕΒΠ, ευελπιστώντας παράλληλα σε αύξηση του αριθμού των προσλήψεων. Βασικό μας μέλημα πρέπει να είναι άλλωστε η μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών.

Αναμένουμε τέλος την επίσημη ανακοίνωση του αρμόδιου Υπουργείου για τον ακριβή χρόνο υλοποίησης των προαναφερθέντων διορισμών.

ΕΚ ΤΟΥ Δ.Σ.

Πρόεδρος                        Γενικός Γραμματέας

Χρήστος Βουλιώτης      Σεραφείμ (Μάκης) Λάππας

Δείτε σχετικά

Οργανικά κενά ΕΕΠ-ΕΒΠ 2023: Πίνακες ανά κλάδο και ανά ΣΜΕΑΕ/περιοχή Α/θμιας & Β/θμιας-ΚΕΔΑΣΥ-ΕΔΥ 

Κεραμέως-νέοι διορισμοί: Θα γίνουν και στην Ειδική Αγωγή-Ανακοινώνεται η κατανομή το επόμενο διάστημα 

Νέοι διορισμοί-Οριστικοί πίνακες ΑΣΕΠ και πότε θα εκδοθούν-Σύσταση νέων οργανικών θέσεων | Ενημέρωση 

Κεραμέως-διορισμοί 2023: Προχωράμε σε 3.700 νέους μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών 

Πριν φύγετε

Οδηγός ΕΕΠ-ΕΒΠ 2022: Η ταυτότητα των κλάδων-Δομές απασχόλησης-Καθηκοντολόγια-Ιστορική αναδρομή

Νέες οργανικές-ΕΕΠ ΕΒΠ: Θετικό για τη σύστασή τους το Υπ. Παιδείας αλλά ενώ υπάρχει εισήγηση η διαδικασία έχει παγώσει

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση