Κυριακή, 26 Μαΐου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Επιστολή ΣΚΛΕ σε πολιτική ηγεσία Υπουργείου Παιδείας για την επιμόρφωση των Κοινωνικών Λειτουργών

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Επιστολή ΣΚΛΕ σε πολιτική ηγεσία Υπουργείου Παιδείας για την υλοποίηση της επιμόρφωσης των Κοινωνικών Λειτουργών ΠΕ30 στα γενικά σχολεία.

Υλοποίηση της επιμόρφωσης των Κοινωνικών Λειτουργών

Επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ απέστειλε ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ) με θέμα την υλοποίηση επιμορφωτικού προγράμματος για Κοινωνικούς Λειτουργούς (ΠΕ30) και Ψυχολόγους (ΠΕ23): “Επιστροφή στο σχολείο και ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας στην περίοδο της πανδημίας COVID -19”.

Ο ΣΚΛΕ αναφέρεται στη μη συμμετοχή εισηγητών από το πεδίο της Κοινωνικής Εργασίας παρότι στη χώρα μας πανεπιστημιακά τμήματα Κοινωνικής Εργασίας παρέχουν μεταπτυχιακές σπουδές στο πεδίο της Κοινωνικής Εργασίας στην εκπαίδευση.

Δεσμεύεται δε για συνεργασία και υποστήριξη της επιμόρφωσης των ΠΕ30 Κοινωνικών Λειτουργών συνεργαζόμενοι με τα Πανεπιστημιακά τμήματα Κοινωνικής Εργασίας της χώρας καθώς επίσης και στην εξασφάλιση της συμμετοχής εισηγητών Κοινωνικών Λειτουργών σε επιμορφώσεις άλλων ειδικοτήτων έτσι ώστε να ενδυναμώνεται η διεπιστημονική συνεργασία.

Τέλος ο ΣΚΛΕ αναμένει καθορισμό συνάντησης για περαιτέρω συνεργασία και επεξεργασία των προτάσεων.

Δείτε την επιστολή του ΣΚΛΕ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

YΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ             

Αθήνα 28/01/2021

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ – ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ                  (ν.π.δ.δ.)

ΑΠ:34

Γ΄ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 19, 104 32 ΑΘΗΝΑ

Τηλ/φαξ: 210-8834818 ,210 -8827017

ΠΡΟΣ:    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΥΠΟΨΗ: Υπουργού κ. Ν. Κεραμέως minister@minedu.gov.gr

Υφυπουργού, κ. Ζ. Μακρή depmin1@minedu.gov.gr

ΘΕΜΑ: ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΚΛΑΔΟΥ ΠΕ 30 – ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ

 Αξιότιμες κυρίες,

Ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών, Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου που εκπροσωπεί επιστημονικά και επαγγελματικά τους Κοινωνικούς Λειτουργούς της χώρας, με αφορμή την πρωτοβουλία του Υπουργείου σας για την υλοποίηση επιμορφωτικού προγράμματος με θέμα:

«Επιστροφή στο σχολείο και ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας στην περίοδο της πανδημίας COVID -19»

σας συγχαίρει για τον σταθερό προσανατολισμό σας στην εκπαίδευση του στελεχιακού δυναμικού σας αλλά επισημαίνει τα παρακάτω:

Η Κοινωνική Εργασία είναι μια διακριτή κοινωνική επιστήμη και οι Κοινωνικοί Λειτουργοί στην εκπαίδευση έχουν συγκεκριμένο και διακριτό αντικείμενο με κύριες επιδιώξεις τους

  • την ομαλή συνεργασία σχολείου – οικογένειας – κοινότητας.
  • τη διασφάλιση της πρόσβασης και της ένταξης όλων των παιδιών στο σχολικό περιβάλλον και
  • την ανάπτυξη εξειδικευμένων παρεμβάσεων σε καταστάσεις κρίσης όπως η παρούσα της πανδημίας.

Για την επίτευξη αυτών των στόχων, οι Κοινωνικοί Λειτουργοί συνεργάζονται στενά με εκπαιδευτικούς, ψυχολόγους και άλλες ειδικότητες καθώς και με υπηρεσίες και οργανώσεις της κοινότητας.

Η συμμετοχή των Κοινωνικών Λειτουργών σε κοινή εκπαίδευση με άλλες ειδικότητες είναι θεμιτή και προσφέρει τη δυνατότητα βελτίωσης των όρων διεπιστημονικής συνεργασίας αλλά θεωρούμε ότι θα πρέπει αντίστοιχα η επιμόρφωση να περιλαμβάνει και την οπτική της επιστήμης ενός εκάστου των συμμετεχόντων.

Παρατηρούμε ότι στο εν λόγω πρόγραμμα επιμόρφωσης, το οποίο αποτέλεσε και την αφορμή της επικοινωνίας μας, δεν υπάρχει συμμετοχή εισηγητών από το πεδίο της Κοινωνικής Εργασίας παρότι στη χώρα μας πανεπιστημιακά τμήματα Κοινωνικής Εργασίας παρέχουν μεταπτυχιακές σπουδές στο πεδίο της Κοινωνικής Εργασίας στην εκπαίδευση, της προστασίας του Παιδιού και του Εφήβου (ΔΠΘ, ΠΑΔΑ, ΕΛΜΕΠΑ) και επίσης η Κοινωνική Εργασία λειτουργεί ως κατεύθυνση στο τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Κλείνοντας δεσμευόμαστε στην αμέριστη συνεργασία και υποστήριξη της επιμόρφωσης των ΠΕ30 Κοινωνικών Λειτουργών συνεργαζόμενοι με τα Πανεπιστημιακά τμήματα Κοινωνικής Εργασίας της χώρας καθώς επίσης και στην εξασφάλιση της συμμετοχής εισηγητών Κοινωνικών Λειτουργών σε επιμορφώσεις άλλων ειδικοτήτων έτσι ώστε να ενδυναμώνεται η διεπιστημονική συνεργασία.

Αναμένοντας καθορισμό συνάντησης για περαιτέρω συνεργασία και επεξεργασία των προτάσεων μας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Πρόεδρος                                                         Ο Γεν. Γραμματέας

Τριανταφυλλιά Αθανασίου                                  Γεώργιος Λουκάς

Δείτε σχετικά

Σεμινάριο Ψυχολόγων και Κοινωνικών Λειτουργών: Πέμπτη 28.01-Εγγραφο με τον σύνδεσμο παρακολούθησης

Δείτε επίσης

Ανακοινώσεις: Γυμνάσια-Λύκεια ανοίγουν 1η Φεβρουαρίου-Οχι τα Λύκεια στις “κόκκινες” περιοχές
Εγκύκλιος επαναλειτουργίας Γυμνασίων-Λυκείων: Ενημέρωση γονέων-υπενθύμιση μέτρων covid τις 2 πρώτες ώρες

Πριν φύγετε

Διαχείριση κρούσματος-πρωτόκολλο αναστολής λειτουργίας σχολείου | Νέες οδηγίες
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση