Κυριακή, 13 Ιουνίου 2021

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Επόμενη φάση προσλήψεων-Κενά-Διορισμοί-Κατανομή: Ενημέρωση από Αιρετό ΚΥΣΔΕ Ν. Κορδή

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Επόμενη φάση προσλήψεων-Κενά-Διορισμοί-Κατανομή: Ενημέρωση από Αιρετό ΚΥΣΔΕ Ν. Κορδή με αναλυτική παράθεση στοιχείων και Πινάκων.

Επόμενη φάση προσλήψεων

Ενημέρωση αναφορικά με την επόμενη φάση προσλήψεων αναπληρωτών  και τις εκπαιδευτικές εξελίξεις κοινοποίησε στις 21-10-2019 ο Αιρετός ΚΥΣΔΕ Νεκτάριος Κορδής.

Ο Αιρετός αναφέρεται, με παράθεση στοιχείων και Πινάκων, στις παρακάτω ενότητες:
 • Για την επόμενη φάση προσλήψεων αναπληρωτών
 • Για την κατανομή προσλήψεων αναπληρωτών στη Δευτεροβάθμια  από το 2014
 • Για την αναλυτική κατανομή των προσλήψεων αναπληρωτών στη Δευτεροβάθμια  από το 2014
 • Για τα κενά εκπαιδευτικών
 • Για το “ομαλό ξεκίνημα της νέας χρονιάς”
 • Για τα υφιστάμενα κενά σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας – Πίνακας
 • Για τους μόνιμους διορισμούς
 • Για την κατανομή και τις Τροπολογίες που αναμένονται
 • Για το θέμα του προϋπολογισμού και των διορισμών
 • Για τις Μεταθέσεις του 2020
 • Για την αναθεώρηση του πλαισίου υπηρεσιακών μεταβολών

Αναλυτικά

Για την επόμενη φάση προσλήψεων αναπληρωτών

Με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας η καταγραφή των λειτουργικών κενών/πλεονασμάτων για σχολικές μονάδες ή ΚΕΣΥ θα γίνει μέχρι τις 22 Οκτωβρίου και θα αφορά Αναπληρωτές Εκπαιδευτικούς Γενικής Εκπαίδευσης, Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΕΑΕ) και Μουσικά Σχολεία (ώρες ανά Μουσική Ειδίκευση).

Οι προσλήψεις αναπληρωτών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση τη σχολική χρονιά 2019/20 ανέρχονται συνολικά σε 7.625. Ο συνολικός αριθμός τους προσεγγίζει τις 31.000! Οι ελαστικές μορφές εργασίας αυξάνονται συνεχώς στη Δημόσια εκπαίδευση!

Για την κατανομή προσλήψεων αναπληρωτών στη Δευτεροβάθμια  από το 2014

Μέσα σε μια πενταετία (2014-2019) σχεδόν διπλασιάστηκε η ποσοστιαία  αναλογία των αναπληρωτών επί των μονίμων εκπαιδευτικών!

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σχέση με τη σχ. χρονιά 2014/15 η αύξηση  προσλήψεων ανέρχεται σε 4.414 εκπαιδευτικούς δηλαδή σε ποσοστό 85,4%!

Το 2010/11 οι αναπληρωτές αποτελούσαν το 8% επί των μονίμων και το 2018/19 πλησίαζαν το 15%! Το 2/3 των υπηρετούντων αναπληρωτών ΕΑΕ έχουν συμβάσεις αναπληρωτή! Είναι χαρακτηριστικό ότι με πρόσφατη τροπολογία αυξήθηκε στα 81 εκατομμύρια ευρώ (από 48,6 εκατ.) το ποσό που προβλέπεται για την πρόσληψη αναπληρωτών μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, γεγονός που καταδεικνύει τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν την τρέχουσα σχολική χρονιά!

Για την αναλυτική κατανομή των προσλήψεων αναπληρωτών στη Δευτεροβάθμια  από το 2014

Η αναλυτική κατανομή των προσλήψεων αναπληρωτών στη Δευτεροβάθμια  από το 2014 ήταν η ακόλουθη:

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ

ΣΧ. ΕΤΟΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ % ΕΠΙ ΜΟΝΙΜΩΝ
2014-15 5164 7,79%
2015-16 6162 9,29%
2016-17 6007 9,06%
2017-18 7404 11,17%
2018-19 9578 14,45%
2019-20 (Οκτ.) 7625 11,70%

 

Για τα κενά εκπαιδευτικών

Παρά τις μαζικές αυτές προσλήψεις αναπληρωτών, τα κενά εξακολουθούν να είναι σοβαρά 40 μέρες μετά το άνοιγμα των σχολείων!

Πριν από λίγες μέρες η Υφυπουργός κ. Ζαχαράκη, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN τόνισε πως το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς υπήρξε ομαλό, εν συγκρίσει με προηγούμενες χρονιές.

Η κάλυψη των κενών υπήρξε «δύσκολη εξίσωση» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Σ. Ζαχαράκη καθώς τα κενά «εκτοξεύθηκαν» από επιλογές όπως η επέκταση της δίχρονης προσχολικής αγωγής και η κατάρτιση 4 κατευθύνσεων στην Γ΄ Λυκείου.

Η υπουργός δεσμεύθηκε πως για τις 1.800 προσλήψεις που επίκεινται, η προτεραιότητα θα δοθεί στις νησιωτικές περιοχές και στην παραμεθόριο, καθώς και η διδασκαλία πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων. Οι προσλήψεις, όπως είπε, θα γίνουν έως τις αρχές Νοεμβρίου.

Για το “ομαλό ξεκίνημα της νέας χρονιάς”

Σχετικά με το ομαλό ξεκίνημα της νέας χρονιάς, να υπενθυμίσουμε ότι κατά την Α΄ φάση προσλήψεων, η κάλυψη των κενών στη Δευτεροβάθμια έγινε σε ποσοστό 30-40%!

Στη Β΄ φάση η κάλυψη των κενών έγινε σε ποσοστό 53%, ενώ είχαμε και 306 προσλήψεις από ανακλήσεις αναπληρωτών.

Η σημερινή κατάσταση απέχει πολύ από συνθήκες ομαλότητας! Η «κανονικότητα» στα σχολεία δεν μπορεί να επέλθει με «αόρατους» εκπαιδευτικούς! Εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρά κενά πανελλαδικά (1800 τουλάχιστον)!

Πολλά από τα κενά αυτά εντοπίζονται στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη! Τα στοιχεία που ακολουθούν δείχνουν το τεράστιο πρόβλημα!

Παράλληλα χάνονται χιλιάδες ώρες λόγω των κενών σε Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία! Δεν έχουμε καμία εξέλιξη για τις προσλήψεις στο πρόγραμμα για Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ, τις ΔΥΕΠ και της Τάξεις Υποδοχής!

Αν οι επόμενες προσλήψεις γίνουν αρχές Νοεμβρίου, είναι προφανές ότι θα συμπληρώσουμε 50 μέρες που κάποιοι μαθητές/τριες δεν θα έχουν διδαχθεί καθόλου ορισμένα μαθήματα!

Για τα υφιστάμενα κενά σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας – Πίνακας

Με βάση την ενημέρωση των αιρετών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, τα υφιστάμενα κενά είναι τα ακόλουθα:

ΔΔΕ/ΠΔΕ ΕΝΑΠΟΜ.ΚΕΝΑ
ΚΡΗΤΗ 380
ΚΕΝ. ΜΑΚΕΔ ΓΕΝ. 201-ΕΑΕ 143
ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ 190
ΧΑΝΙΩΝ 97
ΚΟΡΙΝΘΙΑ 60

ΜΟΥΣΙΚΟ 200 ΩΡΕΣ

ΜΕΣΣΗΝΙΑ 44 ΓΕΝ. -5 ΕΑΕ-

26 ΜΟΥΣΙΚΑ

ΛΑΚΩΝΙΑ 20 ΑΠΩ-18 ΑΜΩ
ΕΥΒΟΙΑ  31ΑΠΩ-31 ΑΜΩ
ΚΥΚΛΑΔΕΣ 76 ΑΠΩ-20 ΑΜΩ-18 ΕΑΕ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173 ΓΕΝΙΚ- 40 ΕΑΕ.
ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚ 807 ΩΡΕΣ
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ 9 ΓΕΝΙΚ.- 2 ΕΑΕ.
ΑΡΤΑ 15 ΓΕΝ- 9 ΕΑΕ
ΠΡΕΒΕΖΑ 14 ΓΕΝ-8 ΕΑΕ
ΙΩΑΝΝΙΝΑ 30 ΓΕΝΙΚ- 9 ΕΑΕ
ΗΛΕΙΑ 38 ΓΕΝ.- 14 ΕΑΕ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ 16 ΓΕΝΙΚ
ΛΑΡΙΣΑ 29 ΓΕΝΙΚ
ΜΑΓΝΗΣΙΑ 33 ΓΕΝΙΚ.
ΤΡΙΚΑΛΑ 11 ΓΕΝΙΚ.
Α΄ ΑΘΗΝΑΣ 110
Β΄ΑΘΗΝΑΣ 160
Γ΄ ΑΘΗΝΑΣ 71 ΑΠΩ-37 ΑΜΩ
ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗ 179
ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚ 807  ΩΡΕΣ
Δ΄ ΑΘΗΝΑΣ 431 ΩΡΕΣ ΜΟΥΣΙΚΑ-880 ΩΡΕΣ ΓΕΝΙΚΗ
ΚΑΒΑΛΑΣ 17 ΓΕΝ.- 26 ΕΑΕ
ΗΜΑΘΙΑ 32 ΓΕΝ- 14 ΕΑΕ-

9 ΜΟΥΣΙΚΑ

ΚΙΛΚΙΣ 36
ΕΒΡΟΣ 45
ΧΙΟΣ 21 ΓΕΝΙΚ.- 8 ΕΙΔΙΚΗΣ
ΣΑΜΟΣ 20 ΓΕΝΙΚ. – 15 ΕΙΔΙΚ.
Για τους μόνιμους διορισμούς

Σε σχέση με τους μόνιμους διορισμούς, πλησιάζουμε στα τέλη Οκτώβρη και η νεώτερη εξέλιξη είναι η έκδοση των προσωρινών αξιολογικών πινάκων της προκήρυξης 2ΕΑ για τα μέλη ΕΕΠ.

Αναμένεται φυσικά η έκδοση των προσωρινών πινάκων της μεγάλης προκήρυξης 3ΕΑ που αφορά τους εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας και φυσικά των 4ΕΑ & 5ΕΑ! Δεν υπάρχει κάτι νεώτερο σχετικά με την κατανομή των 4500 προσλήψεων της Ειδικής Αγωγής!

Με βάση τα ποσοστά προσλήψεων αναπληρωτών την τελευταία διετία, στη Δευτεροβάθμια ΕΑΕ αντιστοιχούν 1800 τουλάχιστον θέσεις! Είχαμε τονίσει ότι η κατανομή πρέπει να γίνει πριν την έκδοση των πινάκων του ΑΣΕΠ.

Για την κατανομή και τις Τροπολογίες που αναμένονται

Με δεδομένη την έκδοση των πινάκων για την 1ΕΑ & την 2ΕΑ, οι ευθύνες του Υπουργείου Παιδείας για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση της κατανομής αυτής, είναι πολύ σοβαρές!  Παράλληλα δεν έχει κατατεθεί η τροπολογία για τη σύσταση οργανικών θέσεων στα Τμήματα Ένταξης, ΚΕΣΥ & ΕΕΕΕΚ και η προκήρυξη για τους  νέους πίνακες πρόσληψης της Γενικής Εκπαίδευσης (προφανώς με την εφαρμογή του ν.4589/2019).

Οι τροπολογίες του Υπουργείου Παιδείας στο πρόσφατο Αναπτυξιακό νομοσχέδιο, δεν περιέχουν το παραμικρό για το ζήτημα αυτό!

Για το θέμα του προϋπολογισμού και των διορισμών

Με τα δεδομένα αυτά, αντί η κ. Κεραμέως να διακηρύσσει  ότι οι 4500 διορισμοί στην ΕΑΕ θα γίνουν εντός του 2019, οφείλει το ταχύτερο να εξασφαλίσει ότι τα 22 εκατομμύρια ευρώ που είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2019 θα μπορούν να μεταφερθούν στο επόμενο οικονομικό έτος 2020!

Για τις Μεταθέσεις του 2020

Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα 21 Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία για την καταχώρηση οργανικών κενών και πλεονασμάτων για τις μεταθέσεις του 2020 σχετικά με τα Διαπολιτισμικά, Μουσικά & Καλλιτεχνικά Σχολεία. Πάγια θέση μας είναι ο έλεγχος των κενών αυτών να γίνεται πρώτα από το ΚΥΣΔΕ και στη συνέχεια να γίνεται η δημοσιοποίησή τους για ενημέρωση των εκπαιδευτικών.

Για την αναθεώρηση του πλαισίου υπηρεσιακών μεταβολών

Η πρόσφατη απάντηση της κ. Ζαχαράκη στη Βουλή ότι: «στις προθέσεις του ΥΠΑΙΘ βρίσκεται η άμεση σύσταση επιτροπής για την αναθεώρηση του πλαισίου υπηρεσιακών μεταβολών των εκπαιδευτικών προκειμένου να υιοθετηθεί ένα πιο απλό, δίκαιο και σύγχρονο σύστημα», είναι θετική!

Είναι προφανές ότι απαιτείται αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για τις μεταθέσεις και τις αποσπάσεις που βασίζεται κυρίως στο ΠΔ50/96 και ΠΔ100/97!

Είκοσι χρόνια μετά οι αλλαγές είναι επιβεβλημένες! Κατά το πρόσφατο παρελθόν είχε συγκροτηθεί Επιτροπή Υπηρεσιακών Μεταβολών με τη συμμετοχή των αρμοδίων τμημάτων του Υπουργείου, της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ και είχε συζητήσει πολύ σοβαρά ζητήματα για τις μεταθέσεις και τις αποσπάσεις.

Μεταξύ αυτών και οι περιπτώσεις των Μουσικών, Καλλιτεχνικών, Διαπολιτισμικών και Μειονοτικών Σχολείων.

Πολλά από τα στοιχεία αυτά  μπορούν να αξιοποιηθούν για να υπάρξει ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα και να μην ξεκινούν όλα κάθε φορά από την αρχή!

 ____________________

Δείτε

Μια νέα αρχή στα ΕΠΑΛ: Στη Βουλή η μη εφαρμογή του Προγράμματος, από τον ΣΥΡΙΖΑ
Κενά απομακρυσμένων νησιών-Μετεγγραφές: Τι ειπώθηκε στη Βουλή | Video
Κεραμέως-Τζούφη στη Βουλή: «1.800 νέες πιστώσεις»-«Τα κενά είναι πολλά και υπαρκτά»
Διατάξεις Υπουργείου Παιδείας: Κατατέθηκαν στη Βουλή για ψήφιση | 7 άρθρα

____________________

Τροπολογίες του Υπουργείου Παιδείας στη Βουλή
Προσλήψεις αναπληρωτών τριετίας στην Ειδική Αγωγή: Επίσημα στοιχεία Υπουργείου Παιδείας
Ολες οι έως σήμερα προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών – ΕΕΠ – ΕΒΠ για το 2019-20

____________________

Πριν φύγετε

Απάντηση ΕΠΕΚΕ Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ στη 2η επιστολή ΥΠΑΙΘ για το διάλογο στην Παιδεία
Τετραετής φυλάκιση χωρίς αναστολή στο γονέα που ξυλοκόπησε τη δασκάλα του παιδιού του
Καταδικάζει η ΑΔΕΔΥ την επίθεση γονέα σε εκπαιδευτικό στα Χανιά
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση