Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2025

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Kινητικότητα Erasmus+ 130ου Δ.Σ. Αθηνών: Job Shadowing & Συμπεριληπτική Εκπαίδευση-“Η Εμπειρία μας στα Σχολεία της Σεβίλλης”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kινητικότητα Erasmus+ 130ου Δ.Σ. Αθηνών: Job Shadowing & Συμπεριληπτική Εκπαίδευση – “Η Εμπειρία μας στα Σχολεία της Σεβίλλης”.

Kινητικότητα Erasmus+ 130ου Δ.Σ. Αθηνών

Οι εκπαιδευτικοί Δέσποινα Ντόνα, Μαρία Πασαρούγα και Στέλλα Λυγούρα από το 130ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών συμμετείχαν με επιτυχία στην κινητικότητα Erasmus+ στη Σεβίλλη, στο πλαίσιο του προγράμματος:

«Ενδυνάμωση της Ταυτότητας του Φύλου και της Ψυχικής Ανθεκτικότητας: Εκπαιδευτικές Προσεγγίσεις για τη Σεξουαλική Αγωγή και τη Δημιουργία Θετικού Εργασιακού Περιβάλλοντος για Μαθητές και Εκπαιδευτικούς».

Οι εκπαιδευτικοί περιγράφουν σχετικά:

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, επισκεφτήκαμε δύο σχολεία-πρότυπα, το CΕIP San Jose Obrero και το CΕΙP Francisca Romero, όπου είχαμε τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουμε καινοτόμες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις που προάγουν τη συμπεριληπτικότητα, τη συναισθηματική ενδυνάμωση και τη δημιουργία ενός θετικού σχολικού περιβάλλοντος.

Μαθαίνοντας από το Ceip San Jose Obrero

Στο Ceip San Jose Obrero, παρακολουθήσαμε μαθήματα και αλληλεπιδράσαμε με μαθητές και εκπαιδευτικούς, διερευνώντας πώς η ενσωμάτωση της ψυχικής ανθεκτικότητας και της σεξουαλικής αγωγής βελτιώνει τη σχολική εμπειρία. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προώθηση του well-being μέσα από πρακτικές που ενισχύουν την αυτοπεποίθηση των μαθητών και δημιουργούν ένα υποστηρικτικό και ασφαλές εκπαιδευτικό περιβάλλον.
Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε με τους συναδέλφους μας για τις μεθόδους που εφαρμόζουν στην τάξη, να ανταλλάξουμε ιδέες και να θέσουμε τις βάσεις για μελλοντικές συνεργασίες μεταξύ των σχολείων μας. Ευχαριστούμε θερμά τη διευθύντρια, το διδακτικό προσωπικό και την Erasmus coordinator Fernanda Duran Romero για την εγκάρδια υποδοχή και την έμπνευση που μας προσέφεραν!

Επίσκεψη στο CIEP Francisca Romero: Καινοτομία και Συμπερίληψη

Η επίσκεψή μας στο CIEP Francisca Romero μας εντυπωσίασε, καθώς το σχολείο συνδυάζει σύγχρονες εκπαιδευτικές μεθόδους με πρακτικές που προάγουν τη συναισθηματική νοημοσύνη και την ψυχική ανθεκτικότητα των μαθητών. Εξερευνήσαμε τον σχολικό κήπο, όπου τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τη φύση και μαθαίνουν την αξία της βιωσιμότητας μέσα από βιωματικές δραστηριότητες. Στη συνέχεια, γνωρίσαμε από κοντά το πώς η ρομποτική χρησιμοποιείται ως εργαλείο μάθησης, ενισχύοντας τη συνεργασία, την επίλυση προβλημάτων και τη δημιουργική σκέψη των μαθητών. Παράλληλα, ενημερωθήκαμε για τις δράσεις του σχολείου που εστιάζουν στην προώθηση του well-being, μέσα από πρακτικές που στηρίζουν την ψυχική υγεία τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών. Είχαμε επίσης τη χαρά να παρακολουθήσουμε έναν φιλανθρωπικό αγώνα που ενίσχυε την κοινωνική αλληλεγγύη και την αξία της ομαδικότητας, ενώ στο τέλος, γνωρίσαμε το πολιτιστικό στοιχείο του Flamenco, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής κουλτούρας και χρησιμοποιείται ως τρόπος έκφρασης και ενδυνάμωσης των παιδιών.

Προοπτικές και νέοι δρόμοι συνεργασίας

Η κινητικότητα αυτή μας προσέφερε πολύτιμες εμπειρίες και νέες ιδέες για τη διδασκαλία. Η εστίαση στην ψυχική ανθεκτικότητα, τη σεξουαλική αγωγή και τη δημιουργία θετικών εργασιακών περιβαλλόντων είναι καίρια ζητήματα που μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη μέσα από τις μεθόδους που γνωρίσαμε.

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους συνέβαλαν σε αυτή την υπέροχη εμπειρία! Ανυπομονούμε να εφαρμόσουμε όσα μάθαμε και να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με τα σχολεία της Σεβίλλης!

Δείτε επίσης

Βεβαίωση φοίτησης μαθητή μέσω του gov.gr: Πως μπορεί να εκδοθεί 

Το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου Παιδείας για το 2025: Ο σχεδιασμός έργων και μεταρρυθμίσεων ανά τρίμηνο 

Πιερρακάκης: Ναι στους διορισμούς το 2025-Διεθνές Απολυτήριο σε 15 σχολεία-100 αιτήσεις για κοινά Μεταπτυχιακά 

 Απόφαση συγκρότησης Τριμελών Πειθαρχικών Συμβουλίων σε κάθε ΠΔΕ χωρίς Αιρετούς εκπροσώπους 

Share.

About Author

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Leave A Reply