Κυριακή, 9 Αυγούστου 2020

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Erasmus και κορονoϊός: Οδηγίες εξέδωσε το ΙΚΥ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Erasmus και κορονoϊός: Οδηγίες εξέδωσε το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), αφού έλαβε υπόψη την Ανακοίνωση αναστολής εκδρομών του Υπουργείου Υγείας και την ενημέρωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Erasmus και κορονoϊός

Οδηγίες αναφορικά με το Πρόγραμμα Erasmus+ και τον κορονoϊό εξέδωσε το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).

Το ΙΚΥ αφού έλαβε υπόψη την Ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, με την οποία αναστέλλονται όλες οι εκπαιδευτικές εκδρομές προς το εξωτερικό λόγω του κορονoϊού και την ενημέρωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρακαλεί τους δικαιούχους φορείς του προγράμματος Erasmus+  να λάβoυν υπόψη τα παρακάτω.

Δείτε την Ανακοίνωση του ΙΚΥ

Ενημέρωση για τη διαχείριση από την Εθνική Μονάδα Συντονισμού των θεμάτων που ανακύπτουν στο πρόγραμμα Erasmus+ λόγω του κορονοϊού
Σε συνέχεια

α) ανακοίνωσης του Υπουργείου Υγείας με την οποία αναστέλλονται όλες οι εκπαιδευτικές εκδρομές προς το εξωτερικό λόγω του κορονoϊού και

β) ενημέρωσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή,

παρακαλούνται οι δικαιούχοι φορείς του προγράμματος Erasmus+  να λάβoυν υπόψιν τα κάτωθι:
  1. αρμόδιες για την έγκριση των μετακινήσεων των σχολικών μονάδων είναι οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και όχι η Εθνική Μονάδα Erasmus+.
  2. οι δικαιούχοι φορείς του προγράμματος Erasmus+ οι οποίοι δεν εμπίπτουν στην απαγόρευση του Υπουργείου Υγείας καθώς και οι ίδιοι οι μετακινούμενοι αποφασίζουν για την πραγματοποίηση ή μη των δραστηριοτήτων λαμβάνοντας υπόψη τις εθνικές ταξιδιωτικές οδηγίες. Οι δικαιούχοι πρέπει να παρακολουθούν στενά, σε συνεργασία με τους συμμετέχοντες, εάν η περιοχή μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής για όλη τη διάρκεια της κινητικότητας.
  3. οι σχολικές μονάδες, τα Πανεπιστήμια και οι δικαιούχοι φορείς του προγράμματος Erasmus+   δύνανται  να ακυρώσουν ή  να αναβάλουν τις προγραμματισμένες κινητικότητες εντός της προβλεπόμενης διάρκειας της Σύμβασης Επιχορήγησης.
  4. αναφορικά με την υποδοχή μαθητών και εκπαιδευτικών από το εξωτερικό στο πλαίσιο Συμπράξεων ανταλλαγών μεταξύ σχολείων, η απόφαση λαμβάνεται από τη σχολική μονάδα. Συστήνεται οι ελληνικές σχολικές μονάδες να επικοινωνούν με τα συνεργαζόμενα σχολεία του εξωτερικού για κάθε δυνατό επανασχεδιασμό του χρονοδιαγράμματος της σύμπραξης σύμφωνα με το οικείο συμβατικό πλαίσιο.
  5. ο χαρακτηρισμός  περιοχής ή χώρας ως «πληγείσα περιοχή», ορίζεται ως η “δηλωθείσα ως πληγείσα περιοχή από τις αρμόδιες εθνικές αρχές (εθνικές / περιφερειακές / τοπικές)”. Επιπλέον, οι ταξιδιωτικές συμβουλές και τα άλλα μέτρα που λαμβάνονται σε κεντρικό επίπεδο, όπως το κλείσιμο σχολείων, πανεπιστημίων μπορεί επίσης να θεωρηθεί ως ανωτέρα βία.
  6. οι δαπάνες που θα προκύψουν για ακυρώσεις κινητικοτήτων προς «πληγείσες περιοχές» στο πλαίσιο του ανωτέρω ορισμού θα εξεταστούν από την Εθνική Μονάδα στο στάδιο της υποβολής της Τελικής Έκθεσης  προκειμένου να διευκρινιστεί αν εμπίπτουν στην κατηγορία της «ανωτέρας βίας».

 Δείτε σχετικά

Αναστολή λειτουργίας 28 σχολείων: Το ΦΕΚ με τη λίστα και τα χρονικά διαστήματα
Κλείσιμο σχολείων: Θα το κάνουμε αν μας το υποδείξουν οι ειδικοί – Ζαχαράκη στο MEGA
Υπουργός Υγείας: Να σεβαστούμε τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών από κορονοϊό
Απολύμανση σχολείων: Ποιοι Δήμοι της χώρας προχωρούν σε αυτό το μέτρο
Κορωνοϊός και σχολεία: Ερωτήσεις και απαντήσεις για εκπαιδευτικές μονάδες
Αναστολή εκδρομών εξωτερικού |ΦΕΚ
Κορωνοϊός-σχολεία: Ποια κλείνουν – Συνεχής ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας

Δείτε επίσης

Θέμα κορονοϊού: Υπάρχει οργανωμένο σχέδιο στα σχολεία ; – Ερώτηση στη Βουλή
8 Οδηγίες και 19 Ερωτήσεις και Απαντήσεις για τον κορωναϊό: Από την ΓΓΠΠ
Κατεπείγοντα μέτρα κορωνοϊού: Το ΦΕΚ της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Πρόεδρος του Ινστιτούτου Παιδαγωγικών Ερευνών Μελετών της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (Ι.Π.Ε.Μ. - Δ.Ο.Ε.). Διετέλεσε Προϊστάμενος του 2ου Γραφείου Εκπαίδευσης της Γ΄ Αθήνας, Διευθυντής Εκπαίδευσης Π.Ε. Γ΄ Αθήνας, Διευθυντής στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο του Αιγάλεω, Διευθυντής της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Ε.Α.Ε.) του Υπουργείου Παιδείας και Σύμβουλος Α΄ Ειδικής Αγωγής στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.).

Γράψτε μία απάντηση