Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2025

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Erasmus+: Το 20ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω πάει Κωνσταντινούπολη-Oταν η γνώση γίνεται ταξίδι

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Erasmus+: Το 20ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω πάει Κωνσταντινούπολη – Oταν η γνώση γίνεται ταξίδι – Η πρώτη κινητικότητα του προγράμματος έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη το διάστημα 16-22 Φεβρουαρίου 2025.

Erasmus+: Το 20ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω πάει Κωνσταντινούπολη

Κατά τη σχολική χρονιά 2024-2025, το 20ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω, εκμεταλλευόμενο τις ευκαιρίες των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για εκπαιδευτικές δράσεις, υλοποιεί το πρόγραμμα Erasmus+ KA1 122 με τίτλο “Ένα σχολείο για όλους: Τέχνη και καινοτόμες παιδαγωγικές προσεγγίσεις για τη δημιουργία ενός συμπεριληπτικού σχολείου“.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα αποσκοπεί στην ενίσχυση της δυναμικής της σχολικής κοινότητας, καλλιεργώντας σχέσεις συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού. Παράλληλα, επιδιώκει την ανάπτυξη κινήτρων, ενθαρρύνοντας την αυτοέκφραση και τη δραστήρια συμμετοχή των μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην υιοθέτηση αποτελεσματικών πρακτικών συμπερίληψης, διαμορφώνοντας ένα μαθησιακό περιβάλλον που προάγει τη δημιουργικότητα, τη συνεργασία και την ισότιμη πρόσβαση στη γνώση.

Η πρώτη κινητικότητα του προγράμματος έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη το διάστημα 16- 22 Φεβρουαρίου 2025, με τη συμμετοχή τριών αναπληρωτριών εκπαιδευτικών της σχολικής μονάδας. Συγκεκριμένα, την ομάδα αποτέλεσαν οι Ευδοκία Ντελή και Σεραφεία Μαλαματίδου (ΠΕ 70) καθώς και η Χριστίνα Κόνιαρη (ΠΕ 71). Η υλοποίηση του προγράμματος κατέστη δυνατή μέσω της συγχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στόχος της επίσκεψης ήταν η ανταλλαγή εμπειριών και η εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών στη διδασκαλία. Στο επιμορφωτικό σεμινάριο, εκπαιδευτικοί από την Ελλάδα και την Ρουμανία, συμμετείχαν σε παρουσίαση σύγχρονων εκπαιδευτικών μεθόδων και νέων προσεγγίσεων στη μαθησιακή διαδικασία. Η συνάντηση αυτή ενίσχυσε την ανταλλαγή ιδεών και προώθησε τη συνεργασία, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε βιωματικές δραστηριότητες που τους επέτρεψαν να ανακαλύψουν και να εφαρμόσουν πρακτικές του θεάτρου ως εκπαιδευτικό εργαλείο για την ανάπτυξη κοινωνικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων. Μέσα από δραστηριότητες όπως αυτοσχεδιασμούς, θεατρικές ασκήσεις, παιχνίδια ρόλων και τεχνικές σωματικής έκφρασης, οι εκπαιδευτικοί ενίσχυσαν τις ικανότητές τους στη διαχείριση συναισθημάτων και στην ενεργοποίηση ομάδων.

Το σεμινάριο προήγαγε τη συνεργασία και την ομαδικότητα, δίνοντας έμφαση στην ενδυνάμωση της αυτοεκτίμησης και της συμμετοχής των μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Οι συμμετέχοντες εξερεύνησαν νέους τρόπους ενίσχυσης της εμπιστοσύνης και της αυτοέκφρασης στην τάξη, ενώ παράλληλα εκπαιδεύτηκαν στο να αναλαμβάνουν ρόλο υποστηρικτικό και καθοδηγητικό, προκειμένου να καταστήσουν τους μαθητές πρωταγωνιστές της ίδιας τους της μάθησης.

Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ

Δείτε επίσης

Βραβείο «Καλύτερο Περίπτερο» για το 1ο ΕΝΕΕΓΥΛ Αν. Θεσσαλονίκης στην JA GREECE 

Το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου Παιδείας για το 2025: Ο σχεδιασμός έργων και μεταρρυθμίσεων ανά τρίμηνο 

Νέοι Πίνακες ΑΣΕΠ Ειδικής Αγωγής: Ερωτήσεις και απαντήσεις-Το χρονοδιάγραμμα 

Μητσοτάκης για Επιτροπή για τον Αυτισμό, στέγαση εκπ/κών σε ακριτικές περιοχές, στεγαστικό επίδομα φοιτητών 

Share.

About Author

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Leave A Reply