Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Εργαλεία ανίχνευσης παραπληροφόρησης: Εργαλειοθήκη εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας προς βοήθεια μαθητών

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Εργαλεία ανίχνευσης παραπληροφόρησης: Εργαλειοθήκη εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας προς βοήθεια μαθητών ώστε να διαχωρίζουν τις αληθινές από τις ψευδείς πληροφορίες κατά την περιήγησή τους στο διαδίκτυο. 

Εργαλεία ανίχνευσης παραπληροφόρησης

Η πανδημία κατέδειξε πόσο γρήγορα διαδίδονται ψευδείς πληροφορίες στο διαδίκτυο.  Με την εργαλειοθήκη αυτή εντοπίζετα ικαι αντιμετωπίζεται η παραπληροφόρηση.

Αληθινές και ψευδείς πληροφορίες- Βοήθεια σε μαθητές

Μ’ αυτή την εργαλειοθήκη, οι εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μπορούν να βοηθήσουν τους μαθητές τους να διαχωρίζουν τις αληθινές από τις ψευδείς πληροφορίες κατά την περιήγησή τους στο διαδίκτυο.

Από τι αποτελείται η εργαλειοθήκη

Η εργαλειοθήκη αποτελείται από μια επεξεργάσιμη παρουσίαση και ένα φυλλάδιο οδηγιών.

Στόχος εργαλειοθήκης

Η εργαλειοθήκη αυτή έχει ως στόχο να παράσχει στους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πόρους, προκειμένου να ξεκινήσουν συζητήσεις με τους μαθητές τους σχετικά με τα σημαντικά θέματα που εγείρει η απειλή της εσφαλμένης πληροφόρησης.

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται ζητήματα που αφορούν τη δημόσια υγεία, τη δημοκρατία, καθώς και τους πολιτιστικούς και νομικούς κανόνες που διέπουν τις κοινωνίες μας.

Στα ερωτήματα που αναπόφευκτα προκύπτουν όταν σκεφτόμαστε βαθύτερα πώς να διακρίνουμε την αλήθεια από το ψέμα δεν υπάρχουν απόλυτες απαντήσεις.

Ωστόσο, η κριτική σκέψη και η διαπραγμάτευση της ασάφειας είναι ακριβώς εκείνες οι ικανότητες που πρέπει να ενθαρρύνουμε στους νέους μας.

Σχεδιασμός εργαλειοθήκης

Η παρούσα εργαλειοθήκη έχει σχεδιαστεί ώστε να εκπαιδεύσει τους νέους σχετικά με το  φαινόμενο της παραπληροφόρησηςτους βοηθά να κατανοήσουν τους κίνδυνους που ελλοχεύουν, εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο οι μαθητές μπορούν να μάθουν περισσότερα και να προστατευτούν, και τους παρέχει τη δυνατότητα να εξετάσουν διεξοδικότερα συγκεκριμένα παραδείγματα.

Δωρεάν προσβαση στην εργαλειοθήκη

Η πρόσβαση στην εργαλειοθήκη είναι ανοιχτή και δωρεάν για όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Αν και μπορεί να προσαρμοστεί για κάθε ηλικιακή ομάδα, η κύρια ομάδαστόχοςείναι οι έφηβοι ηλικίας από 15 έως18 ετών

Δείτε τις Διαφάνειες παρουσίασης και το Εγχειρίδιο από εδώ: https://europa.eu/learning-corner/spot-and-fight-disinformation_el

Δείτε επίσης

Κεραμέως-ΣΚΑΪ 100,3: Πανελλαδικές-Προαγωγικές-Ανοιγμα Φροντιστηρίων-Εγκυρότητα self test
Δικαιολόγηση απουσιών μαθητών που συνοικούν με άτομα με σοβαρό νόσημα-Μάθημα εξ αποστάσεως | ΦΕΚ
Συμβουλευτική και Προσανατολισμός στην Ψηφιακή Εποχή: Επιστημονική εκδήλωση της ΕΛΕΣΥΠ
Εμβολιασμός εκπαιδευτικών: Την Τετάρτη 21 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για να κλείνουν ραντεβού
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση