Κυριακή, 13 Ιουνίου 2021

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Εργαστήρια Δεξιοτήτων-θεματικές: Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας ΥΠΑΙΘ με το ΙΕΠ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Εργαστήρια Δεξιοτήτων-Θεματικές: Συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με το Προεδρείο και εκπροσώπους του ΙΕΠ.

Εργαστήρια Δεξιοτήτων-Θεματικές

Την πιλοτική ένταξη των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων στο υποχρεωτικό, εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα από το Σεπτέμβριο του 2020 παρουσίασαν στην Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Ν. Κεραμέως, την Υφυπουργό κα Σ. Ζαχαράκη και τη Γενική Γραμματέα κα. Α. Γκίκα, το Προεδρείο και εκπρόσωποι του ΙΕΠ.

Συγκεκριμένα:
  • Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής Γιάννης Αντωνίου,
  • η Σύμβουλος Α’ Ειδικής Παιδαγωγικής του ΙΕΠ Θεοδώρα Αστέρη και
  • το μέλος του ΔΣ του ΙΕΠ Ζωή Γείτονα,

παρουσίασαν τον προγραμματισμό, το σχέδιο υλοποίησης και το χρονοδιάγραμμα για την ένταξη των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων στο υποχρεωτικό, εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα.

Τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, που περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο

Σύμφωνα με Ανακοίνωση του ΥΠΑΙΘ τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, που περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, κεντρικό στόχο έχουν οι μαθητές να εφοδιαστούν με δεξιότητες ζωής, ήπιες δεξιότητες και δεξιότητες ψηφιακού γραμματισμού (δεξιότητες του 21ου αιώνα).

Προτεραιότητα

Προτεραιότητα αποτελεί, εκ παραλλήλου με τη συστηματικότερη καλλιέργεια των δεξιοτήτων, η ενίσχυση της βιωματικής μάθησης, αλλά και η επιμόρφωση εκπαιδευτικών σε μεθοδολογίες εργαστηριακής προσέγγισης της διδασκαλίας.

4 θεματικοί κύκλοι

Τα Εργαστήρια οργανώνονται σε 4 θεματικούς κύκλους (Ευ ζην, Περιβάλλον, Κοινωνική Ενσυναίσθηση και Ευθύνη, Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία)

Επιμέρους θεματικές

Και περιλαμβάνουν διάφορες επιμέρους θεματικές (ανά ηλικία), όπως π.χ. εθελοντισμός, οικολογική συνείδηση, πρόληψη από εξαρτήσεις, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, επιχειρηματικότητα, πρόληψη και προστασία από φυσικές καταστροφές, αλληλοσεβασμός και διαφορετικότητα, ρομποτική, νέες τεχνολογίες κ.ά.

Θα αξιοποιηθούν καινοτόμες μέθοδοι διδασκαλίας

Στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, θα αξιοποιηθούν καινοτόμες μέθοδοι διδασκαλίας και πρακτικές σε όλους τους τύπους Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Γυμνασίων της χώρας, το εκπαιδευτικό υλικό θα προσαρμόζεται σε κάθε ηλικία σύμφωνα με παιδαγωγικές παραμέτρους και η υλοποίηση θα είναι υποχρεωτική.

Αναφορικά με την παρουσίαση του σχεδίου υλοποίησης

Το ΥΠΑΙΘ αναφέρει σχετικά με την παρουσίαση που έγινε πως οι εκπρόσωποι του ΙΕΠ αναφέρθηκαν στη μεγάλη απήχηση της πρόσκλησης που είχε απευθυνθεί σε φορείς για προτάσεις τεχνογνωσίας και εκπαιδευτικού υλικού αναφορικά με τις επί μέρους θεματικές των ανωτέρω τεσσάρων κύκλων.

313 φορείς ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση

Ειδικότερα, 313 φορείς με εμπειρία στην υλοποίηση των σχολικών δραστηριοτήτων ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση που απηύθυνε το ΙΕΠ και υπέβαλαν δοκιμασμένα προγράμματα και εκπαιδευτικό υλικό, συνοδευόμενα από τις κατάλληλες μεθοδολογικές οδηγίες.

Ικανοποίηση της Υπουργού

Κατά τη συνάντηση, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Κεραμέως, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πορεία της προετοιμασίας των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων και του αναλυτικού σχεδιασμού της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών που θα εφαρμόσουν τις νέες θεματικές ενότητες από την αρχή του νέου σχολικού έτους.

Συζητήθηκε επίσης εκτενώς ο τρόπος σύνδεσης των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων με τα νέα αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών που καταρτίζει το ΙΕΠ.

Μετά το πέρας της συνάντησης, η Υπουργός κα Νίκη Κεραμέως, τόνισε:

«Στο σύγχρονο, διαρκώς εναλλασσόμενο και απαιτητικό διεθνές περιβάλλον, φροντίζουμε να εφοδιάσουμε τους μαθητές μας με ήπιες δεξιότητες και δεξιότητες ζωής, ώστε να σκέφτονται πιο σφαιρικά, να αξιοποιούν καλύτερα την παρεχόμενη γνώση, να αλληλεπιδρούν πιο ενεργά και δημιουργικά.

Η αλλαγή ξεκινά από κάτω προς τα πάνω, ήδη από το νηπιαγωγείο, σταθερά και μεθοδικά, αξιοποιώντας την εκπαιδευτική και επιστημονική καθοδήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και την τεχνογνωσία έμπειρων φορέων, επενδύοντας στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών μας.

Ευχαριστούμε θερμά τους εκατοντάδες φορείς για την ανταπόκριση. Με νέες δεξιότητες και καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας, χτίζουμε το σχολείο του αύριο».

Εργαστήρια Δεξιοτήτων-Θεματικές

Οι 4 βασικοί θεματικοί κύκλοι και οι επιμέρους θεματικές τους είναι:
Α/Α Θεματικοί Κύκλοι Επιμέρους Θεματικές
1 Ζω καλύτερα Ευ Ζην

Μαθήματα ζωής και αγωγής της υγείας

Αυτομέριμνα και πρόληψη
Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση
Πρόληψη εξαρτήσεων
Οδική ασφάλεια
Διατροφή
Ψυχική υγεία
2 Φροντίζω το περιβάλλον Περιβάλλον

Άναψε πράσινο για τον πλανήτη

Κλιματική αλλαγή
Οικολογική συνείδηση
Αειφόρος ανάπτυξη
Φυσικές καταστροφές
Παγκόσμια και τοπική κληρονομιά
3 Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ  Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη

Κάνε πράξη τη συνεργασία και την προσφορά

Ανθρώπινα δικαιώματα
Εθελοντισμός
Αλληλοσεβασμός και διαφορετικότητα
Δημιουργώ και Καινοτομώ Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία

Χτίσε νέες ιδέες, δώσε νέες λύσεις

Δράσεις δημιουργικότητας και καινοτομίας
 4 Νεανική επιχειρηματικότητα
Ρομποτική
STEM/STEAM
Νέες τεχνολογίες
Γνωρίζω τα επαγγέλματα

Δείτε επίσης

Εργαστήρια Δεξιοτήτων: Εισάγονται 4 στο ωρολόγιο Πρόγραμμα των σχολείων από Σεπτέμβριο
Επαναλειτουργία ΚΔΑΠ & ΚΔΗΦ ΑΜΕΑ-Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών | Ενημέρωση Σ. Πέτσα
Σοφία Ζαχαράκη: Αν τα Δημοτικά ανοίξουν 1η Ιουνίου θα κλείσουν τέλη Ιουνίου-Μετά τις 25.05 η απόφαση
Συζήτηση στη Βουλή για Ειδική Αγωγή και πανδημία κορονοϊού
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση