Ερώτηση στην Υπουργό Πολιτισμού στη Βουλή για τον αποκλεισμό των εργαζομένων ΚΕΔΑΣΥ από ελεύθερη είσοδο σε Μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.
Ερώτηση στην Υπουργό Πολιτισμού
Την απαράδεκτη και διαχρονική εξαίρεση των εργαζομένων στα Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ) από το δικαίωμα ελεύθερης εισόδου σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους φέρνει στη Βουλή με κοινοβουλευτική Ερώτησή της προς την Υπουργό Πολιτισμού η Βουλευτής Χαλκιδικής του Κινήματος Δημοκρατίας κα Κυριακή Μάλαμα.
Οι εργαζόμενοι στα ΚΕΔΑΣΥ – Εκπαιδευτικοί, Ψυχολόγοι, Κοινωνικοί Λειτουργοί, Λογοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές, Ειδικοί Παιδαγωγοί και Φυσικοθεραπευτές – αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της δημόσιας εκπαίδευσης. Παρόλα αυτά, η Πολιτεία εξακολουθεί να τους αποκλείει από μια στοιχειώδη παροχή που αναγνωρίζεται σε άλλες κατηγορίες εκπαιδευτικών: την ελεύθερη πολιτιστική πρόσβαση.
Η Βουλευτής θέτει καίρια ερωτήματα:
- Με ποιο παιδαγωγικό ή θεσμικό κριτήριο δικαιολογείται αυτός ο αποκλεισμός;
- Γιατί η πολιτιστική πολιτική εφαρμόζεται με διακρίσεις εις βάρος όσων στηρίζουν ευάλωτους μαθητικούς πληθυσμούς;
- Αναγνωρίζει το Υπουργείο Πολιτισμού τον ρόλο των ΚΕΔΑΣΥ στην ενιαία λειτουργία του δημόσιου σχολείου;
Η Κυριακή Μάλαμα υπογραμμίζει ότι η χρόνια αυτή αδικία αποτελεί κομμάτι μιας ευρύτερης τάσης απαξίωσης των εργαζομένων στα ΚΕΔΑΣΥ, οι οποίοι κατά καιρούς έχουν αποκλειστεί και από άλλες παροχές, όπως το voucher τεχνολογικού εξοπλισμού.
Η Ερώτηση καλεί την Υπουργό να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διοικητικές ενέργειες για την ένταξη των εργαζομένων των ΚΕΔΑΣΥ στους δικαιούχους της κάρτας ελεύθερης εισόδου, αναγνωρίζοντας επίσημα τη συμβολή τους στην εκπαίδευση και την κοινωνική ένταξη.
Ακολουθεί η Ερώτηση όπως κατατέθηκε στη Βουλή
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την κυρία Υπουργό Πολιτισµού
Θέµα: Απαράδεκτη η εξαίρεση των εργαζοµένων στα ΚΕΔΑΣΥ από το δικαίωµα ελεύθερης εισόδου σε µουσεία και αρχαιολογικούς χώρους
Η εξαίρεση των εργαζοµένων στα Κέντρα Διεπιστηµονικής Αξιολόγησης, Συµβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ) από τη δυνατότητα ελεύθερης εισόδου σε µουσεία και αρχαιολογικούς χώρους αποτελεί διαχρονικό πρόβληµα, που αναδεικνύει µια σταθερή πρακτική αδικαιολόγητης υποτίµησης του έργου τους.
Οι εργαζόµενοι στα ΚΕΔΑΣΥ – ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ειδικοί παιδαγωγοί, Φυσικοθεραπευτές – ανήκουν στο Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό και αποτελούν αναπόσπαστο κοµµάτι του δηµόσιου εκπαιδευτικού συστήµατος. Εργάζονται υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας, προσφέροντας εξειδικευµένες υπηρεσίες σε µαθητές µε αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και συνδράµοντας το εκπαιδευτικό έργο σε επίπεδο πρόληψης, υποστήριξης και συµπερίληψης. Η χρόνια µη ένταξή τους στη λίστα δικαιούχων κάρτας ελεύθερης εισόδου σε µουσεία και αρχαιολογικούς χώρους δηµιουργεί εύλογα ερωτήµατα:
- Ποιο παιδαγωγικό ή θεσµικό κριτήριο δικαιολογεί αυτόν τον αποκλεισµό;
- Γιατί η πολιτεία αντιµετωπίζει την πολιτιστική πρόσβαση ως προνόµιο κάποιων κατηγοριών εκπαιδευτικών και όχι ως κοινό δικαίωµα όλων όσων εργάζονται στην εκπαιδευτική διαδικασία;
- Πώς νοείται ο αποκλεισµός από χώρους που λειτουργούν – και θα έπρεπε να λειτουργούν – ως παιδαγωγικά και επιµορφωτικά εργαλεία, ειδικά για επιστήµονες που στηρίζουν ευάλωτους µαθητικούς πληθυσµούς;
Επειδή η διαχρονική αυτή παράλειψη επιβαρύνει ένα ήδη επισφαλές εργασιακό τοπίο για τους εργαζόµενους των ΚΕΔΑΣΥ, οι οποίοι, όπως έχει καταγραφεί και σε άλλες περιπτώσεις (π.χ. voucher τεχνολογικού εξοπλισµού 2022), εξαιρούνται συστηµατικά από µικρές έστω παροχές που χορηγούνται στο λοιπό εκπαιδευτικό προσωπικό.
Επειδή η διαµόρφωση µιας δίκαιης πολιτιστικής πολιτικής προϋποθέτει ισοτιµία και σεβασµό απέναντι σε όλες και όλους όσοι στηρίζουν το εκπαιδευτικό έργο, ενώ η µακροχρόνια εξαίρεση των εργαζοµένων στα ΚΕΔΑΣΥ δεν εξυπηρετεί αυτό τον σκοπό αλλά τον υπονοµεύει.
Ερωτάται η κυρία Υπουργός:
Για ποιον λόγο δεν περιλαµβάνονται οι εργαζόµενοι των ΚΕΔΑΣΥ στους δικαιούχους της κάρτας ελεύθερης εισόδου σε µουσεία και αρχαιολογικούς χώρους;
Προτίθεται να προχωρήσει σε διοικητική διευκρίνιση ή τροποποίηση του ισχύοντος πλαισίου, ώστε να αποκατασταθεί αυτή η άνιση µεταχείριση;
Αναγνωρίζει το Υπουργείο Πολιτισµού τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα των ΚΕΔΑΣΥ και τη συµβολή των εργαζοµένων τους στην ενιαία λειτουργία του δηµόσιου σχολείου;
Η ερωτούσα βουλευτής
Μάλαµα Κυριακή
Δείτε σχετικά
Δεν αποτελεί εκπαιδευτικό ίδρυμα το ΚΕΔΑΣΥ κατά το Υπουργείο Πολιτισμού!!!
Πριν φύγετε
Υπολογισμός μισθοδοσίας δημοσίου υπαλλήλου ΠΕ/ΤΕ/ΔΕ/ΥΕ ανά ΜΚ-Μικτά-Καθαρά-Φόρος | Εφαρμογή
Παρακαλούμε μην παραλείπετε να αναφέρετε το especial.gr ως πηγή, με ενεργό link προς τη διεύθυνση https://www.especial.gr/erotisi-stin-ypourgo-politismou-gia-ton-apokleismo-ton-ergazomenon-kedasy-apo-eleytheri-eisodo-se-mouseia-kai-archaiologikous-chorous/ όταν αναδημοσιεύετε το περιεχόμενό μας.