Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Ερώτηση 40 Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για την πρόσβαση παιδιών προσφύγων στην εκπαίδευση

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ερώτηση 40 Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για την απρόσκοπτη πρόσβαση των παιδιών προσφύγων στην εκπαίδευση – Καλούν την Κυβέρνηση να δώσει άμεσες λύσεις.

Ερώτηση 40 Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ 

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ:

Ερώτηση 40 Βουλευτών

Τις επιλογές, τις παραλήψεις και τις καθυστερήσεις της Κυβέρνησης όσον αφορά στην εκπαίδευση προσφύγων στα δημόσια σχολεία, φέρνουν στη Βουλή 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη

Με ερώτηση που κατέθεσαν προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, επισημαίνουν πως αν και η σχολική χρονιά έχει ήδη ξεκινήσει, η πρόσβαση των προσφύγων στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα δεν γίνεται απρόσκοπτα, γεγονός που επιφέρει μια σειρά από αρνητικές κοινωνικές και παιδαγωγικές συνέπειες.

Δεν έχει υπογραφεί η Απόφαση για ΔΥΕΠ

Πιο συγκεκριμένα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – μεταξύ των οποίων ο πρώην Υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και η πρώην Υφυπουργός Μερόπη Τζούφη – αναφέρουν πως, για το τρέχον σχολικό έτος, δεν έχει υπογραφεί η απαραίτητη Υπουργική Απόφαση για την ίδρυση των Δομών Υποδοχής & Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ) και υπογραμμίζουν πως πέρυσι η σχετική απόφαση είχε υπογραφεί εγκαίρως, πριν την έναρξη των μαθημάτων.

Η μη έκδοση της απόφασης έχει ως αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι γονείς σε πόσα και ποια σχολεία θα λειτουργήσουν οι συγκεκριμένες Δομές.

Επίσης, στην Ερώτηση επισημαίνεται

Επίσης, στην ερώτηση επισημαίνεται πως υπάρχουν προβλήματα και με τη μετακίνηση των μαθητών.

Την προηγούμενη χρονιά, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) είχε αναλάβει επιτυχώς τη μεταφορά των μαθητών προσφύγων, έπειτα από συμφωνία με την απερχόμενη Κυβέρνηση.

Φέτος, το κενό αυτό καλύπτεται εμβαλωματικά και μερικώς από τις Περιφέρειες, ενώ ακόμαδεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για αρκετούς μαθητές που διαμένουν σε Κέντρα Φιλοξενίας ανά την Ελλάδα.

Επιπλέον, η ανάκληση της εγκυκλίου για την απόδοση ΑΜΚΑ σε μετανάστες, αιτούντες διεθνούς προστασίας και ασυνόδευτα προσφυγόπουλα από τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση, δυσχεραίνει τον ιατρικό έλεγχο και τους εμβολιασμούς των μαθητών προσφύγων, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την εγγραφή τους στο ελληνικό δημόσιο σχολείο.

Τι συνέβη πέρυσι

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν πως η πρόσβαση στο σχολείο αποτρέπει την απομόνωση και περιθωριοποίηση των μεταναστών και προσφύγων, ενώ παράλληλα ενισχύει την κοινωνική ενσωμάτωση.

Το προηγούμενο έτος, περισσότεροι από 12.500 μαθητές εντάχθηκαν ομαλά στο εκπαιδευτικό σύστημα και τα όποια εμπόδια στη συμμετοχή τους στην εκπαίδευση αντίκεινται στο Σύνταγμα και τις Διεθνείς Συνθήκες που δεσμεύουν τη χώρα.

Καλούν την Κυβέρνηση

Στο πλαίσιο αυτό, καλούν την Κυβέρνηση να δώσει άμεσες λύσεις και να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη και ισότιμη πρόσβαση όλων των παιδιών στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα.

Δείτε την Ερώτηση με τα ονόματα των 43 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

_____________________

Δείτε επίσης

Ερώτηση στη Βουλή για τις κλασικές και ανθρωπιστικές σπουδές

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Σχετικά με εκπαιδευτικά ζητήματα Κυκλάδων

Νηπιαγωγεία Σπετσών: Ερώτηση στη Βουλή για κενά εκπαιδευτικών

Συνάντηση ΑΣΕΠ – ΣΥΡΙΖΑ: Εντός του 2019 οι Πίνακες για διορισμούς στην Ειδική Αγωγή

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Tελειόφοιτος φοιτητής του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Με τη δημοσιογραφία ασχολείται από το πρώτο έτος του πανεπιστημίου, όταν δημιούργησε την ερασιτεχνική ιστοσελίδα grislands στο πλαίσιο προπτυχιακού μαθήματος, ενώ στη συνέχεια αρθρογραφούσε στην αθλητική ιστοσελίδα Sportscasters, που δημιουργήθηκε από συμφοιτητές για τον ίδιο σκοπό. Το καλοκαίρι του 2019 εργάσθηκε για τρεις μήνες στην δημοσιογραφική ιστοσελίδα The Press Project, στο πλαίσιο της πρακτικής του άσκησης.

Γράψτε μία απάντηση