Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Ερώτηση για στέλεχος ιού των χοίρων στη Βουλή: Eισήχθη για πειράματα στο ΑΠΘ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ερώτηση για στέλεχος ιού των χοίρων στη Βουλή: Eισήχθη για πειράματα στο ΑΠΘ – Την κατέθεσαν στη Βουλή 17 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία της αναπλ. Τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπης Τζούφη.

Ερώτηση για στέλεχος ιού των χοίρων

Ερώτηση στη Βουλή με θέμα “Κίνδυνος διαφυγής και διασποράς λοιμογόνου ιικού στελέχους ζώων στον ελλαδικό χώρο στο πλαίσιο έρευνας του τμήματος Κτηνιατρικής ΑΠΘ”, κατέθεσαν 17 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία της αναπλ. Τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπης Τζούφη.

Η Ερώτηση απευθύνεται

προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Παιδείας και Ανάπτυξης και έχει να κάνει με την ανησυχία που έχει προκαλέσει η εισαγωγή επικίνδυνου στελέχους κινέζικου ιού (νόσος των χοίρων Aujeszky), στα εργαστήρια του τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, ώστε να γίνουν πειράματα με μόλυνση χοίρων στο πλαίσιο διδακτορικής διατριβής.

Οι Βουλευτές επισημαίνουν τον κίνδυνο διαφυγής και διασποράς του ιικού στελέχους στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Οπως αναφέρουν,

το τμήμα Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, αξιολόγησε τους κινδύνους και εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για τη διεξαγωγή των πειραμάτων.

Παράλληλα,

ζήτησε από τη διεύθυνση Υγείας των Ζώων και τη διεύθυνση Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, αίτημα γνωμοδότησης σχετικά με την άδεια και έγκριση της εισαγωγής του «εξωτικού» ιού, καθώς και άδεια πειραματισμού σε χοίρους στο ΑΠΘ.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης & Τροφίμων απάντησε πως είναι αναρμόδιο και παρέπεμψε τους ενδιαφερόμενους στις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού για την υγεία των Ζώων.

Δεδομένου ότι

το συγκεκριμένο στέλεχος είναι ιδιαίτερα λοιμογόνο, με δυνητικά σοβαρές επιπτώσεις στη παγκόσμια χοιροτροφία, την υγεία και την ευζωία των ζώων,

οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλούν τα αρμόδια υπουργεία να προχωρήσουν σε άμεσες ενέργειες προκειμένου να αποτρέψουν τον κίνδυνο διάδοσης μιας μεταδοτικής ασθένειας στο ζωικό κεφάλαιο της χώρας.

Επίσης, ζητούν

διευκρινίσεις σχετικά με τις προϋποθέσεις εισαγωγής εξωτικών παθογόνων στελεχών, ενώ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς τι σκοπεύουν να πράξουν ώστε να προστατέψουν το ζωικό κεφάλαιο, το κοινωνικό σύνολο και την ευρύτερη οικονομία.

Την ερώτηση υπογράφουν:

Τζούφη Μερόπη, Αραχωβίτης Σταύρος, Φίλης Νίκος, Βαρδάκης Σωκράτης, Βέττα Καλλιόπη, Καρασαρλίδου Φρόσω, Κασιμάτη Νίνα, Καφαντάρη Χαρά, Μάλαμα Κυριακή, Μιχαηλίδης Ανδρέας, Μωραΐτης Θάνος, Σκουρολιάκος Πάνος, Σκούφα Μπέττυ, Σπίρτζης Χρήστος, Τελιγιορίδου Ολυμπία, Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος, Χαρίτου Δημήτρης

Δείτε τα στοιχεία της Ερώτησης εδώ

 Δείτε επίσης

Αναφορά στη Βουλή για κρούσμα κορονοϊού σε σχολείο, της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Χαράς Καφαντάρη
Επίδομα τέκνων: Επιτακτική ανάγκη άμεσης καταβολής του με την έναρξη της σχολ. χρονιάς-Ερώτηση στη Βουλή
Ολιγομελή Τμήματα Δράμας: Ερώτηση στη Βουλή, από τη Χαρά Κεφαλίδου
Αδεια ανατροφής τέκνου νεοδιόριστων εκπαιδευτικών: Ερώτηση στη Βουλή
Υλικό ΕΟΔΥ για κορονοϊό: Μέτρα προφύλαξης από τον ιό που προκαλεί τη νόσο COVID-19 – Εστάλη στα σχολεία της χώρας
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση