Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Ερώτηση και ΑΚΕ στη Βουλή: «Στον αέρα τα διετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης»

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ερώτηση και ΑΚΕ στη Βουλή: «Στον αέρα τα διετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης» – Της Τομεάρχη Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτή Επικρατείας, Νίκη Κεραμέως.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 23 Μαΐου 2019

«Στον αέρα τα διετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης»

Η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, Νίκη Κεραμέως, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας σχετικά με τα διετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης στα ανώτατα ιδρύματα.

Για το θέμα αυτό, η κυρία Κεραμέως έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Νέα Δημοκρατία θεωρεί την ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης κεντρικό άξονα της πολιτικής της προς την αντιμετώπιση της ανεργίας. Στηρίξαμε την ίδρυση των Κέντρων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στα ανώτατα ιδρύματα, ωστόσο εκφράσαμε έντονα τον προβληματισμό μας, κατά τη διαδικασία νομοθέτησης, αλλά και στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, σχετικά με τη χρηματοδότηση των εν λόγω δομών, καθώς θεωρούμε ότι από αυτή θα κριθεί, σε μεγάλο βαθμό, η επιτυχία ή μη του εγχειρήματος. Δυστυχώς, δεν λάβαμε απαντήσεις, κατά τη συνήθη πρακτική του Υπουργού Παιδείας, έτσι σήμερα επανερχόμαστε ερωτώντας, μεταξύ άλλων, αν έχει προχωρήσει η ίδρυση των διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης στα ανώτατα ιδρύματα και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υλοποίησή τους.»

Δείτε επίσης:

Προσχολική Αγωγή: «Σε αδιέξοδο χιλιάδες γονείς νηπίων» – Ερώτηση στη Βουλή

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Ερώτηση και ΑΚΕ

Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου

Θέμα: «Στον αέρα τα διετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης»

Αθήνα, 22 /05/2019

Δυνάμει του άρθρου 8 του Ν. 4521/2018, μπορεί να ιδρύονται στα ΑΕΙ Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΚΕΕ) που παρέχουν διετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, ύστερα από πρόταση της Συγκλήτου του οικείου Ιδρύματος, γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού και της Εθνικής Επιτροπής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

Η Νέα Δημοκρατία θεωρεί την ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης κεντρικό άξονα της πολιτικής της προς την αντιμετώπιση της νεανικής ανεργίας.

Στηρίξαμε την ίδρυση των ΚΕΕ, ωστόσο εκφράσαμε έντονα τον προβληματισμό μας σχετικά με την χρηματοδότηση των εν λόγω δομών, καθώς θεωρούμε ότι συνιστά κρίσιμο παράγοντα για την επιτυχία ή μη του εγχειρήματος.

Δυστυχώς, δεν λάβαμε απαντήσεις ούτε κατά τη διαδικασία νομοθέτησης, ούτε και στην από 18/7/2018 ερώτηση που απευθύναμε ως Τομέας Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε εκ νέου:

1. Έχει προχωρήσει η ίδρυση των διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης στα ΑΕΙ;
2. Σε ποια ΑΕΙ έχουν ιδρυθεί διετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης;
3. Έχει εξασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδότηση για την υλοποίησή τους;
4. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υλοποίηση των διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης στα ΑΕΙ που έχουν ιδρύσει ΚΕΕ;

Προς πληρέστερη ενημέρωση, παρακαλείσθε, όπως καταθέσετε στη Βουλή των Ελλήνων αναλυτικό κατάλογο με τα διετή προγράμματα που υλοποιούνται στα Ιδρύματα της χώρας κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, καθώς και με τα προγράμματα που πρόκειται να υλοποιηθούν κατά το προσεχές ακαδημαϊκό έτος 2019-2020.

Η ερωτώσα Βουλευτής
Νίκη Κ. Κεραμέως

Απάντηση για τα διετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης στα ΑΕΙ, του Υπουργείου Παιδείας, στη ΝΔ

Δείτε επίσης:

Αλλαγές στα ΕΠΑΛ: Οι έξι πρόσφατες αλλαγές στο νόμο 4610/2019

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση