Ερωτήματα και διαπιστώσεις ως προς το καταστατικό του ΙΜΕΓΕΕ: Επιστολή του Δ. Παπαευθυμίου πρώην Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (ΠΟΣΕΕΠΕΑ).
Ερωτήματα και διαπιστώσεις
Δημοσιεύουμε ακολούθως επιστολή του Δημήτρη Παπαευθυμίου, πρώην Προέδρου της ΠΟΣΕΕΠΕΑ, αναφορικά με το Ινστιτούτο Μελετών και Ερευνών Γενικής και Ειδικής Εκπαίδευσης (ΙΜΕΓΕΕ).
Με την επιστολή, η οποία απευθύνεται στο ΙΜΕΓΕΕ με κοινοποίηση στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (ΠΟΣΕΕΠΕΑ), τίθενται ερωτήματα, προβληματισμοί και διαπιστώσεις σε σχέση με το Καταστατικό και τη λειτουργία του Ινστιτούτου Μελετών και Ερευνών Γενικής και Ειδικής Εκπαίδευσης (ΙΜΕΓΕΕ).
Δείτε αναλυτικά την επιστολή του Δημήτρη Παπαευθυμίου, πρώην Προέδρου της ΠΟΣΕΕΠΕΑ
Προς το ΙΜΕΓΕΕ
Κοιν. ΠΟΣΕΕΠΕΑ
Αθήνα 25/5/2020
Ερωτήματα και διαπιστώσεις ως προς το καταστατικό του ΙΜΕΓΕΕ
Ως εταίρος – μέλος του ΙΜΕΓΕΕ σας απευθύνω την επιστολή αυτή θέτοντας μια σειρά από ερωτήματα, προβληματισμούς και διαπιστώσεις , στα οποία παρακαλώ να απαντήσετε ως φορέας.
Κατ ΄ αρχάς όπως και εσείς επισημαίνετε , τα μέλη του ΙΜΕΓΕΕ είναι ταυτόχρονα και εταίροι, δηλαδή έχουν διπλή ιδιότητα που απορρέει από το καταστατικό της ΑΜΚΕ – ΙΜΕΓΕΕ.
Η διπλή ιδιότητα είναι από τη σύλληψή της προβληματική για το γεγονός ότι μία εταιρία, δεν μπορεί να λειτουργεί ως σύλλογος με μέλη, δημιουργώντας αντίφαση στο ρόλο και τις υποχρεώσεις των συμμετεχόντων.
Η ιδιότητα του εταίρου δεν μπορεί να ακυρωθεί αφού δεν προβλέπεται από το καταστατικό, ενώ η ιδιότητα του μέλους έχει ποινές και αποκλεισμούς που απορρέουν από την οικονομική υποχρέωση μέσω συνδρομής , π.χ. μη δικαίωμα συμμετοχής στις διαδικασίες αρχαιρεσιών, στέρηση δικαιώματος ψήφου, διαγραφή (αρ. 9, παρ.2) κλπ.
Τίθενται λοιπόν τα ερωτήματα και οι παρακάτω προβληματισμοί και διαπιστώσεις.
- Πως μπορεί ένας εταίρος που δεν πληρώνει τη συνδρομή να ακυρωθεί;
- Σε ποιο άρθρο του καταστατικού προβλέπεται η μη συμμετοχή των εταίρων στις αρχαιρεσίες;
- Εάν ένας εταίρος θέλει να αποχωρήσει από τη εταιρία (δεν ισχύει η διαγραφή), βάση ποιάς διαδικασίας του καταστατικού θα γίνει αυτό;
- Πως ενώ την πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ τη διορίζει το Δ.Σ της ΠΟΣΕΕΠΕΑ, δίνεται το δικαίωμα στη Γενική Συνέλευση των μελών να παύσει το σύνολο των μελών (αρ.13, παρ 10)
Για πολλοστή φορά από την πλευρά μου θα επισημάνω ότι το καταστατικό του ΙΜΕΓΕΕ πάσχει διότι, από τη μία εμφανίζεται ως επιστημονικός φορέας της ΠΟΣΕΕΠΕΑ, από την άλλη έχει μέλη τα οποία μπορούν μέσα από τη γενική συνέλευση να προβούν σε ενέργειες χωρίς τη συμμετοχή της ΠΟΣΕΕΠΕΑ.
Η αντίφαση αυτή δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με το υπάρχον καταστατικό και πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές, ώστε πραγματικά το ΙΜΕΓΕΕ να ανήκει αποκλειστικά στην ΠΟΣΕΕΠΕΑ η οποία θα έχει την ευθύνη στελέχωσης του Δ,Σ και ελέγχου των δράσεών του.
Είναι κατανοητό ότι μία εταιρία δεν μπορεί να έχει μέλη, δεν μπορεί να λειτουργεί ως σωματείο, εξαρτημένο από την παρουσία των τακτικών – οικονομικά τακτοποιημένων μελών.
Δεν είναι δυνατόν να παρουσιάζεται το φαινόμενο της μηδαμινής συμμετοχής των μελών στις γενικές συνελεύσεις, το τραγελαφικό της σύνθεσης του Δ.Σ με 3 μέλη διορισμένα από το Δ.Σ της ΠΟΣΕΕΠΕΑ και τα δύο μέλη εκλεγμένα από τη γενική συνέλευση των μελών, το Δ.Σ να ορίζεται από το καταστατικό ως 7μελές εκ των οποίων 5 τακτικά και 2 αναπληρωματικά, δημιουργώντας παγκόσμια πρωτοτυπία να υπολογίζονται στη σύνθεση και αναπληρωματικά μέλη.
Στα χρονικά των Εταιριών ( κερδοσκοπικών και μη), το φαινόμενο των δυο φορέων ελέγχου μιας εταιρίας , δηλαδή του Δ.Σ της ΠΟΣΕΕΠΕΑ και της Γενικής Συνέλευσης των μελών, δεν νομίζω να έχει επαναληφθεί.
Δεν μπορεί βάση καταστατικού να διορίζει τα 3 από τα 5 μέλη το Δ.Σ. της ΠΟΣΕΕΠΕΑ αλλά να μπορεί βάση του άρθρου 13, παρ. 10, η γενική συνέλευση των μελών να απολύσει το σύνολο των μελών του Δ.Σ.
Οι πολλές αστοχίες του καταστατικού θα πρέπει να διορθωθούν και δυστυχώς, η δυσκολία της σύγκλισης της γενικής συνέλευσης με αυξημένη πλειοψηφία (τα 2/3 των μελών , βγάζοντας έξω την ΠΟΣΕΕΠΕΑ αρ, 22) για να μπορεί να αποφασίσει την αλλαγή του καταστατικού είναι τόσο μεγάλη , που καθιστά την οποιαδήποτε αλλαγή αδύνατη.
Ταυτόχρονα, το άρθρο 23 δίνει τη δυνατότητα , με απόφαση του ½ των αντιπροσώπων της ΠΟΣΕΕΠΕΑ, να λυθεί η εταιρία και να γίνει εκκαθάριση.
Η αντίφαση αυτή, για το ένα να αποφασίζει η συνέλευση των μελών και για το άλλο η συνέλευση των αντιπροσώπων δείχνει την προχειρότητα που φτιάχτηκε το καταστατικό του ΙΜΕΓΕΕ, καταστατικό που λειτουργεί ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη του επιστημονικού φορέα.
Τέλος θέλω να τονίσω ότι όλα τα εταιρικά μέλη μαζί με την ΠΟΣΕΕΠΕΑ, φέρουν στο ακέραιο την ευθύνη λειτουργίας του ΙΜΕΓΕΕ και είναι αυτοί που θα κληθούν σε κάθε αρνητική εξέλιξη να διαχειριστούν πιθανές οικονομικές εκκρεμότητες (τα μέλη υπέγραψαν για την ίδρυση).
Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω την αναγκαιότητα ύπαρξης και λειτουργίας του επιστημονικού αυτού φορέα, που θα ανήκει αποκλειστικά στην ΠΟΣΕΕΠΕΑ και που ως βασική υποχρέωση θα έχει την επιστημονική τεκμηρίωση των θέσεων της ΠΟΣΕΕΠΕΑ.
Στην ΠΟΣΕΕΠΕΑ οφείλει να απολογείται ως επιστημονικός φορέας και η ΠΟΣΕΕΠΕΑ θα πρέπει να υποστηρίζει υλικά, οικονομικά και ηθικά τη λειτουργία του ΙΜΕΓΓΕ.
ΠΑΠΑΕΥΘΥΜΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Ιδρυτικό μέλος – εταίρος του ΙΜΕΓΕΕ
Τέως πρόεδρος της ΠΟΣΕΕΠΕΑ
Δείτε επίσης
Τι είπε για την άδεια ειδικού σκοπού ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος
Πως θα επαναλειτουργήσουν Δημοτικά-Νηπιαγωγεία-Σχολεία Ειδικής Αγωγής-Παιδικοί και Βρεφικοί Σταθμοί
Επιστροφή εκπαιδευτικών-ΕΕΠ-ΕΒΠ στα σχολεία: Πέμπτη 28.05-Λήξη διάθεσης σε ΚΕΣΥ 27.05 | Εγγραφο
Παρακαλούμε μην παραλείπετε να αναφέρετε το especial.gr ως πηγή, με ενεργό link προς τη διεύθυνση https://www.especial.gr/erwtimata-kai-diapistwseis-ws-pros-to-katastatiko-tou-imegee-epistolh-papaefthumiou-prwin-proedrou-poseepea/ όταν αναδημοσιεύετε το περιεχόμενό μας.