Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Ερώτηση 25 Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για τα μέτρα προστασίας στα ΜΜΜ και τα σχολικά λεωφορεία

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ερώτηση 25 Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για τα μέτρα προστασίας στα ΜΜΜ και τα σχολικά λεωφορεία – Κατατέθηκε στη Βουλή προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών και την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων.

Ερώτηση 25 Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ

Ερώτηση για την τήρηση των μέτρων προστασίας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των μαθητών, από τον κορονοϊό, κατά τη χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, κατέθεσαν στη Βουλή 25 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία της Μερόπης Τζούφη.

Τι αναφέρουν οι Βουλευτές

Οπως επισημαίνουν οι Βουλευτές, οι κανόνες τήρησης αποστάσεων εντός των οχημάτων και των συρμών, στους χώρους προσέλευσης και αναμονής, καθορίζονται σε πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ).

Ωστόσο, η μη-τήρηση των μέτρων είναι συστηματική ακόμη και στη μεταφορά των μαθητών προς και από τις σχολικές μονάδες.

 Σημειώνεται πως σύμφωνα με την ΚΥΑ, για τη μεταφορά μαθητών ορίζεται πως κάθε δυάδα θέσεων σχολικού λεωφορείου αντιστοιχεί σε έναν μαθητή, ώστε να επιτυγχάνεται το ήμισυ της πληρότητας του οχήματος.

Επίσης τα οχήματα πρέπει να απολυμαίνονται καθημερινά, τόσο πριν όσο και μετά τη χρήση τους, ενώ μεταξύ των δρομολογίων πρέπει να γίνεται επαρκής φυσικός αερισμός.

Τι ζητούν

Στο πλαίσιο αυτό, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, απευθυνόμενοι προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον υπουργό Υποδομών & Μεταφορών και την υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, ζητούν την τήρηση και την αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων προστασίας στα ΜΜΜ, ώστε να αποφευχθεί ένα δεύτερο «κύμα» εξάπλωσης του COVID-19, επισημαίνοντας -μεταξύ άλλων- πως η ασφαλής μεταφορά των μαθητών προς και από τις σχολικές τους μονάδες αποτελεί κρίσιμη παράμετρος για την αποφυγή εξάπλωσης του ιού στα σχολεία.

__________________

Ερώτηση 25 Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ
 Ακολουθεί η Ερώτηση όπως κατατέθηκε στη Βουλή
Ερώτηση

προς:

– τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη

– τον υπουργό Υποδομών & Μεταφορών

– την υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων

 Θέμα: Τήρηση μέτρων προστασίας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων και των μαθητών, από τον Covid-19, κατά τη χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς

 Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση Δ1α/Γ.Π.οικ. 32009/23-5-2020 καθορίζονται οι κανόνες τήρησης αποστάσεων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού στο σύνολο της Επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του COVID-19.

Όσον αφορά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η ΚΥΑ προβλέπει πως στους χώρους προσέλευσης και αναμονής, εντός των οχημάτων και των συρμών, το προσωπικό, οι επιβάτες και οι οδηγοί υποχρεούνται να φέρουν μη-ιατρική μάσκα προστασίας.

Επίσης, οι επιβάτες υποχρεούνται να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις του προσωπικού προκειμένου να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις και να διασφαλίζεται η ελεγχόμενη επιβίβαση προς αποφυγή συγχρωτισμού.

Για τη μεταφορά των μαθητών, ορίζεται ότι κάθε δυάδα θέσεων σχολικού λεωφορείου αντιστοιχεί σε έναν μαθητή, ώστε συνολικά να επιτυγχάνεται το ήμισυ της πληρότητας του οχήματος, ενώ τα οχήματα μεταφοράς μαθητών απολυμαίνονται καθημερινά πριν και μετά τη μεταφορά, ενώ ακολουθεί φυσικός αερισμός και κενό μεσοδιάστημα μεταξύ των χρήσεων.

Ωστόσο, η μη-τήρηση των εν λόγω μέτρων είναι συχνή, όχι μόνο στους χώρους αναμονής και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά ακόμη και κατά τη μεταφορά των μαθητών προς και από τις σχολικές τους μονάδες.

Επειδή η τήρηση των μέτρων προστασίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι κρίσιμη, προκειμένου να αποφευχθεί ένα δεύτερο «κύμα» εξάπλωσης του Covid-19.

Επειδή η ασφαλής μεταφορά των μαθητών προς και από τις σχολικές τους μονάδες, με τη χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς, αποτελεί κρίσιμη παράμετρος για τη εξάπλωση του ιού στα σχολεία και κατ’ επέκταση στις οικογένειες των μαθητών.

Επειδή την αρμοδιότητα για τον έλεγχο τήρησης των μέτρων πρέπει να έχει η Πολιτεία και όχι ο κάθε υπάλληλος μιας επιχείρησης ή οι ίδιοι οι πολίτες.

 Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

 

  1. Πως διασφαλίζει η Πολιτεία την τήρηση των μέτρων προστασίας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν τα αρμόδια υπουργεία ώστε να γίνεται αποτελεσματική εφαρμογή των παραπάνω μέτρων και κανονισμών;
  2. Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν ώστε να εξασφαλιστεί η σωστή και τακτική απολύμανση των λεωφορείων που μεταφέρουν μαθητές;
  3. Υπάρχει πρόβλεψη προσκόμισης των απαραίτητων πιστοποιητικών απολύμανσης των λεωφορείων από πιστοποιημένα συνεργεία απολύμανσης;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

 Τζούφη Μερόπη, Αβραμάκης Ελευθέριος, Βαρδάκης Σωκράτης, Βερναρδάκης Χριστόφορος, Βέττα Καλλιόπη, Γκιόλας Γιάννης, Δρίτσας Θεόδωρος, Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος, Θραψανιώτης Μανόλης, Κασιμάτη Νίνα, Κάτσης Μάριος, Καφαντάρη Χαρά, Μάρκου Κώστας, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα, Παπαδόπουλος Σάκης, Παπαηλίου Γιώργος, Πέρκα Θεοπίστη, Ραγκούσης Γιάννης, Σκουρλέτης Πάνος, Σκουρολιάκος Πάνος, Σκούφα Μπέττυ, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Χρηστίδου Ραλλία, Ψυχογιός Γεώργιος

Δείτε επίσης

Νέα σχολική χρονιά 2020-21: 7 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα σχολεία
Ζαχαράκη-ΚΕΣΥ: Προμήθεια εξοπλισμού-Πρωτόκολλα εκπ/κής αξιολόγησης-Ενίσχυση του θεσμού
Μαθητές με δυσλεξία και Στρατιωτικές σχολές: Τι απάντησε ο Υφ. Αμυνας Α. Στεφανής για την εισαγωγή σ αυτές
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση