Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Ερώτηση στη Βουλή για τη στέγαση και λειτουργία του ΚΕΔΑΣΥ Χανίων-Αυτοψία κλιμακίου ΚΚΕ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ερώτηση στη Βουλή για τη στέγαση και λειτουργία του ΚΕΔΑΣΥ Χανίων από Βουλευτές του ΚΚΕ-Να προχωρήσει με κατεπείγουσες διαδικασίες, με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση, η στέγαση του σε κατάλληλο κτίριο και να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες διαδικασίες για την ανέγερση σύγχρονου ασφαλούς κτιρίου.

Ερώτηση στη Βουλή για τη στέγαση και λειτουργία του ΚΕΔΑΣΥ Χανίων

Ερώτηση στη Βουλή για τις συνθήκες στέγασης και λειτουργίας του Κέντρου Διεπιστημονικής Αξιολόγησης Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ) των Χανίων κατέθεσαν οι Βουλευτές του ΚΚΕ κκ. Συντυχάκης Μανώλης,  Κομνηνάκα Μαρία και Μανωλάκου Διαμάντω.

Αυτοψία κλιμακίου ΚΚΕ

Το οξυμένο στεγαστικό πρόβλημα διαπιστώθηκε και από την αυτοψία που πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΚΚΕ, όπου σύμφωνα με την αναφορά του, εργαζόμενοι δούλευαν ακόμα και στο μικρό διάδρομο του κτιρίου ή στον αύλειο χώρο, ο οποίος αντικειμενικά δεν μπορεί να αξιοποιηθεί την περίοδο του χειμώνα.

Επιπλέον,

στο κτίριο υπάρχει μόλις μια τουαλέτα, με σαπισμένες σωληνώσεις και σίδερα, που σε καμία περίπτωση δεν πληροί τις προϋποθέσεις για την εξυπηρέτηση των 30 εργαζόμενων, των παιδιών που επισκέπτονται τον χώρο και τους συνοδούς τους και μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας.

Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους,

το κλιμάκιο του ΚΚΕ ενημερώθηκε για τις εξελίξεις που δρομολογήθηκαν ύστερα από την περσινή παρέμβαση του Κόμματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στη Βουλή.

Από τον περσινό Οκτώβριο

προκηρύχθηκαν 2 διαγωνισμοί για εξεύρεση νέου κτιρίου με τις αναγκαίες προδιαγραφές, οι οποίοι όμως βγήκαν άγονοι.

_______________

Ερώτηση στη Βουλή για τη στέγαση και λειτουργία του ΚΕΔΑΣΥ Χανίων
Σύμφωνα με την Ερώτηση

το ΚΕΔΑΣΥ Χανίων στεγάζεται σε παλιό κτίριο, μισθωμένο από τη Περιφέρεια, σε αίθουσες ελάχιστων τετραγωνικών μέτρων, ακόμα και σε διαδρόμους, ενώ δεν έχει προσβασιμότητα σε άτομα με αναπηρία και δεν φαίνεται να υπάρχει σχεδιασμός για μόνιμη λύση στέγασης, εξεύρεση οικοπέδου και ανέγερση με κατεπείγουσες διαδικασίες νέου σύγχρονου κτιρίου, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες λειτουργίας του.

Οι Βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν μεταξύ άλλων

-Να προχωρήσει με κατεπείγουσες διαδικασίες, με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση, η στέγαση του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Χανίων σε κατάλληλο κτίριο.

-Να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες διαδικασίες για την ανέγερση σύγχρονου ασφαλούς κτιρίου.

-Να προσληφθεί με μόνιμη και σταθερή εργασία το απαραίτητο προσωπικό όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων για την πλήρη στελέχωση του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Χανίων.

-Να γίνουν μόνιμοι διορισμοί για την πλήρη στελέχωση των σχολείων

_______________

Δείτε την Ερώτηση για τη λειτουργία του ΚΕΔΑΣΥ Χανίων

10-11-2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Απαράδεκτες οι συνθήκες στέγασης και λειτουργίας του Κέντρου Διεπιστημονικής Αξιολόγησης Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ) των Χανίων

Με την με αριθμ. 893 ερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ στις 22.10.2020, τέθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κέντρο Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.) των Χανίων. Είναι πρόκληση ότι έκτοτε, κι ενώ έχει κλείσει ένας χρόνος, η κατάσταση όχι μόνο δεν έχει βελτιωθεί, αλλά εμφανίζονται πιο οξυμένα τα προβλήματα και οι επιπτώσεις που έχουν στο έργο του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.

Πιο συγκεκριμένα, το ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. των Χανίων

έχει στην ευθύνη του την κάλυψη των αναγκών των σχολείων του Νομού, στα οποία φοιτούν πάνω από 25.000 μαθητές και εργάζονται πάνω από 2.500 εκπαιδευτικοί, Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό (ΕΕΠ) και Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΒΠ). Στεγάζεται σε παλιό κτίριο, μισθωμένο από τη Περιφέρεια, σε αίθουσες ελάχιστων τετραγωνικών μέτρων, ακόμα και σε διαδρόμους, ενώ δεν έχει προσβασιμότητα σε άτομα με αναπηρία (!).

Οι 30 εργαζόμενοι, αναγκάζονται να δουλεύουν σε 2 βάρδιες (πρωί – απόγευμα), να δουλεύουν ακόμα και στον αύλειο χώρο, λόγω της έλλειψης χώρων. Επιπλέον, στο κτίριο υπάρχει μόνο μια τουαλέτα, με διαβρωμένες σωληνώσεις, για την εξυπηρέτηση των εργαζόμενων, των μαθητών και των συνοδών τους και μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας.

Από τον περσινό Οκτώβρη, μετά την παρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης στη διοίκηση της περιφέρειας, προκηρύχθηκαν 2 διαγωνισμοί για εξεύρεση νέου κτιρίου, οι οποίοι όμως ήταν άγονοι.

Η παραχώρηση μιας αίθουσας στα Δικαστήρια και άλλης μιας στην ΤΟΜΥ Χανίων,

είναι προσωρινή λύση, που δε συμβάλει στη συνεργασία των διεπιστημονικών ομάδων, αφού οι εργαζόμενοι που δουλεύουν εκεί είναι απομακρυσμένοι από το υπόλοιπο προσωπικό.

Το κύριο είναι ότι δε φαίνεται να υπάρχει σχεδιασμός για μόνιμη λύση στέγασης,

εξεύρεση οικοπέδου και ανέγερση με κατεπείγουσες διαδικασίες νέου σύγχρονου κτιρίου, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες λειτουργίας του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ..

Παράλληλα με το στεγαστικό,

παραμένει το διαχρονικό πρόβλημα της μη στελέχωσης του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.

Από τους 30 εργαζόμενους, οι 20 είναι συμβασιούχοι με 9μηνες συμβάσεις.

Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας όχι μόνο θίγουν τα εργασιακά δικαιώματα, αλλά επιδρούν αρνητικά στους μαθητές, αφού καθίσταται αδύνατη η σταθερή και με συνέχεια παρακολούθηση και υποστήριξη των παιδιών από την ομάδα που τους έχει αναλάβει.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι αυτή τη στιγμή στο ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.

η λίστα αναμονής των παιδιών προς αξιολόγηση φτάνουν τα 800 και οι αιτήσεις συσσωρεύονται, ενώ ο χρόνος αναμονής τρέχει σε βάρος των μορφωτικών τους δικαιωμάτων.

Επιπρόσθετος παράγοντας που δυσχεραίνει το έργο του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.

είναι το απαράδεκτο γεγονός πως, για τις περιπτώσεις από όλο τον νομό που απαιτείται ιατρική γνωμάτευση (π.χ. ΔΕΠΥ, αυτισμός), δεν υπάρχει πλέον κανένας παιδοψυχίατρος στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας (ΚΨΥ), που να μπορεί να εξυπηρετήσει τους μαθητές και τις οικογένειες.

Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της ίδιας της νομοθεσίας των Κέντρων,

από την οποία καταργήθηκε η ειδικότητα του παιδονευρολόγου, στέλνοντας τα παιδιά είτε στο ΚΨΥ, είτε στη συγκεκριμένη περίπτωση αναγκάζει τις οικογένειες ή να διανύσουν 60 χλμ. μέχρι το ΚΨΥ του Ρεθύμνου ή να απευθυνθούν στους ιδιώτες, χρυσοπληρώνοντας το πολυπόθητο χαρτί.

Την ίδια στιγμή, η συνολική απαξίωση της ειδικής αγωγής

αποτυπώνεται και στις σοβαρές ελλείψεις στις προσλήψεις όλου του αναγκαίου προσωπικού, ώστε να καλυφθούν οι αιτήσεις για παράλληλη στήριξη, ΕΒΠ και σχολικούς νοσηλευτές.

Ζήτημα ακόμα πιο οξυμένο τη φετινή χρονιά,

ύστερα και από την εγκληματική επιλογή της κυβέρνησης να θεσπίσει τον κόφτη των 2 παράλληλων ανά σχολική μονάδα.

Έτσι, αρχές Νοέμβρη, στον Νομό Χανίων υπολογίζονται πάνω από 150 τα κενά σε παράλληλη στήριξη, ΕΒΠ και σχολικούς νοσηλευτές.

Η κατάσταση του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Χανίων καταδεικνύει

τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων, που υπηρετώντας πιστά τις στρατηγικές επιλογές ΕΕ και ΟΟΣΑ, μετακυλύουν την ευθύνη για την αναγκαία εκπαιδευτική φροντίδα από το κράτος στις ίδιες τις οικογένειες.

Ανοίγουν διάπλατα τον δρόμο στις αντίστοιχες ιδιωτικές δομές,

με τις λαϊκές οικογένειες να καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για το αναφαίρετο και χιλιοπληρωμένο από τον λαό δικαίωμα της μόρφωσης.

Εν τω μεταξύ, τα παιδιά με μαθησιακές ή άλλες δυσκολίες φοιτούν χωρίς να έχουν όλη την αναγκαία, σύνθετη διεπιστημονική παρέμβαση και δεν αξιοποιούν τις δυνατότητές τους.

Ερωτάται η κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για:

-Να προχωρήσει με κατεπείγουσες διαδικασίες, με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση, η στέγαση του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Χανίων σε κατάλληλο κτίριο.

-Να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες διαδικασίες για την ανέγερση σύγχρονου ασφαλούς κτιρίου, με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση, χωρίς ΣΔΙΤ για τη στέγαση του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Χανίων.

-Να προσληφθεί με μόνιμη και σταθερή εργασία το απαραίτητο προσωπικό όλων των αναγκαίων επιστημονικών ειδικοτήτων για την πλήρη στελέχωση του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Χανίων.

-Να γίνουν μόνιμοι διορισμοί για την πλήρη στελέχωση των σχολείων με ειδικό επιστημονικό προσωπικό (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, ειδικοί παιδαγωγοί), κάλυψη των κενών παράλληλης στήριξης, ΕΒΠ και σχολικών νοσηλευτών.

-Να λυθεί το πρόβλημα για τις περιπτώσεις από όλο τον Νομό Χανίων για τις οποίες απαιτείται ιατρική γνωμάτευση (π.χ. ΔΕΠΥ, αυτισμός), με πρόσληψη παιδοψυχίατρου στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας (ΚΨΥ) και επαναφορά της ειδικότητας του παιδονευρολόγου στα ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ..

Δείτε επίσης

Γνωματεύσεις ΚΕΔΑΣΥ-αξιολογικές εκθέσεις: Επισημάνσεις σχετικά με την έκδοση και την ισχύ τους
Οδηγός ΕΔΥ: Συντονισμός-Οργανωτικά-Προτεραιότητες-Διεπιστημονική Συνεργασία-Σχέδια
Καθηκοντολόγιο Ψυχολόγων και Κοινωνικών Λειτουργών γενικών σχολείων-Πρόγραμμα covid | ΦΕΚ

Πριν φύγετε

Ατομα με Οπτική Αναπηρία: Παραδόθηκε το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας στους Φορείς
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση