Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

ΕΣΑμεΑ για διορισμούς: Προστασία εκπ/κών-ΕΕΠ-ΕΒΠ ΑμεΑ στις Τοποθετήσεις-Μεταθέσεις

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

ΕΣΑμεΑ για διορισμούς: Να προστατευθούν οι εκπαιδευτικοί-ΕΕΠ-ΕΒΠ στις τοποθετήσεις και Μεταθέσεις – Επείγουσα επιστολή στην Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων.

ΕΣΑμεΑ για διορισμούς

Με επείγουσα επιστολή που απέστειλε η ΕΣΑμεΑ στην Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως ζητά για τους εκπαιδευτικούς, ΕΕΠ και ΕΒΠ με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και σε όσους προστατεύουν άτομο με βαριά αναπηρία,

  • να μην ισχύσει ο χρονικός περιορισμός της διετίας που προβλέπει ο νόμος 4589/2019 για Απόσπαση ή Μετάθεση, μετά τον διορισμό,
  • να λαμβάνεται υπόψη και ο τόπος κατοικίας τους, καθώς και να μην τοποθετούνται σε πολλαπλές σχολικές μονάδες, λόγω δυσκολιών μετακίνησης που μπορεί να αντιμετωπίζουν ή επιβάρυνση της υγείας τους λόγω κόπωσης.
  • στη διαδικασία τοποθέτησης των νεοδιόριστων, να έχουν προτεραιότητα στην τοποθέτηση στο νομό όπου θα κληθούν να υπηρετήσουν.

ΕΣΑμεΑ για διορισμούς

Δείτε την Ανακοίνωση της ΕΣΑμεΑ

Επείγουσα επιστολή στην υπουργό Παιδείας απέστειλε η ΕΣΑμεΑ, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί, Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. με αναπηρία ή χρόνια πάθηση, καθώς και όσοι προστατεύουν άτομο με αναπηρία, λόγω της τοποθέτησής τους μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.

Επισήμανση 7 μήνες πριν

7 μήνες πριν η ΕΣΑμεΑ είχε επισημάνει ξανά στην υπουργό ότι οι εκπαιδευτικοί με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και οι εκπαιδευτικοί που προστατεύουν άτομο με βαριά αναπηρία,

καλούνται να
  • αντιμετωπίσουν σωρεία προβλημάτων κατά την τοποθέτησή τους σε σχολικές μονάδες, λόγω του ότι δεν λαμβάνεται υπόψη ο τόπος κατοικίας τους στο διορισμό τους και
  • αναγκάζονται κάθε φορά να μετακομίσουν με ολόκληρη την οικογένειά τους σε διαφορετικό τόπο,
  • ή να απομακρυνθούν οι ίδιοι από την οικογενειακή τους εστία
  • ή ακόμα και να βρεθούν σε κάποιο απομακρυσμένο μέρος χωρίς νοσοκομειακή περίθαλψη, η οποία είναι τόσο απαραίτητη σε περίπτωση χρόνιας πάθησης.
Επικαιροποίηση του αναχρονιστικού Π.Δ. 50/1996

Ταυτόχρονα είχε ζητηθεί η αναμόρφωση και η επικαιροποίηση του αναχρονιστικού Π.Δ. 50/1996, το οποίο διέπει το σύστημα μεταθέσεων, αποσπάσεων εκπαιδευτικών με αναπηρίες και εκπαιδευτικών που είναι γονείς ατόμων με αναπηρία.

Αγνοήθηκαν τα αιτήματα

Όχι μόνο αγνοήθηκαν τα αιτήματά μας, αλλά ψηφίστηκε παράλληλα διάταξη που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τη ζωή των εκπαιδευτικών με αναπηρία, με χρόνια πάθηση και όσων προστατεύουν άτομο με αναπηρία.

Νεοδιοριζόμενοι ΑμεΑ

Οι νεοδιοριζόμενοι τοποθετούνται σε κενή θέση σχολικής μονάδας της περιοχής διορισμού και υποχρεούνται να παραμείνουν στη θέση τοποθέτησής τους για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο (2) σχολικών ετών.

Οποιαδήποτε υπηρεσιακή μεταβολή που επιφέρει μεταβολή της τοποθέτησης αυτής, όπως απόσπαση ή μετάθεση, βάσει γενικής ή ειδικής διάταξης κατά το ως άνω χρονικό διάστημα, δεν επιτρέπεται.

Υπηρέτηση στην ΕΑΕ 5 χρόνια

Σε περίπτωση διορισμού στην Ε.Α.Ε. ο νεοδιοριζόμενος υποχρεούται να υπηρετήσει στην Ε.Α.Ε. για χρονικό διάστημα τουλάχιστον πέντε ετών.

Οι εκπαιδευτικοί, Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. με αναπηρία θα αναγκαστούν να επιλέξουν θέσεις σε όλη την Ελλάδα, ώστε να έχουν περισσότερες πιθανότητες διορισμού, για την κάλυψη των οικονομικών τους αναγκών λόγω των προβλημάτων υγείας τους.

Σε περίπτωση διορισμού

Σε περίπτωση που διοριστούν σε κάποιο μέρος μακριά από τον τόπο κατοικίας τους θα αναγκαστούν να αναλάβουν υπηρεσία καθώς θα έχουν τριετή ποινή αποκλεισμού από μελλοντικούς διορισμούς εάν δεν αναλάβουν υπηρεσία ή παραιτηθούν.

Στον τόπο διορισμού 2 έτη

Αυτό σημαίνει πως ένας εκπαιδευτικός, Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. με αναπηρία ή χρόνια πάθηση θα πρέπει να παραμείνει υποχρεωτικά στον τόπο διορισμού του για δύο χρόνια τουλάχιστον μέχρι να πάρει μετάθεση ή απόσπαση στον τόπο όπου διαμένει μόνιμα.

Από τα ανωτέρω είναι εμφανές πόσες δυσκολίες καλούνται να αντιμετωπίσουν όλοι αυτοί οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι θα διοριστούν σ’ ένα μέρος μακριά από τους ανθρώπους που τους φροντίζουν, από τους θεραπευτές τους, τα κέντρα αποκατάστασης, τους γιατρούς τους, τα νοσοκομεία.

Η ΕΣΑμεΑ διεκδικεί:

• Να μην ισχύει ο χρονικός περιορισμός για απόσπαση ή μετάθεση σε εκπαιδευτικούς, Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και σε όσους προστατεύουν άτομο με βαριά αναπηρία.

• Να προβλεφθεί ρύθμιση, ώστε κατά την τοποθέτηση των εκπαιδευτικών, Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και όσων προστατεύουν άτομο με αναπηρία σε σχολική μονάδα, να λαμβάνεται υπόψη και ο τόπος κατοικίας τους, καθώς και να μην τοποθετούνται σε πολλαπλές σχολικές μονάδες, λόγω δυσκολιών μετακίνησης που μπορεί να αντιμετωπίζουν ή επιβάρυνση της υγείας τους λόγω κόπωσης.

• Όσον αφορά στη διαδικασία τοποθέτησης, θα πρέπει οι νεοδιόριστοι αλλά και οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. με αναπηρία, χρόνια πάθηση και όσοι προστατεύουν άτομο με αναπηρία να έχουν προτεραιότητα στην τοποθέτηση στο νομό όπου θα κληθούν να υπηρετήσουν.

Δείτε την Επιστολή

Δείτε σχετικά

Κυβέρνηση για ΑμεΑ: Χρονοδιάγραμμα υλοποίησης δεσμεύσεων

Δείτε επίσης

Διοριζόμενοι: Αποζημίωση άδειας-Πρώτος μισθός-Ενιαία Αρχή Πληρωμών για αναπληρωτές
Κυρώσεις διορισμών (Αρθρο 58, Νόμος 4653/2020) – Αποκλεισμός 3 ετών όσων δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία ή παραιτούνται
Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας: Επικαιροποιημένος – Οι αλλαγές στις άδειες
Νεοδιοριζόμενοι ΕΕΠ-ΕΒΠ: Ενημέρωση επί της διαδικασίας – Μεταθέσεις – Μετατάξεις
Διορισθέντες ΕΕΠ-ΕΒΠ: Ονόματα
Εκκαθαρισμένοι Πίνακες ΕΕΠ-ΕΒΠ: Μετά την αφαίρεση των διοριστέων
Κατανομή 4500 θέσεων Ειδικής Αγωγής: 1.817 Α/θμια – 1.642 Β/θμια – 1.041 ΕΕΠ-ΕΒΠ

Πριν φύγετε

Οδηγός εκπαιδευτικού: Αδειες, Ωράρια, Καθηκοντολόγια, Λειτουργία σχολείων, Ιδιωτικό Εργο
Νέο νομοσχέδιο Παιδείας: Τι διατάξεις θα περιλαμβάνει – Ανακοινώσεις Κεραμέως
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση