Σάββατο, 22 Ιουνίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

ΕΣΑμεΑ προς Πρωθυπουργό και κόμματα: Επιστολή με το Εθνικό Πρόγραμμα για τα δικαιώματα ΑμεΑ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

ΕΣΑμεΑ προς Πρωθυπουργό και κόμματα: Επιστολή με το Εθνικό Πρόγραμμα για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία – Τους καλεί να πάρουν θέση.

ΕΣΑμεΑ προς Πρωθυπουργό και κόμματα: Επιστολή με το Εθνικό Πρόγραμμα για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία

Η ΕΣΑμεΑ με επιστολή της στον Πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη και στους Πολιτικούς Αρχηγούς των κομμάτων, τους καλεί να πάρουν θέση, αντιμετωπίζοντας την κατάσταση των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους.

Τι ζητά

Η Ομοσπονδία και οι Οργανώσεις της από όλη την Ελλάδα, ζητούν από όλους τους προαναφερθέντες να μην υπεκφύγουν της αποστολής αυτής, αλλά να στέρξουν στην βελτίωση της κατάστασης για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.

Να τοποθετηθούν τα κόμματα

Επίσης καλούνται τα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου να τοποθετηθούν επί του Εθνικού Προγράμματος για την εφαρμογή της Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία που συνέταξε.

Στόχοι Προγράμματος εφαρμογής Σύμβασης ΟΗΕ

Υπενθυμίζουμε πως το εν λόγω Πρόγραμμα έχει έχει βάθος τετραετίας και έχει στόχο:

  • Την ένταξη και την κοινωνική προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και
  • Την άρση όλων των μορφών διάκρισης σε βάρος τους.

Αυτό το Πρόγραμμα, η ΕΣΑμεΑ ζητά να ενταχθεί στις προτεραιότητες της κυβέρνησης και στο σύστημα παρακολούθησης και συντονισμού του Κυβερνητικού έργου.

Το απέστειλε δε στον Πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη, ενόψει των προγραμματικών του δηλώσεων και των θεσμικών μεταρρυθμίσεων και των τομεακών πολιτικών που πρέπει να ληφθούν για τα άτομα με αναπηρία από την κυβέρνηση, όπως αναφέρει.

Δεν χρησιμοποιούν αρκετοί Υπουργοί την ορθή ορολογία για την Αναπηρία

Στην επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό η ΕΣΑμεΑ  επισημαίνει πως αρκετοί Υπουργοί της Κυβέρνησης χρησιμοποιούν ξεπερασμένες και ανεδαφικές ορολογίες, αντί της ορθής επιστημονικής ορολογίας της Αναπηρίας.

Αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή της η Ομοσπονδία:

“…ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός χρησιμοποιεί σωστά την επιστημονική ορολογία της Αναπηρίας, αρκετοί υπουργοί χρησιμοποιούν ξεπερασμένες και ανεδαφικές ορολογίες όπως άτομα με ειδικές ικανότητες, με ειδικές δεξιότητες κ.α.

Όμως ο δημόσιος λόγος των υπουργών πρέπει να έχει και διαπαιδαγωγικό χαρακτήρα και οι αναφορές στα άτομα με αναπηρία να είναι σε πλήρη εναρμόνιση με την ορολογία του Συντάγματος, της Σύμβασης, καθώς και της κείμενης νομοθεσίας όπως έχει ενσωματωθεί στο εθνικό και διεθνές δίκαιο”.

Να αναλάβει το Πολιτικό Σύστημα τις υποχρεώσεις της Σύμβασης ΟΗΕ.

Τέλος η ΕΣΑμεΑ και οι Οργανώσεις της καλούν το πολιτικό σύστημα της χώρας να αντιμετωπίσει την καθημερινότητα των ΑμεΑ, η οποία επιδεινώθηκε άγρια τα χρόνια της κρίσης και να αναλάβει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την υπογραφή της Σύμβασης του ΟΗΕ.

Δείτε ακόμη:

Προγραμματικές Πρωθυπουργού: Διορισμοί στην Ειδική, στο Περιστέρι το 1ο Πρότυπο, κατάργηση Ασύλου, σύνδεση Παιδείας με Οικονομία.

Φίλης για διορισμούς και Κυβέρνηση: Το κάνετε με το ζόρι – 20 σημεία κριτικής για την Παιδεία | video

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση