Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Ευρωπαϊκές Μέρες Ανθρωπολογίας / European Anthropology Days: 15-16-17.02.2024 σε όλη την Ευρώπη

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ευρωπαϊκές Μέρες Ανθρωπολογίας/European Anthropology Days: Eκδηλώσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη 15, 16 και 17 Φεβρουαρίου με συμμετοχή του Συλλόγου Κοινωνικών Ανθρωπολόγων Ελλάδας (ΣΚΑΕ). 

Ευρωπαϊκές Μέρες Ανθρωπολογίας

O Σύλλογος Κοινωνικών Ανθρωπολόγων Ελλάδας (ΣΚΑΕ) συμμετέχει στις εκδηλώσεις με σκοπό την ανάδειξη της Ανθρωπολογίας στην Ευρώπη που γίνονται με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κοινωνικών Ανθρωπολόγων (EASA). Πιο συγκεκριμένα οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα απ’ άκρη σ’ άκρη σε ολόκληρη την Ευρώπη κατά το τριήμερο 15, 16 και 17 Φεβρουαρίου. Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΚΑΕ ανοίγει την αυλαία των εκδηλώσεων το τριήμερο 15 – 17 Φεβρουαρίου και μας καλεί να απαντήσουμε στο ερώτημα «η Ανθρωπολογία είναι εδώ;»  για έναν ολόκληρο μήνα έως και τις 20 Μαρτίου 2024.

Τέσσερις προβολές, τέσσερα σεμινάρια, δύο παραστάσεις, μία έκθεση και μία διαδικτυακή εκδήλωση στην αγγλική γλώσσα καθώς επίσης και ένα αφιέρωμα με έξι κείμενα στο blog του ΣΚΑΕ, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου ETHNOFEST στην Αθήνα, το δίκτυο αφηγήσεων βασισμένων στην ανθρωπολογία Fiji στον Βόλο, το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Βόλος), το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (Θεσ/κη),το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσ/κης, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Μυτιλήνη), τις σχολικές κοινότητες τριών Λυκείων και ενός Γυμνασίου στον Πειραιά, τον Κορυδαλλό, την Αθήνα, την Αμοργό καθώς και την Κινηματογραφική Λέσχη Αμοργού.

Η φετινή διοργάνωση αποτελεί ένα ακόμη πεδίο για να δυναμώσουμε την φωνή μας μέσα στην ελληνική κοινωνία και να δώσουμε τα χέρια με όλες και όλους τους συναδέλφους μέσα και έξω από την Ευρώπη. Οι δράσεις μας στην Ελλάδα έχουν διάφορες μορφές, δημιουργία βίντεο, συγγραφή κειμένων για το blog, προβολές ταινιών, συζητήσεις με την σχολική κοινότητα και άλλους φορείς. Η ανθρωπολογία, πολυφωνική, ανοικτή και κριτική προσφέρει μία διεισδυτική ματιά που μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά, αναδεικνύοντας τα κοινωνικά προβλήματα, ψηλαφώντας τις π(λ)ηγές τους και τα αποτελέσματα που φέρουν. Μας απλώνει το χέρι και μας οδηγεί σε νέες διαδρομές κατανόησης και μας καλεί και προκαλεί να αναζητήσουμε τους τρόπους εκείνους με τους οποίους θα φωτίσουμε νέες πολιτικές, νέες εναλλακτικές, πρακτικές και οράματα.

 Κεντρική εκδήλωση

Kινηματογράφος ΑΣΤΟΡ, Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024, 15:00Προβολή & συζήτηση της ταινίας «Αλλού, Παντού» (2020) σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ανθρωπολογικής Έρευνας του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου  & το Φεστιβάλ Εθνογραφικού  Κινηματογράφου της Αθήνας – ETHNOFEST.

Μια οθόνη υπολογιστή, εικόνες από τις τέσσερις γωνίες του κόσμου. Περνάμε τα σύνορα με ένα κλικ, όσο μια άλλη ιστορία ταξιδεύει και φτάνει σε εμάς σε κομμάτια, μέσα από γραπτά μηνύματα, συνομιλίες, τηλεφωνικές συζητήσεις και ένα ερωτηματολόγιο του Γραφείου Μετανάστευσης. Είναι η διαδρομή του Σαχίν, ενός 20χρονου αγοριού από το Ιράν, το οποίο εγκαταλείπει τη χώρα του, “προσγειώνεται” στην Ελλάδα, και έπειτα ο δρόμος του τον οδηγεί στην Αγγλία, όπου ζητάει άσυλο.

Σκηνοθέτριες: Isabelle Ingold, Vivianne Perelmuter, Χώρα: Βέλγιο, Γλώσσες: Αγγλικά, Γαλλικά, Περσικά, Έτος: 2020, Διάρκεια: 63′, Θέματα: Conflict/ War, Human Rights/ Advocacy, Migration/ Immigration/ Diaspora, Social change

Στη συζήτηση συμμετέχουν τα μέλη της διοικούσας επιτροπής του Εργαστηρίου Ανθρωπολογικής Έρευνας του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου: Γεράσιμος Μακρής (Καθηγητής & ΔιευθυντήςτουΕργαστηρίου), Πέτρος Πετρίδης (Επίκουρος Καθηγητής), εκ μέρους του Ethnofest η Κωνσταντίνα Μπούσμπουρα και εκ μέρους του ΣΚΑΕ η Κατερίνα Ροζάκου (Επίκουρη Καθηγήτρια, του Τμ. Κοιν. Ανθρωπολογίας, Πάντειο Παν.) και η Ελένη Κότσιρα (Alma Economics; Otherwise Magazine).
https://anthroassociation.gr/evropaikes-meres-anthropologias-2024-ekdilosi-17-2-astor-cinema/

Αναλυτικότερα δείτε το επισυναπτόμενο αρχείο ΕΔΩ

Δείτε επίσης

Τεχνητή νοημοσύνη στην εκπαίδευση: Τι ετοιμάζει το Υπουργείο Παιδείας 

Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη για ζητήματα βίας και επιθετικότητας με παιδιά και εφήβους-Τηλεφωνική Γραμμή 10 306

Πριν φύγετε

Οδηγός εκπαιδευτικού 2023-24: Ολα όσα αφορούν στους μόνιμους, νεοδιόριστους και αναπληρωτές 

Οδηγός ΕΕΠ-ΕΒΠ 2023-24: Ιστορική διαδρομή-προσλήψεις-διορισμοί-καθηκοντολόγια-νομοθεσία 

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση