Δευτέρα, 16 Ιουνίου 2025

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Reimagining Social and Emotional Education in secondary schools through arts-integrated practices in the post Covid-19 era»

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Reimagining Social and Emotional Education in secondary schools through arts-integrated practices in the post Covid-19 era»

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα 

Την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε από την ActionAid Hellas ημέρα ενημέρωσης, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Reimagining Social and Emotional Education in secondary schools through arts-integrated practices in the post Covid-19 era».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΙΕΠ

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του κ. Σπύρου Δουκάκη, Προέδρου του ΔΣ του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), η κ. Μαρία Αγγελιδάκη, Σύμβουλος Β’.

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Reimagining Social and Emotional Education in secondary schools through arts-integrated practices in the post Covid-19 era»

Σκοπός του προγράμματος

Σκοπός του προγράμματος REIMAGINED είναι η ανάπτυξη ενός εκπαιδευτικού παραδείγματος που θα αναδεικνύει τη συσχέτιση της Κοινωνικής και Συναισθηματικής Εκπαίδευσης (Social and Emotional Education – SEE) με τις Τέχνες, αφενός μέσω διαθεματικής προσέγγισης και αφετέρου μέσω εξωσχολικών δραστηριοτήτων. Oι Τέχνες, αποτελούν το ευέλικτο και δυναμικό εργαλείο για την καλλιέργεια και την ενίσχυση τόσο των ενδοπροσωπικών και διαπροσωπικών δεξιοτήτων, όσο και των δεξιοτήτων κριτικής σκέψης και λήψης αποφάσεων.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες, μέσα από την εμπλοκή τους σε καλλιτεχνικές και διακαλλιτεχνικές δραστηριότητες, εισέρχονται σε διεργασίες αυτοδιερεύνησης, αυτογνωσίας και αυτορρύθμισης. Η κατασκευή και η συγκατασκευή έργων Τέχνης δημιουργεί κοινότητες μάθησης και ενισχύει τη συνεργασία και τη συμμετοχικότητα ενώ η παραγωγή έργων τέχνης συνδέεται άμεσα με τις δεξιότητες κριτικής σκέψης και λήψης αποφάσεων.

Με τη συμμετοχή 3 ευρωπαϊκών χωρών εκτός από την Ελλάδα

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν, εκτός από την Ελλάδα άλλες 3 ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Ουγγαρία και Φινλανδία). Με τη συνεργασία των χωρών αναπτύχθηκε επιμορφωτικό υλικό που αξιοποιήθηκε σε ένα πλήθος διαδικτυακών σεμιναρίων που πραγματοποίησαν οι 3 χώρες. Το έργο εισέρχεται στην τέταρτη πιο σημαντική φάση της πιλοτικής εφαρμογής στις σχολικές τάξεις. Τo σύνολο των αποτελεσμάτων θα παρουσιαστούν σε διεθνές συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο 2024 από το ΙΕΠ σε συνεργασία με τους εταίρους.

Δείτε επίσης

Επιμορφωτικό σεμινάριο Εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής Α/θμιας Εκπ/σης Ηρακλείου Κρήτης: Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία 

ΠΟΣΥΠ-πειθαρχικά: Ανεδαφικές οι καταληκτικές ημερομηνίες καταχώρισης στοιχείων στην πλατφόρμα e-peitharxika 

Ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση μαθητών με αναπηρία: Παράθεση στοιχείων από το ΥΠΑΙΘΑ στη Βουλή

Share.

About Author

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Leave A Reply