Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Εξώδικο κατά του ΑΤΕΕΝ κατέθεσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών για τα Κολέγια

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Εξώδικο κατά του ΑΤΕΕΝ κατέθεσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών: Απαιτεί να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ περί μη ισοδυναμίας των αποφοίτων Ιδιωτικών Κολεγίων. 

Εξώδικο κατά του ΑΤΕΕΝ

Εξώδικο κατέθεσε κατά του Αυτοτελούς Τμήματος Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (ΑΤΕΕΝ) του ΥΠΑΙΘ ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών, με το οποίο απαιτεί να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ περί μη ισοδυναμίας των αποφοίτων Ιδιωτικών Κολεγίων.

Συγκεκριμένα το ΣτΕ με τις αποφάσεις (178/2023 & 179/2023) έκρινε ότι η επαγγελματική εξίσωση αποφοίτων ΑΕΙ και ιδιωτικών Κολεγίων δεν μπορεί να έχει εφαρμογή σε Νομοθετικά Ρυθμιζόμενα Επαγγέλματα όπως είναι αυτό το Εργοθεραπείας, με αποτέλεσμα ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών να ζητά από το ΑΤΕΕΝ την ανάκληση όλων των βεβαιώσεων που εξέδωσε.

Ακολουθεί η Ανακοίνωση του Πανελληνίου Συλλόγου Εργοθεραπευτών

ΕΞΩΔΙΚΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΤΕΕΝ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ

Ο ΠΣΕ καλεί το ΑΤΕΕΝ να συμμορφωθεί με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ και να ακυρώσει τις αποφάσεις επαγγελματικής ισοδυναμίας αποφοίτων κολλεγίων που μοίραζε αφειδώς τα τελευταία χρόνια. Δικαίωση των θέσεων του Π.Σ.Ε. σηματοδοτούν οι τελευταίες αποφάσεις του Συμβούλιου της Επικρατείας, που αφορούν στον τρόπο με τον οποίο, το Υπουργείο Παιδείας, επί της ουσίας εξισώνει τα πτυχία των Κολλεγίων με αυτά των Ανωτάτων Ιδρυμάτων της χώρας, με τη μέθοδο της «Επαγγελματικής ισοδυναμίας».

Το ΣτΕ με τις αποφάσεις του (178/2023 & 179/2023) ξεκαθαρίζει ότι η συγκεκριμένη μέθοδος δεν μπορεί να έχει εφαρμογή σε Νομοθετικά Ρυθμιζόμενα Επαγγέλματα όπως είναι αυτό το Εργοθεραπείας. Ως σύνεπεια αυτού το ΑΤΕΕΝ δεν έχει πλέον το δικαίωμα της παροχής παρόμοιων βεβαιώσεων ενώ θα πρέπει να αρθούν και όσες ανάλογες βεβαιώσεις έχει εκδώσει και για τον λόγο αυτό ο Π.Σ.Ε. κατέθεσε σχετικό εξώδικο το οποίο κοινοποίησε και στο Υπουργείο Παιδείας.

Όπως είναι γνωστό τα τελευταία χρόνια ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών, εξέφρασε προς πάσα κατεύθυνση την αντίθεση του, τόσο στην ακαδημαϊκή όσο και στην επαγγελματική εξομοίωση των πτυχίων αυτών των σχολών με τα πτυχία των Ελληνικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΑΕΙ-ΤΕΙ). Η τοποθέτηση έφερε και φέρνει τον ΠΣΕ σε ευθεία αντιπαράθεση, τόσο με το Υπουργείο Παιδείας όσο και με αυτά της Υγείας και των Εσωτερικών αλλά και με ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα.

Υπενθυμίζουμε ότι τον Δεκέμβριο του 2020, εν μέσω εορτών, η τότε ηγεσία του Υπ.Παιδείας, επέλεξε να αιφνιδιάσει τους πάντες και να καταθέσει σχετική τροπολογία στη Βουλή, χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς, με την οποία καταργούσε δική της απόφαση όπου έδινε το δικαίωμα αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων στα Επαγγελματικά Επιμελητήρια. Τότε ο ΠΣΕ, όπως και άλλα ΝΠΔΔ και Επιμελητήρια, είχε αντιδράσει άμεσα, στην τότε υπουργό κα Κεραμέως, θέτοντας μια σειρά από προβληματισμούς με κύριο εκείνο της αντισυνταγμικότητας της εν λόγω τροπολογίας.

Είχαμε προειδοποίησει δε, ότι ο Π.Σ.Ε. θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την διασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μελών του, αλλά και την προστασία του αγαθού της υγείας των πολιτών. Δυστυχώς οι ενστάσεις και οι εκκλήσεις μας για διάλογο έπεσαν στο κενό, με την υπουργό να κλείνει το μάτι στους ιδιοκτήτες των κολλεγίων προκειμένου να συνεχίσουν να παραπλανούν εκατοντάδες νέους και νέες ότι το χαρτί αποφοίτησής τους είναι ισότιμο με το πτυχίο των ΑΕΙ και ΤΕΙ. Και τώρα που το ΣτΕ γνωμοδότησε αναρωτιόμαστε ποιός θα αναλάβει την ευθύνη για όλους αυτούς τους νέους ανθρώπους που βρίσκονται στον «αέρα»; Προειδοποιούμε την επερχόμενη ηγεσία του υπουργείου παιδείας, όποια και αν είναι αυτή, να μην προχωρήσει σε νέες παλινωδίες και κυρίως να μην πάρει αποφάσεις εν απουσία μας, γιατί θα μας βρει αντιμέτωπους και πάλι.

Ο Π.Σ.Ε. πιστός στις αρχές της ίδρυσής του παλεύει για την υποστήριξη των αρχών της έντιμης και ηθικής αναβάθμισης της ζωής όλων των Ελλήνων. Θα συνεχίσει τον αγώνα για την επίλυση και αυτού του σοβαρού και πολυδιάστατου προβλήματος που αφορά όλους μας.

Η Πρόεδρος  – Κυριακή Κεραμιώτου

Ο Γενικός Γραμματέας – Παναγιώτης Μπούρος

Δείτε επίσης

Ενημέρωση για Αποσπάσεις-Μετατάξεις-Διορισμούς-Πίνακες 2ΕΑ/2022, από τους Αιρετούς ΚΥΣΕΕΠ 

Αριθμοί ΕΕΠ-ΕΒΠ 2022-23: Μόνιμοι και αναπληρωτές ανά τύπο σχ. μονάδας, περιοχή/δομή διορισμού/πρόσληψης & Πρόγραμμα 

Αιτήσεις ΙΕΚ-ΔΥΠΑ: Για την εισαγωγή στα 30 Ινστιτούτα Επαγ/κής Κατάρτισης σε 39 ειδικότητες υψηλής ζήτησης

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση