Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Φαινόμενα σχολικής βίας με εμπλεκόμενους μαθητές: Ερώτηση στη Βουλή

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Φαινόμενα σχολικής βίας με εμπλεκόμενους μαθητές: Ερώτηση στη Βουλή από την κα Σοφία Ασημακοπούλου, Βουλευτή της Ελληνικής Λύσης.

Ερώτηση στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου κατέθεσε η Βουλευτής της Ελληνικής Λύσης κα Σοφία Ασημακοπούλου με θέμα “Έξαρση φαινομένων σχολικής βίας και περιστατικά βίας με εμπλεκόμενους μαθητές”.

Η Βουλευτής αφού παραθέτει κάποια περιστατικά βίας σε σχολικά περιβάλλοντα ρωτά την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

1. Με ποιους τρόπους σκοπεύουν να παρέμβουν, ώστε να περιοριστούν τα φαινόμενα σχολικής βίας.

2. Αν συστάθηκε από τα συναρμόδια υπουργεία η αναγγελθείσα “συντονιστική ομάδα που θα ασχοληθεί με την αντιμετώπιση του φαινομένου”. Αν ναι, σε ποια συμπεράσματα και δράσεις έχει καταλήξει και προχωρήσει.

3. Αν έχουν πρόθεση να αναθεωρήσουν το ισχύον καθεστώς, που αιτιολογεί παρέμβαση επί του σχολείου, σε συνεννόηση με ειδικούς και εκπαιδευτικούς.

Δείτε την Ερώτηση
ΘΕΜΑ: “Έξαρση φαινομένων σχολικής βίας και περιστατικά βίας με εμπλεκόμενους μαθητές”

Κυρία και Κύριε Υπουργοί,

Σε πρόσφατα δημοσιεύματα, αναφέρονται κάποια περιστατικά βίας σε σχολικά περιβάλλοντα.

Μάλιστα, ένα εξ’ αυτών αφορά σε σχετικό συμβάν εντός Πρότυπου Λυκείου της Αθήνας.

Γίνεται επίσης λόγος για περίπτωση «μαχαιρώματος» εντός του 1ου ΕΠΑΛ των Αθηνών και για περιστατικά βίας στο 5ο Γυμνάσιο του Γαλατσίου.

Περίπου την ίδια χρονική περίοδο,

άλλα δημοσιεύματα, κάνουν λόγο για συμμορίες που συμμετείχαν σε περιστατικά ξυλοδαρμών υπό τον τίτλο: «Κορίτσι έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από συμμαθήτρια της – Άλλοι μαθητές βιντεοσκοπούσαν».

Άλλα, πάλι, αναφέρονται

σε «σκληρές συμμορίες ανήλικων» σε Κολωνό και Ζωγράφου, σε «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» μεταξύ σχολείων, σε «μαχαιρώματα και ξυλοδαρμούς μαθητών μέσα σε σχολεία, ληστείες, κλοπές, επιθέσεις σε αστυνομικούς, διακίνηση ναρκωτικών, φθορές σε κτίρια και οχήματα», σε «ΕΠΑΛ …”σφαγείο”, ενώ γίνεται και η αναφορά περί του ότι: «μέσα σε ένα μόλις χρόνο οι νεαροί “πρωταγωνιστές” αυτών των βίαιων επιθέσεων αυξήθηκαν κατά 14%».

Γίνονται, επίσης, αναφορές σε συμμορίες ανήλικων από το Ελληνικό και την Γλυφάδα:

«Τόσο μαθητές όσο και εξωσχολικοί, μετά τα μαθήματα δημιουργούν επεισόδια με ξύλα, καδρόνια και λοστούς».

Προφανώς

το ως άνω πρόβλημα δεν είναι σημερινό αλλά φαίνεται να παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις και η Πολιτεία πρέπει να παρέμβει άμεσα.

Σε προηγούμενες ερωτήσεις

για το θέμα της σχολικής βίας, η τότε Υφυπουργός του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Ζαχαράκη, είχε δηλώσει:

«Θα επανασυστήσουμε σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας μια συντονιστική ομάδα που θα ασχοληθεί με την αντιμετώπιση του φαινομένου, και σε συνεχή συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, με τις Περιφερειακές Διευθύνσεις και τους διευθυντές Εκπαίδευσης θα υπάρξει δραστική αντιμετώπιση και των όποιων περιστατικών αλλά και δράσεις ενημέρωσης και εκπαίδευσης για την πρόληψη αυτών.

Με τη βοήθεια των ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών για τη στήριξη της σχολικής κοινότητας».

Οι εκπαιδευτικοί, από την δική τους πλευρά,

θεωρούν ότι, με βάση το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, δεν υπάρχουν τρόποι να επιβληθεί το σχολείο σε τέτοιες περιπτώσεις.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1. Με ποιους τρόπους σκοπεύετε να παρέμβετε, ώστε να περιοριστούν τα φαινόμενα σχολικής βίας και παραβατικότητας των μαθητών;

2. Συστάθηκε από τα συναρμόδια υπουργεία η ως άνω αναγγελθείσα «συντονιστική ομάδα που θα ασχοληθεί με την αντιμετώπιση του φαινομένου»; Αν ναι, σε ποια συμπεράσματα και δράσεις έχει καταλήξει και προχωρήσει;

3. Έχετε πρόθεση να αναθεωρήσετε (ιδανικά, με νομοθετική πρωτοβουλία) το ισχύον καθεστώς, που αιτιολογεί παρέμβαση επί του σχολείου, σε συνεννόηση με ειδικούς και εκπαιδευτικούς;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Δείτε επίσης

Σχολεία Αγίας Βαρβάρας Αττικής: Αναφορά στη Βουλή για συγχωνεύσεις τμημάτων
Συγχωνεύσεις τμημάτων-1ο Ειδικό Σχολείο Αμαρουσίου: Ερώτηση στη Βουλή
Προσλήψεις 2022: 40.000 στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα | Πίνακας
Δώρο Χριστουγέννων 2021 από ΟΑΕΔ για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς-ΕΕΠ-ΕΒΠ: Πως υπολογίζεται-Πότε πιστώνεται
Αξιολόγηση-εκπαιδευτικοί: Ηττα σε ιστορική προοπτική | Αρθρο
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση