Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2025

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Φαρμακευτική αγωγή σε μαθητές στο σχολείο: Ενημέρωση και οδηγίες από το Υπουργείο Παιδείας

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Φαρμακευτική αγωγή σε μαθητές στο σχολείο: Ενημέρωση και οδηγίες από το Υπουργείο Παιδείας και δια της Συμβούλου Εκπαίδευσης Σχολικών Νοσηλευτών ΠΕ25 Θεοδώρας Τόλη.

Φαρμακευτική αγωγή σε μαθητές στο σχολείο

Αναφορικά με τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής σε μαθητές στο σχολείο η Σύμβουλος Εκπαίδευσης Σχολικών Νοσηλευτών ΠΕ25 της ΔΙΠΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης Θεοδώρα Τόλη κοινοποίησε έγγραφο με οδηγίες σε Διευθυντές και γονείς.

Υπενθυμίζουμε πως σε περιπτώσεις κατά τις οποίες απαιτείται η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής σε μαθητές, εντός του σχολικού ωραρίου, ισχύουν όσα αναφέρονται στην υπ.αριθμ. Φ.7/495/123484/Γ1/4-10-2010 Εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας.

Σύμφωνα με την Εγκύκλιο

Α. Οι εκπαιδευτικοί δεν υποχρεούνται να έχουν τις απαραίτητες ιατρικές ή φαρμακευτικές γνώσεις, ώστε να συνεισφέρουν με εξειδικευμένες πράξεις (χορήγηση φαρμάκου από το στόμα, ή σε ενέσιμη μορφή) σε ειδικού τύπου ασθένειες των μαθητών (εφηβικός ζαχαρώδης διαβήτης, επιληπτικές κρίσεις κ.ά) αλλά και σε εποχιακές ιώσεις.

Β. Αυτό δεν αποκλείει την υποχρέωση του εκπαιδευτικού να παρέχει τις στοιχειώδεις πρώτες βοήθειες στους μαθητές του σχολείου του.

Γ. Για το λόγο αυτό, σε περιπτώσεις που απαιτείται φαρμακευτική αγωγή, οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών, οφείλουν να αιτούνται την άδεια των Διευθυντών της σχολικής μονάδας προκειμένου να εισέρχονται οι ίδιοι, ή άλλο πρόσωπο το οποίο θα υποδείξουν σχετικά, στο χώρο του σχολείου, ώστε να τη χορηγήσουν.

Δ. Σε έκτακτα σοβαρά ιατρικά περιστατικά μαθητών, οι Δ/ντές οφείλουν μόνο να καλούν το ΕΚΑΒ (166) για διακομιδή του μαθητή, ενώ ταυτόχρονα ενημερώνουν τους γονείς του.

Δείτε ακολούθως: 

1ον. Την ενημέρωση σχετικά με τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής στο σχολείο από τη Σύμβουλο Εκπαίδευσης Σχολικών Νοσηλευτών ΠΕ25 Θεοδώρα Τόλη.

2ον. Την Εγκύκλιο με θέμα “Φαρμακευτική αγωγή μαθητών εντός σχολικού ωραρίου”.

Αναλυτικά

1. Ενημέρωση Συμβούλου Εκπαίδευσης Σχολικών Νοσηλευτών ΠΕ25 

Ενημέρωση σχετικά με τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής στο σχολείο

Προς διευκρίνιση όλων των λεπτομερειών υποστήριξης των μαθητών με σχολικό νοσηλευτή επισημαίνουμε πως η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής στις σχολικές μονάδες, γενικής παιδείας και ειδικής αγωγής, γίνεται από το σχολικό νοσηλευτή ως εξής: «Χορηγεί την προτεινόμενη φαρμακευτική αγωγή μετά τις έγγραφες οδηγίες των θεράποντων ιατρών και την έγγραφη συναίνεση των γονέων ή κηδεμόνων ή των εχόντων τη γονική μέριμνα των μαθητών.» (Κοινή Υπουργική Απόφαση 88348/Δ3/2018 – ΦΕΚ 2038/Β/5-6-2018) «Αναλαμβάνουν το νοσηλευτικό έργο μαθητών (φαρμακευτική αγωγή κ.λ.π.) σε συνεργασία με το σχολίατρο ή τον προσωπικό γιατρό του κάθε μαθητή, με τη συναίνεση του γονιού» (Απόφαση υπ αριθμ. 27922/Γ6/8-3-2007-ΦΕΚ Β 449-03.04.2007)

Συνεπώς, κρίνεται σκόπιμο οι διευθυντές να ενημερώνουν τους γονείς για τη διαδικασία, ώστε να χορηγήσει ο σχολικός νοσηλευτής φαρμακευτική αγωγή με ασφάλεια, και να διευκολύνουν την επικοινωνία του νοσηλευτή με το θεράποντα ιατρό του μαθητή, αλλά και να δίνεται η δυνατότητα να φυλάσσεται το φάρμακο στο φαρμακείο του σχολείου, απαραίτητα κλειδωμένο.

Επίσης, οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν πως κάθε χρόνο και πριν την έναρξη των μαθημάτων θα πρέπει να δίνονται εκ νέου ιατρικές οδηγίες και συναίνεση γραπτώς, αλλά και κατά τη διάρκεια της χρονιάς, εφόσον αλλάξουν αυτές.

Με τον τρόπο αυτό θα αποφύγουμε εντάσεις και θα επιτύχουμε να έχουμε μία ομαλή και στενή συνεργασία με τους γονείς των μαθητών που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή στο σχολικό περιβάλλον.

Η Σύμβουλος Εκπαίδευσης ΠΕ25 Νοσηλευτών Θεοδώρα Τόλη

____________________________

2. Η Εγκύκλιος υπ.αριθμ. Φ.7/495/123484/Γ1/4-10-2010

ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π.Ε.
ΤΜΗΜΑ Γ – ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
e-mail: spudonpe@ypepth.gr
Τηλ: 210- 344 2247
Αρ.Πρωτ. Φ.7/495/123484/Γ1/04-10-2010/ΥΠΔΒΜΘ

Θέμα: Φαρμακευτική αγωγή μαθητών εντός σχολικού ωραρίου

Με αφορμή ερωτήματα που υποβλήθηκαν στη Δ/νση μας, σχετικά με μαθητές που χρήζουν φαρμακευτικής αγωγής κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου, στο Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό σχολείο, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με την με αριθ. Φ.353.1/324/105657/Δ1/16-10-2002 (ΦΕΚ 1340Β) Υπουργική Απόφαση, αρ. 36 «Καθήκοντα και αρμοδιότητες εκπαιδευτικών-διδασκόντων» έργο των εκπαιδευτικών είναι όλα εκείνα που άπτονται των εκπαιδευτικών διαδικασιών, δηλαδή η διδασκαλία, η εκπαίδευση και η διαπαιδαγώγηση των μαθητών, με στόχο την ποιότητα της εκπαίδευσης, την κοινωνική πρόοδο και τη διάδοση του πολιτισμού.

Επομένως, οι εκπαιδευτικοί δεν υποχρεούνται να έχουν τις απαραίτητες ιατρικές ή φαρμακευτικές γνώσεις, ώστε να συνεισφέρουν με εξειδικευμένες πράξεις (χορήγηση φαρμάκου από το στόμα, ή σε ενέσιμη μορφή) σε ειδικού τύπου ασθένειες των μαθητών (εφηβικός ζαχαρώδης διαβήτης, επιληπτικές κρίσεις κ.ά) αλλά και σε εποχιακές ιώσεις. Αυτό δεν αποκλείει την υποχρέωση του εκπαιδευτικού να παρέχει τις στοιχειώδεις πρώτες βοήθειες στους μαθητές του σχολείου του.

Για το λόγο αυτό, σε περιπτώσεις που απαιτείται φαρμακευτική αγωγή, οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών, οφείλουν να αιτούνται την άδεια των Διευθντών της σχολικής μονάδας προκειμένου να εισέρχονται οι ίδιοι, ή άλλο πρόσωπο το οποίο θα υποδείξουν σχετικά, στο χώρο του σχολείου, ώστε να τη χορηγήσουν.

Σε έκτακτα σοβαρά ιατρικά περιστατικά μαθητών, οι Δ/ντές οφείλουν μόνο να καλούν το ΕΚΑΒ (166) για διακομιδή του μαθητή, ενώ ταυτόχρονα ενημερώνουν τους γονείς του.

Παρακαλούνται όλοι οι εκπαιδευτικοί των σχολικών μονάδων να ενημερωθούν ενυπόγραφα.

Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ

Δείτε επίσης

Μιχαηλίδου για λειτουργία σχολείων Θεσσαλίας-Τηλεκπαίδευση-Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη-ΕΕΕΕΚ Βόλου 

Καταχώριση στοιχείων στο ΟΠΣΥΔ και ΑΣΕΠ: Βελτιώσεις και αυτοματοποίηση διαδικασιών προανήγγειλε η Υφ. Παιδείας 

Μιχαηλίδου για σχολική βία: Ερχονται πρωτόκολλα διαχείρισης περιστατικών και προδιαγραφές για την Πλατφόρμα

Δωρεά Κασσελάκη στο ΕΕΕΕΚ Καλλιθέας: Τήρησε την υπόσχεσή του λέει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων

Share.

About Author

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Leave A Reply