Δευτέρα, 16 Ιουνίου 2025

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

ΦΕΚ: Ηλεκτρονικό Βιβλιάριο Υγείας Παιδιού

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

ΦΕΚ: Ηλεκτρονικό Βιβλιάριο Υγείας Παιδιού-Η διαδικασία θα καταγράφεται ηλεκτρονικά από τον παιδίατρο μέσα από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και θα είναι προσβάσιμη από τους γονείς μέσω των κωδικών τους στο Taxisnet.

Με την υπ. αριθμ. 2647 ΚΥΑ η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β 176-11-4-2022 δημιουργείται το Ηλεκτρονικό Βιβλιαρίου Υγείας Παιδιού.

Με την ψηφιοποίηση του βιβλιαρίου υγείας, όλη η διαδικασία θα καταγράφεται ηλεκτρονικά από τον παιδίατρο μέσα από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και θα είναι προσβάσιμη από τους γονείς μέσω των κωδικών τους στο Taxisnet.

Με τον τρόπο αυτό  η καταγραφή της αναπτυξιακής προόδου του παιδιού συστηματοποιείται, περιλαμβάνοντας όλα τα ιατρικά δεδομένα τα οποία πρέπει να καταχωρούνται από τον παιδίατρο για κάθε ηλικιακή κατηγορία. Περαιτέρω, εξαλείφεται ο κίνδυνος απώλειας των δεδομένων σε περίπτωση που το βιβλιάριο χαθεί ή καταστραφεί.

Δείτε το ΦΕΚ Β 176-11-4-2022 

Αναλυτικά το ΦΕΚ
Άρθρο 1
Δημιουργία και σκοπός της υπηρεσίας «Ηλεκτρονικό Βιβλιάριο Υγείας Παιδιού»
  1. Δημιουργείται Ηλεκτρονικό Βιβλιάριο Υγείας Παιδιού (Η.Β.Υ.Π.), με περιεχόμενο σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπό στοιχεία Α2α/Οικ. 5648/20.11.1976 (Β’ 1425) απόφαση του Υπουργού Κοινωνικών Υπηρεσιών.
  2. Σκοπός της υπηρεσίας είναι η ψηφιακή δημιουργία και τήρηση Βιβλιαρίου Υγείας του Παιδιού καθιστώντας προσβάσιμες τις σχετικές ιατρικές πληροφορίες στους φυσικούς, θετούς ή αναδόχους γονείς ή τους ασκούντες την επιμέλεια των ανηλίκων, καθώς και των ίδιων των παιδιών όταν πλέον αυτά ενηλικιωθούν. Επιπλέον, αναβαθμίζεται η παροχή υγειονομικών υπηρεσιών από τους θεράποντες ιατρούς, μέσω της άμεσης πρόσβασης στο σύνολο των πληροφοριών υγείας του παιδιού. Το περιεχόμενο του Η.Β.Υ.Π. εντάσσεται στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (Α.Η.Φ.Υ.), το περιεχόμενο του οποίου τηρείται ισοβίως και είναι ενιαίο και υποχρεωτικό σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 84 του ν. 4600/2019.
  3. Ο σχεδιασμός, η υλοποίηση και η συντήρηση της ψηφιακής υποδομής πραγματοποιείται και τίθεται υπό την ευθύνη της ΗΔΙΚΑ ΑΕ, εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
  4. Αρμόδια για τον συντονισμό και την παρακολούθηση της διαδικασίας ψηφιακής δημιουργίας και τήρησης του Βιβλιαρίου Υγείας του Παιδιού, σύμφωνα με το άρθρο 6 του ν. 4675/2020 (Α’ 54), είναι η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας.
Άρθρο 2
Περιεχόμενο, τρόπος λειτουργίας του Η.Β.Υ.Π. και πρόσβαση στην παρεχόμενη υπηρεσία

1. Η ηλεκτρονική υπηρεσία του Η.Β.Υ.Π. διαλειτουρ- γεί με το Εθνικό Μητρώο ΑΜΚΑ-ΕΜΑΕΣ, από το οποίο ανακτώνται τα στοιχεία του θεραπευόμενου ανηλίκου, με το Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων, με το Μητρώο Πολιτών από το οποίο αντλεί στοιχεία από την ψηφιακή δήλωση γέννησης και με το Σύστημα Ηλεκτρονικών Ιατρικών Ραντεβού eRDV, καθώς και με την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση (ΗΣ) και το σύστημα Ατομικών Δελτίων Υγείας Μαθητή (ΑΔΥΜ).

2. Το Ηλεκτρονικό Βιβλιάριο Υγείας του Παιδιού και ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας του Παιδιού δημιουργούνται και ενεργοποιούνται είτε αυτόματα, μέσω διαλειτουργικότητας με την Ψηφιακή Δήλωση Γέννησης, είτε από τον θεράποντα ιατρό.

3. Στην υπηρεσία την παρ. 1 του έχει πρόσβαση κάθε θεράπων ιατρός, οι φυσικοί, θετοί ή ανάδοχοι γονείς ή ασκούντες την επιμέλεια των παιδιών καθώς και το ίδιο το παιδί μετά την ενηλικίωσή του.

4. Για την είσοδό στην υπηρεσία της παρ. 1 του άρθρου 1, κάθε θεράπων ιατρός, μέσω του portal του Συστήμα- τος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, ταυτοποιείται με τη χρήση των κωδικών του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (ΣΗΣ). Μετά την είσοδό του στην υπηρεσία ο θεράπων ιατρός καταχωρίζει, κατ’ ελάχιστον, την ημερομηνία εξέτασης του ασθενούς και τη διάγνωσή του, τις διενέργειες εμβολιασμών, νοσηλείες, εξετάσεις και ιατρικά δεδομένα ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

5. Η πρόσβαση στην υπηρεσία για τους φυσικούς, θετούς ή αναδόχους γονείς ή τους ασκούντες την επιμέλεια πραγματοποιείται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-EΨΠ) με τη χρήση κωδικών – διαπιστευτηρίων του άρθρου 24 του ν. 4727/2020 (Α’ 184) και για την ολοκλήρωση της αυθεντικοποίησης απαιτείται η καταχώρηση κωδικού μιας χρήσης (One Time Password-OTP), o οποίος αποστέλλεται μέσω του συστήματος στην κινητή συσκευή του χρήστη, καθώς επίσης και με κωδικούς πρόσβασης στον Α.Η.Φ.Υ., που χορηγούνται από τον εκάστοτε κατά νόμο αρμόδιο ιατρό ή φορέα.

6. Η πρόσβαση στην υπηρεσία για το παιδί μετά την ενηλικίωσή του πραγματοποιείται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-EΨΠ) με τη χρήση κωδικών – διαπιστευτηρίων του άρθρου 24 του ν. 4727/2020 (Α’ 184) και για την ολοκλήρωση της αυθεντικοποίησης απαιτείται η καταχώρηση κωδικού μιας χρήσης (One Time Password-OTP), o οποίος αποστέλλεται μέσω του συστήματος στην κινητή συσκευή του χρήστη.

Άρθρο 3
Ζητήματα προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

1. Για τους σκοπούς της εφαρμογής της παρούσας το Υπουργείο Υγείας είναι Υπεύθυνος Επεξεργασίας, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Απριλίου 2016 (L 119), Γ.Κ.Π.Δ.) και τον ν. 4624/2019 (Α’ 137).

2. Η ανώνυμη εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Ανώνυμη Εταιρεία» και τον διακριτικό τίτλο «ΗΔΙΚΑ ΑΕ» ορίζεται ως εκτελούσα την επεξεργασία για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας. Προς τον σκοπό αυτόν, η ΗΔΙΚΑ Α.Ε., κατ’ εφαρμογή της περ. ε) της παρ. 1 του άρθρου 6, της περ. θ) της παρ. 2 του άρθρου 9 και του άρθρου 28 του ΓΚΠΔ, αναλαμβάνει τον τεχνικό σχεδιασμό, την υλοποίηση, την οργάνωση της μετάπτωσης των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και άλλων δεδομένων από κάθε πηγή, την τήρηση των δεδομένων υπό συνθήκες που διασφαλίζουν την ακεραιότητα, την εμπιστευτικότητα και τη διαθεσιμότητά τους, καθώς και κάθε άλλο θέμα, που αφορά στην ομαλή λειτουργία της υπηρεσίας, τηρώντας τη νομοθεσία για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και, ιδίως, τις θεμελιώδεις αρχές, που θέτει για τη νομιμότητα κάθε επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα το άρθρο 5 του ΓΚΠΔ. Ως εκτελούσα την επεξεργασία, ΗΔΙΚΑ Α.Ε. επιφορτίζεται με όλες τις υποχρεώσεις που θέτουν για τον εκτελούντα την επεξεργασία οι διατάξεις του ΓΚΠΔ.

3. Ειδικότερα, η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. επιφορτίζεται με την υποχρέωση λήψης και διαρκούς τήρησης των κατάλληλων και αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων ασφαλείας των υπό επεξεργασία δεδομένων, καθώς και την εφαρμογή τεχνικών ανωνυμοποίησης, ψευδωνυμοποίησης και κρυπτογράφησης των δεδομένων για τη συλλογή και διάθεση στατιστικής φύσεως συγκεντρωτικών στοιχείων, καθώς και για κάθε άλλη περίπτωση που κρίνεται απαραίτητο σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Απριλίου 2016 (L 119), Γ.Κ.Π.Δ.) και τον ν. 4624/2019 (Α’ 137).

4. Η διάθεση στατιστικής φύσεως δεδομένων είναι δυνατή για λόγους βελτίωσης της λειτουργίας της πλατφόρμας και για λόγους ανάπτυξης της επιστημονικής έρευνας στον τομέα της υγείας των ανηλίκων, υπό την προϋπόθεση τα σχετικά δεδομένα να έχουν ανωνυμοποιηθεί ή ψευδωνυμοποιηθεί σε συμφωνία με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Απριλίου 2016 (L 119), Γ.Κ.Π.Δ.) και τον ν. 4624/2019 (Α’ 137).

Άρθρο 4
Έναρξη ισχύος

Η παρούσα ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφη- μερίδα της Κυβερνήσεως.

Δείτε επίσης

Καταργούνται τα self test στα σχολεία από την Πρωτομαγιά-Ανακοινώσεις Υπουργού Υγείας Θ. Πλεύρη 

Σχολεία-μέτρα κορονοϊού: Η νέα απόφαση με τις αλλαγές για την αποφυγή διάδοσης του covid-19 

Πρόγραμμα Πανελλαδικών 2022 και ανακοίνωση ημερομηνίας διεξαγωγής εξετάσεων-Απόφαση λήξης μαθημάτων 

Διαδικασία επιλογής Συμβούλων Εκπαίδευσης: Η Κανονιστική Απόφαση για την επιλογή και τοποθέτηση 

Κεραμέως: Επεξεργαζόμαστε νέο σύστημα διορισμών πιο δίκαιο-Προκηρύξεις ΑΣΕΠ τις επόμενες εβδομάδες 

Share.

About Author

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Leave A Reply