Σάββατο, 15 Μαρτίου 2025

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

ΦΕΚ-Μέτρα προστασίας κορονοϊού-25.01 έως 01.02-Σχολεία, Πανεπιστήμια, Φροντιστήρια, Μετακινήσεις, Λειτουργία Δημοσίου

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
ΦΕΚ-Μέτρα προστασίας κορονοϊού 25.01 έως 01.02-Σχολεία, Πανεπιστήμια, Φροντιστήρια, Μετακινήσεις, Λειτουργία Δημοσίου, πρόστιμα επί παραβάσεων.
ΦΕΚ-Μέτρα προστασίας κορονοϊού
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ B 186 – 23.01.2021 η υπ. αρίθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ.: 4992 ΚΥΑ Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 6:00.
Α. Αναστολή της δια ζώσης εκπαιδευτικής λειτουργίας των Γυμνασίων και των Λυκείων
Γενικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, καθώς και των πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών του παρόντος σημείου (συμπεριλαμβανομένων και των φροντιστηρίων, κέντρων ξένων γλωσσών, φορέων παροχής εκπαίδευσης και πιστοποίησης δεξιοτήτων, ξενόγλωσσων ινστιτούτων εκπαίδευσης και πάσης φύσεως συναφών δομών) με επιφύλαξη των κάτωθι αναφερομένων.
Β. Διενέργεια σύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας
κατ’ εφαρμογή της υπό στοιχεία 120126/ΓΔ4/12.9.2020 (Β’ 3882) κοινής απόφασης της Υπουργού και της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπως έχει τροποποιηθεί με τις υπό στοιχεία 131451/ΓΔ4/30.9.2020 (Β’ 4264), 151978/ΓΔ4/7.11.2020 (Β’ 4900) και 155689/ΓΔ4/14.11.2020 (Β’ 5044) όμοιες αποφάσεις.
 Γ. Δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης
(νηπιαγωγείων, δημοτικών, ολοήμερων σχολείων), καθώς και των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, εξαιρουμένων των απογευματινών δραστηριοτήτων, με την επιφύλαξη του σημείου 20 ως προς τις αθλητικές δραστηριότητες.
Η λειτουργία των δομών του προηγούμενου εδαφίου πραγματοποιείται με υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, αλλά όχι κατά τη διάρκεια της φυσικής αγωγής. Κατ’ εξαίρεση, η χρήση μάσκας δεν είναι υποχρεωτική στις περιπτώσεις που δεν είναι συμβατή με τον βαθμό και το είδος της ειδικής εκπαιδευτικής ανάγκης.
 Δ.  Η πρόβλεψη για τη δια ζώσης λειτουργία
των ως άνω σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ισχύει και για τις περιοχές της Επικράτειας στις οποίες έχουν επιβληθεί, επιπροσθέτως των προβλεπόμενων μέτρων κατά την παρούσα απόφαση, έκτακτα μέτρα για λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας, που συνίστανται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.
 Ε. Εξαιρετικώς επιτρέπεται η διεξαγωγή εξετάσεων
(συμπεριλαμβανομένων και εξετάσεων γλωσσομάθειας) για τελειόφοιτους μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ή αποφοίτους, οι οποίες απαιτούνται από Πανεπιστήμια του εξωτερικού για την εισαγωγή υποψηφίων στο Β’ εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2020-2021 ή για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, και Θα διεξαχθούν από ιδιωτικούς φορείς/εξεταστικά κέντρα, σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής των άρθρων 19 και 20 της υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.69543/31.10.2020 (Β’ 4810) κοινής υπουργικής απόφασης, όπως εκάστοτε ισχύει.
Οι φορείς/εξεταστικά κέντρα οφείλουν να γνωστοποιήσουν τη διάρκεια λειτουργίας τους και τους κανόνες τήρησης υγιεινής στην ηλεκτρονική διεύθυνση kiroseis_gge@mnec.gr της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
ΣΤ. Αναστολή λειτουργίας
για τις δομές καλλιτεχνικές εκπαίδευσης και δυνατότητα τηλε-εκπαίδευσης.
Ζ. Εξαιρετικώς επιτρέπεται η δια ζώσης εκπαίδευση
των Δοκίμων Αστυφυλάκων και των Συνοριακών Φυλάκων Ορισμένου Χρόνου στη Σχολή Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς τηρουμένων των μέτρων προστασίας της υγείας και αποφυγής διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.

____________________________

Μετακίνηση εκπαιδευτικών

Μέχρι και 4 άτομα επιτρέπεται η μετακίνηση στο ίδιο ΙΧ ή Ταξί, με τη προσκόμιση σχετικής Βεβαίωσης Διευθυντή σχολείου, για τους εκπαιδευτικούς (και μαθητές) που κινούνται σε μη αστικές περιοχές.

____________________________

Για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) προβλέπονται τα παρακάτω

Ειδικές διατάξεις που Θέτουν περιορισμούς και μέτρα στη λειτουργία των Α.Ε.Ι. παραμένουν σε ισχύ. Η υπό στοιχεία 115744/Ζ1/4.9.2020 (Β’ 3707) κοινή υπουργική απόφαση παραμένει σε ισχύ μόνο στο μέτρο που δεν αντίκειται στην παρούσα. Κατά τη λειτουργία των υπηρεσιών των Α.Ε.Ι. εφαρμόζονται τα μέτρα που ισχύουν για τις δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις (σημεία 2 και 3 του παρόντος).

Οι ρυθμίσεις που αφορούν στη διεξαγωγή εξετάσεων με φυσική παρουσία εφαρμόζονται σε κάθε είδους εξετάσεις που διενεργούνται εντός των εγκαταστάσεων των Α.Ε.Ι., ανεξαρτήτως εάν το Α.Ε.Ι. έχει την επιμέλεια διεξαγωγής τους. Οι ρυθμίσεις του παρόντος ισχύουν και για τα Κολλέγια, καθώς και για τις Δημόσιες Σχολές Εμπορικού Ναυτικού.

Μέτρα προστασίας

• Τηλε-εκπαίδευση

• Αναστολή κάθε είδους εκπαιδευτικής διαδικασίας με φυσική παρουσία, συμπεριλαμβανομένης της πρακτικής άσκησης φοιτητών, με εξαίρεση τη δυνατότητα διενέργειας κλινικών ασκήσεων φοιτητών του τελευταίου έτους των προγραμμάτων σπουδών α’ κύκλου Τμημάτων/Σχολών Επιστημών Υγείας των Α.Ε.Ι., κατόπιν απόφασης της Συγκλήτου του οικείου Α.Ε.Ι.. • Αναστολή διενέργειας εξετάσεων με φυσική παρουσία.

• Αναστολή λειτουργίας βιβλιοθηκών, αιθουσών κοινόχρηστων ηλεκτρονικών υπολογιστών, αναγνωστηρίων και αθλητικών εγκαταστάσεων των Α.Ε.Ι..

• Απαγόρευση ημερίδων, συνεδρίων και πάσης φύσεως εκδηλώσεων εντός των Α.Ε.Ι..

Σπίτια φοιτητών-μετακινήσεις

Φοιτητές που έχουν νοικιασμένα σπίτια στον τόπο σπουδών τους, να μετακινηθούν εντός 72 ωρών προκειμένου να αδειάσουν και ξενοικιάσουν τις φοιτητικές τους κατοικίες, εφόσον το επιθυμούν. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν μαζί τους ως αποδεικτικό τη λήξη του μισθωτηρίου από το Taxisnet, για να μην τους επιβληθεί πρόστιμο για παραβίαση των μέτρων στο lockdown.

____________________________

Επίσης

Λειτουργούν και οι Βρεφικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, Παιδικοί Σταθμοί.

____________________________

 Ταξί

Κατά τη μεταφορά με ταξί, επιτρέπονται πλέον 2 επιβαίνοντες, πλην του οδηγού.

____________________________

Λειτουργία λιανεμπορίου

Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός τέσσερα άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ. Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ που ίσχυε προηγουμένως).

Εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets), ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών είναι ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.

Πρέπει να τηρείται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.

 Δείτε σε μορφή pdf τα Μέτρα κορονοϊού-ΦΕΚ 25.01-01.02.2021

Δείτε σχετικά

Ανακοινώσεις: Γυμνάσια-Λύκεια ανοίγουν 1η Φεβρουαρίου-Οχι τα Λύκεια στις “κόκκινες” περιοχές
Ποιες είναι οι κόκκινες περιοχές της χώρας όπου δεν θα ανοίξουν τα Λύκεια
 ΠΟΥ-σχολεία και κορονοϊός: Πότε να κλείνουν;-Είναι εστίες μόλυνσης;-Κίνδυνοι για τους εκπαιδευτικούς;

Δείτε ακόμη

Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων εκπαιδευτικών στην Ενισχυτική Διδασκαλία για το 2020-2021
Αξιολόγηση σχολικών μονάδων | ΦΕΚ

Πριν φύγετε

Διαχείριση κρούσματος-πρωτόκολλο αναστολής λειτουργίας σχολείου | Νέες οδηγίες
Νέες οδηγίες ΕΟΔΥ για Δημοτικά για λοίμωξη από τον νέο κορονοϊό SARS–CoV-2 (COVID-19)
Μετακινήσεις σε σχολεία: Με sms και βεβαίωση μετακίνησης
Εξαερισμός εσωτερικών χώρων σχολείων: Ανοιγμα παραθύρων αιθουσών 5 λεπτά ανά 20λεπτο | Εγκύκλιος
Μέτρα πρόληψης από κορονοϊό στα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά
Share.

About Author

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Leave A Reply