Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2025

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

1ο Φεστιβάλ Ρομποτικής & Ευφυών Συστημάτων “Ρομποτική, Τεχνητή Νοημοσύνη και Δημιουργικές Εφαρμογές”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

1ο Φεστιβάλ Ρομποτικής & Ευφυών Συστημάτων “Ρομποτική, Τεχνητή Νοημοσύνη και Δημιουργικές Εφαρμογές” 1η ομιλία της Εκπαιδευτικής Περιόδου.

Σχετικά με την 1η (κατά σειρά) παρουσίαση της Εκπαιδευτικής Περιόδου του 1ου Φεστιβάλ Ρομποτικής & Ευφυών Συστημάτων, με θέμα “Ρομποτική, Τεχνητή Νοημοσύνη και Δημιουργικές Εφαρμογές” που θα παρουσιαστεί από την κα Αμαλία Φωκά,  Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Εικαστικών Τεχνών & Επιστημών της Τέχνης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, την Κυριακή 27/2/2022 και ώρα 17:00 (ώρα Ελλάδος)

Οι τρόποι με τους οποίους μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να την παρακολουθήσουν αναφέρονται αναλυτικά στην ακόλουθη ανακοίνωση:

Έναρξη δράσεων για το 1ο Φεστιβάλ Ρομποτικής & Ευφυών Συστημάτων

Την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 17:00, ξεκινούν οι δράσεις του 1ου Φεστιβάλ Ρομποτικής & Ευφυών Συστημάτων του Δήμου Καλαμάτας, με την έναρξη της Εκπαιδευτικής – Συμβουλευτικής περιόδου.

Οι συμμετέχοντες (μαθητές και καθηγητές), αλλά και όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν την ενδιαφέρουσα ομιλία της κα Αμαλίας Φωκά, Επίκουρης Καθηγήτριας, Τμήματος Εικαστικών Τεχνών & Επιστημών της Τέχνης, Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με θέμα «Ρομποτική, Τεχνητή Νοημοσύνη και Δημιουργικές Εφαρμογές».

Επίσης θα συμμετέχει

ο κ. Κωστάκης Ονούφριος, Καθηγητής Πληροφορικής στο 1ο Γενικό Λύκειο Μεσσήνης, Μηχανικός Η/Υ Συστημάτων, ΜSc Πληροφοριακά Συστήματα, ο οποίος συμμετέχει ως προπονητής σε διαγωνισμούς Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και έχει διατελέσει κριτής σε Τελικούς Ολυμπιάδων, ώστε να παρέχει πληροφορίες και συμβουλές στις συμμετέχουσες ομάδες του Φεστιβάλ, σχετικά με την εφαρμογή και ολοκλήρωση της εφαρμογής τους.

Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν την παρουσίαση της κα Φωκά, να υποβάλουν τις ερωτήσεις τους σχετικά με το θέμα που θα αναπτυχθεί, αλλά και να υποβάλλουν τεχνικές ερωτήσεις σχετικά με την εφαρμογής τους στον κ. Κωστάκη

Α) ακολουθώντας τον ακόλουθο σύνδεσμο (μέσω ΖΟΟΜ): https://us02web.zoom.us/j/86156604008?pwd=UkMyNjNna0lPUTZ5TVprZUUxcnBHZz09

Meeting ID: 861 5660 4008

Passcode: 914079

Β) Μέσα από την ιστοσελίδα του Δήμου Καλαμάτας ακολουθώντας τον σύνδεσμο: https://kalamata.gr/el/live-stream

Γ) Μέσα από το κανάλι του YOUTUBE του Δήμου Καλαμάτας ακολουθώντας τον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/user/dimoskalamatas

Πληροφορίες σχετικά με το 1ο Φεστιβάλ Ρομποτικής & Ευφυών Συστημάτων παρέχονται:
Περίληψη Παρουσίασης

Δρ. Αμαλία Φωκά

Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Εικαστικών Τεχνών & Επιστημών της Τέχνης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Κυριακή 27/02/2022, ώρα 17:00 (Διαδικτυακά)

ΘΕΜΑ: Ρομποτική, Τεχνητή Νοημοσύνη και Δημιουργικές Εφαρμογές

Το πεδίο της Υπολογιστικής Δημιουργικότητας έχει ως αντικείμενο μελέτης όχι μόνο την ανάπτυξη δημιουργικών υπολογιστικών διαδικασιών αλλά κατ’ αρχήν την κατανόηση και μοντελοποίηση της διαδικασίας της ανθρώπινης δημιουργικότητας. Μέχρι πριν από λίγο καιρό, η τέχνη ήταν μια ικανότητα εγγενής στον άνθρωπο, και ως εκ τούτου, απρόσιτη στις μηχανές.

Η εμφάνιση και η εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης μας αναγκάζει να επανεξετάσουμε εάν η ζωγραφική, η σύνθεση μουσική ή η συγγραφή κειμένων και ποιημάτων εξακολουθούν να είναι η αποκλειστική κληρονομιά της ανθρωπότητας.

Επιπλέον, υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη δημιουργικών εφαρμογών για ρομπότ. Ο εντοπισμός των χαρακτηριστικών της ανθρώπινης δημιουργικότητας και η διάκριση του τρόπου με τον οποίο αυτές οι διαδικασίες θα μπορούσαν να αναπαραχθούν ή να υποβοηθηθούν από τα ρομπότ παραμένουν ανοιχτά ερωτήματα.

Οι διεπιστημονικές συνεργασίες μεταξύ καλλιτεχνών και μηχανικών μπορούν να προσφέρουν γνώση για το πώς τα ρομπότ θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη δημιουργικότητα των ανθρώπων αλλά και να ανοίξουν νέα μονοπάτια για το σχεδιασμό δημιουργικών συστημάτων.

Share.

About Author

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Leave A Reply