Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Φίλης για άνοιγμα σχολείων: Θα έχουμε ανοιχτά σχολεία-φαντάσματα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Φίλης για άνοιγμα σχολείων: Θα έχουμε ανοιχτά σχολεία-φαντάσματα μόνο και μόνο για να μπορεί η Κυβέρνηση να σκηνοθετεί μια επίπλαστη κανονικότητα.

Φίλης για άνοιγμα σχολείων

Δήλωση του Τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτή Α’ Αθήνας
Ο ΣΥΡΙΖΑ έγκαιρα είχε καλέσει την κυβέρνηση να συζητήσει με όλα τα κόμματα, παρουσία της επιστημονικής επιτροπής του ΕΟΔΥ, το μέγα θέμα της επαναλειτουργίας των σχολείων, πλην βέβαια της Γ’ Λυκείου που επιβάλλεται να ανοίξει λόγω των Πανελληνίων Εξετάσεων και των πτυχιακών στο Πανεπιστήμιο που πρέπει να διεξαχθούν.

Ματαίως!

Η κυβέρνηση αποφάσισε για πολιτικούς λόγους να αναλάβει μόνη της το μεγάλο και αχρείαστο υγειονομικό ρίσκο της επαναλειτουργίας των Γυμνασίων και της Α’ και Β’ Λυκείου.

Κι αυτό παρά τη διάσταση απόψεων στον ιατρικό κόσμο και την αντίθεση ή τις επιφυλάξεις της αντιπολίτευσης.

«Σπάει» έτσι μονομερώς τη μέχρι τώρα συναίνεση που υπήρχε μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Μια συναίνεση που την τραυματίζει καθημερινά με τις πρακτικές της, τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος, και τις αντιδημοκρατικές νομοθετικές πρωτοβουλίες (περιβάλλον, παιδεία κλπ).

Τις προηγούμενες ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε διεξοδικά τις αντιρρήσεις του.
 • Ανεπαρκείς σχολικές υποδομές,
 • διαστάσεις αιθουσών και προαυλίων,
 • συγχρωτισμός ανάμεσα στα παιδιά,
 • υψηλός μέσος όρος ηλικίας εκπαιδευτικών,
 • υποκείμενα νοσήματα,
 • καμία πρόβλεψη για τεστ στους εκπαιδευτικούς,
 • επιστροφή χιλιάδων αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην υπηρεσία τους από τον τόπο κατοικίας τους,
 • διακινδύνευση οικογενειών μετά την επιστροφή των παιδιών στα σπίτια τους,
 • εκπαιδευτικοί με παιδιά στο δημοτικό κλπ.
Φαίνεται ότι, εισακούστηκε, τουλάχιστον, για τα σχολεία Ειδικής Αγωγής και μερικώς για τα Δημοτικά, τα οποία ενδεχομένως να (μην) ανοίξουν την 1η Ιουνίου.
Σήμερα ακούσαμε τις αποφάσεις της κυβέρνησης από την υπουργό Παιδείας και τις υποστηρικτικές εξηγήσεις του κυρίου Τσιόδρα.
Δεν μας έπεισαν ότι υπάρχει ολοκληρωμένο και ασφαλές σχέδιο για ένα τέτοιο εγχείρημα. Μάλλον αύξησαν τις ανησυχίες μας, με δεδομένες τις διαφωνίες μέσα στον ιατρικό κόσμο και τη διεθνή εμπειρία.
Οι ΗΠΑ και πολλές ευρωπαϊκές χώρες επιλέγουν την αντίθετη πορεία και ανοίγουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο.
 • Ενώ, στη Γερμανία κρατίδια ξανακλείνουν τα Λύκεια μόλις διαπίστωσαν ότι αυξήθηκαν τα κρούσματα εξαιτίας του βεβιασμένου ανοίγματός τους.
 • Στο Βέλγιο εξαγγέλλουν τη δωρεάν προμήθεια όλου του πληθυσμού με μάσκες, ενώ,  ταυτόχρονα διενεργούν 25.000 τεστ για τον ιό ημερησίως, ακριβώς για να προλάβουν μια νέα «σχολική» έξαρση.
 • Εδώ έχουν γίνει μόνο 72..000 από την αρχή της πανδημίας και ο σχεδιασμός παραμένει ακλόνητος!
 • Και βέβαια ούτε λόγος για δωρεάν διανομή μασκών και υλικών προφύλαξης, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

  Το άνοιγμα των σχολείων για μόλις 10 ημέρες πραγματικού χρόνου μαθημάτων και με πλήθος εξαιρέσεων που καθιστούν προαιρετική την προσέλευση των μαθητών, είναι βέβαιο ότι σε πολλές περιπτώσεις θα καταλήξει σε θέατρο του παραλόγου!

Θα έχουμε ανοιχτά σχολεία-φαντάσματα, μόνο και μόνο για να μπορεί η κυβέρνηση να σκηνοθετεί μια επίπλαστη κανονικότητα, με το μάτι στραμμένο στην πολιτική εκμετάλλευση της πανδημίας.

Προειδοποιούμε για μια ακόμη φορά την κυβέρνηση για το αχρείαστο και  υπαγορευμένο από μικροπολιτικούς υπολογισμούς βεβιασμένο και αχρείαστο άνοιγμα των σχολείων και την καλούμε να επανεξετάσει τις αποφάσεις της.

Δεν υπάρχει το παραμικρό παιδαγωγικό επιχείρημα γιατί επιβάλλονται  και τι εξυπηρετούν δέκα όλες κι όλες μέρες σχολείου.
Αυτό που υπάρχει είναι ο βαρύς εθισμός αυτής της κυβέρνησης στον «ετσιθελισμό», τον κυνισμό και την αλαζονεία της εξουσίας.
Η εξάρτησή της και οι αιμομικτικές σχέσεις με παντός είδους ιδιωτικά συμφέροντα, τύπου voucher και όχι μόνο, ειδικά στο χώρο της παιδείας.
Δυστυχώς αυτή τη φορά, η κυβέρνηση επέλεξε να παίξει τα ευτελή πολιτικά της παιχνίδια πάνω στην υγεία εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών, εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους.
Κρίμα!

Δείτε επίσης

Σχέδιο ανοίγματος σχολείων: Οχι τα Ειδικά-12.06 λήξη έτους-Πιθανά 01.09 η νέα χρονιά-Πανελλαδικές 15.06
20 ερωτήματα για το άνοιγμα των σχολείων: Ζητούν απαντήσεις από αρμοδίους
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση