Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2022

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Φιλόλογοι ΕΑΕ-συνέντευξη Κόπτση: Ανοιχτοί στο διάλογο-Πρόσκληση σε νέα συνέντευξη παρουσία εκπροσώπου

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Φιλόλογοι ΕΑΕ-συνέντευξη Κόπτση: Ανοιχτοί στο διάλογο-Πρόσκληση σε νέα συνέντευξη παρουσία εκπροσώπου της Πρωτοβουλίας Φιλολόγων Ειδικής Αγωγής.

Φιλόλογοι ΕΑΕ-συνέντευξη Κόπτση

Η Πρωτοβουλία Φιλολόγων Ειδικής Αγωγής, αναφορικά με τη συνέντευξη του Γ.Γ. ΥΠΑΙΘ κου Α. Κόπτση στον Ελλάδα FM 94,3, δηλώνει ανοιχτή στον διάλογο με το Υπουργείο Παιδείας και καλεί τον κ. Κόπτση να επανέλθει με νέα συνέντευξη στον σταθμό με την παρουσία κάποιου εκπρόσωπου από τους φιλολόγους ειδικής αγωγής ώστε  να πραγματοποιηθεί μία διασταύρωση των στοιχείων σχετικά με τα κενά.

Ακολουθεί η ανακοίνωση

Αναφορικά με τη συνέντευξη του Γ.Γ. Αλεξάνδρου Κόπτση για τους Φιλολόγους Ειδικής Αγωγής

Καλεσμένος στην εκπομπή της Σοφίας Γαλάνη στον Ελλάδα FM 94,3 ήταν ο Γενικός Γραμματέας κος Αλέξανδρος Κόπτσης τη Δευτέρα 14/11/2022 με κεντρικό θέμα συζήτησης τις ανάγκες και τις ελλείψεις στον κλάδο των φιλολόγων ειδικής αγωγής.

Παρόλο, λοιπόν, που η συνέντευξη είχε προκαθορισμένη θεματολογία, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, προσπάθησε να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση και παρά τις επίμονες προσπάθειες της δημοσιογράφου να κατευθύνει τη συζήτηση στις προθέσεις του ΥΠΑΙΘ αναφορικά με τη Γ΄ φάση ειδικής αγωγής και συγκεκριμένα για τον κλάδο των Φιλολόγων, ο ίδιος είτε απαντούσε για τη γενική αγωγή, είτε για τους νοσηλευτές, είτε για την Α΄θμια, είτε δήλωνε ότι δεν διαθέτει ακόμη στα χέρια του τις πληροφορίες για τις ανάγκες του κλάδου για τον οποίο κλήθηκε να δώσει συνέντευξη. Επέλεξε, λοιπόν, για άλλη μια φορά να τονίσει το ρεκόρ προσλήψεων και τους μόνιμους διορισμούς, υπεκφεύγοντας των συγκεκριμένων ερωτήσεων της δημοσιογράφου.

Η στιχομυθία που ακολουθεί είναι ενδεικτική:

  • Σοφία Γαλάνη: «Άρα, εσείς λέτε ότι τα κενά τα οποία λέει η πλευρά των φιλολόγων ειδικής αγωγής ότι δεν είναι τόσα πολλά. Έχετε άλλα στοιχεία στα χέρια σας από τις δευτεροβάθμιες;»
  • Αλέξανδρος Κόπτσης: «Τα κενά δεν είναι τόσα πολλά. Για τη γενική αγωγή σας έχω πει επανειλημμένα ότι έχει καλυφθεί πάνω από το 95%, για τη δε ειδική αγωγή ανάλογα με τις ανάγκες των μαθητών μας και σας είπα ιδιαιτερότητες. Ναι στην Παράλληλη Στήριξη. Φυσικά εκεί που είναι αναγκαίο 100%. Ναι με τη βοήθεια των τμημάτων Ένταξης, στους νοσηλευτές όπου είναι ανάγκη ένας για κάθε μαθητή. Υπάρχουν περιπτώσεις στη Θεσσαλονίκη θυμάστε προχθές τρεις νοσηλευτές πήγανε για τρία παιδιά σε ένα σχολείο μόνο. Ναι σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να ικανοποιούνται οι ανάγκες δύο μαθητών ακόμα και ένας νοσηλευτής σε ένα σχολείο. Κοιτάμε, ομαδοποιούμε τις ανάγκες σε συνεργασία με τα στελέχη εκπαίδευσής μας, τους διευθυντές εκπαίδευσης, τους συμβούλους ειδικής αγωγής, τους οποίους συμβουλευόμαστε και τους ανθρώπους του ΚΕΔΑΣΥ, ώστε να κάνουμε την καλύτερη δυνατή κατανομή για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες όλων των μαθητών»
  • Σοφία Γαλάνη: «Εσείς τι αριθμό κενών θέσεων έχετε στα χέρια σας δηλαδή, αν δεν είναι 600 όπως λένε οι εκπαιδευτικοί;»
  • Αλέξανδρος Κόπτσης: «Δεν έχω αναλυτικά για κάθε ειδικότητα αυτή τη στιγμή. Αν μου το λέγατε θα είχα τα στοιχεία αυτά, αλλά στη γενική αγωγή»
  • Σοφία Γαλάνη: «Μιλάω για τους φιλολόγους συγκεκριμένα»
  • Αλέξανδρος Κόπτσης: «Α! για τους φιλολόγους μιλάτε της ειδικής αγωγής;»
  • Σοφία Γαλάνη: «Ναι»
  • Αλέξανδρος Κόπτσης: «Δεν μπορώ να σας πω, δεν μπορώ να σας πω τα κενά τώρα, καταλαβαίνετε. Δεν έχω την εικόνα αυτή. Πρέπει στην επόμενη συνάντηση, στο επόμενο ραντεβού που θα χουμε ευχαρίστως να δω τις καταστάσεις γιατί μιλάμε για πάρα πολλές ειδικότητες, μιλάμε για νοσηλευτές, μιλάμε για παράλληλες, μιλάμε για πολλές διαφορετικές περιοχές. Όλα τα στοιχεία αυτά τα επεξεργαζόμαστε, τα έχουμε στη διάθεσή μας, αλλά φυσικά δεν είναι έτοιμα ανά πάσα στιγμή να σας πω για κάθε ειδικότητα αυτήν τη στιγμή».

Δυστυχώς, για άλλη μια φορά η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ αντιμετωπίζει τις ελλείψεις των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ως νούμερα και ποσοστά προσλήψεων. Ωστόσο, όπως πολλές φορές έχουμε επισημάνει «πίσω από κάθε αριθμό βρίσκεται τουλάχιστον ένα παιδί», το οποίο μας χρειάζεται για την ομαλή του συμμετοχή στις απαιτήσεις της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και για την ομαλή μετάβασή του στην κοινωνία. Δεν περιορίζονται οι ανάγκες τους μόνο σε νοσηλευτές.

Όσον αφορά τα κενά που συγκέντρωσαν τα μέλη της Πρωτοβουλίας Φιλολόγων Ειδικής Αγωγής ο κος Κόπτσης δήλωσε, πως του φαίνονται υπερβολικά πολλά και ότι τα στοιχεία του ΥΠΑΙΘ είναι υπό επεξεργασία. Με αυτήν τη δήλωση δεν αμφισβητεί κατ΄ ουσίαν τους εκπαιδευτικούς, αλλά τις ίδιες τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίες μας τα μετέφεραν ανοίγοντας την πλατφόρμα του ΟΠΣΥΔ και διαβάζοντας μας τα κενά, όπως τα καταχώρησαν σε αυτήν. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι στην προσπάθειά μας να είμαστε ακόμα πιο βέβαιοι και κυρίως υπεύθυνοι για τις ανάγκες που έχουν δηλωθεί από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχει πραγματοποιηθεί και διασταύρωση των εν λόγω αναγκών και με τις αντίστοιχες Περιφέρειες, οι οποίες με τη σειρά τους τις απέστειλαν στο αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Παιδείας. Συνάμα, με τη όλη αμφισβήτηση παρατηρείται και η απαξίωση των ΚΕΔΑΣΥ και κατά συνέπεια των σχετικών γνωματεύσεων, μιας και με βάση αυτές δηλώνουν οι διευθύνσεις εκπαίδευσης τις ανάγκες.

Στον απόηχο, λοιπόν, της εν λόγω συνέντευξης τα μέλη της Πρωτοβουλίας Φιλολόγων Ειδικής Αγωγής ξεκαθαρίζουν ότι τα 600 και πλέον κενά είναι πέρα για πέρα αληθινά και δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτηση. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι στην Αττική μόνο έχουν καταγραφεί 258 ελλείψεις. Αναμένουμε το ποσοστό κάλυψης που δικαιούνται όλα αυτά τα ΠΑΙΔΙΑ και το ΥΠΑΙΘ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να δείξει εμπράκτως ότι η Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση αποτελεί πράγματι προτεραιότητα της παρούσας κυβέρνησης.

Οι ανάγκες, λοιπόν, είναι πάνω από 600 (δεδομένου ότι απουσιάζουν αυτά των Κυκλάδων, των Δωδεκανήσων και των ΚΕΔΑΣΥ) και αποτυπώνονται με σαφήνεια στον πίνακα που ακολουθεί:

Ωστόσο, επειδή εμείς παραμένουμε πάντα ανοιχτοί στον διάλογο με το Υπουργείο Παιδείας καλούμε τον κ. Κόπτση να επανέλθει με νέα συνέντευξη στην κα Γαλάνη και ευχαρίστως να βγει στον αέρα και κάποιος εκπρόσωπος από τους φιλολόγους ειδικής αγωγής και να πραγματοποιηθεί μία διασταύρωση των στοιχείων.

Δείτε σχετικά

Κόπτσης: Προσλήψεις στο τέλος της εβδομάδας-95% αύξηση στην Παράλληλη Στήριξη σε σχέση με 3 χρόνια πριν 

Προσλήψεις παράλληλης και ειδικής αγωγής εντός της εβδομάδας-Αναμένεται και Δ Φάση 

Μακρή-Παράλληλη Στήριξη: Την τρέχουσα εβδομάδα οι προσλήψεις αναπληρωτών 

Φιλόλογοι ειδικής αγωγής-επιστολή γονέων: Επιβεβαιώνονται οι ανάγκες των Τμημάτων Ενταξης

Δείτε επίσης

Διατάξεις για άδειες δημοσίων υπαλλήλων σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση