Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Φιλόλογοι Γενικής και Ειδικής Αγωγής: Περί 3770 μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών-Eπιστολή στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Φιλόλογοι Γενικής και Ειδικής Αγωγής: Περί 3770 μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών – Eπιστολή στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ με γράφημα.

Φιλόλογοι Γενικής και Ειδικής Αγωγής

Για επιτακτική ανάγκη μόνιμων διορισμών Φιλολόγων Γενικής και Ειδικής Αγωγής καθώς και σύστασης νέων οργανικών θέσεων μιλούν αναπληρωτές Φιλόλογοι Γενικής και Ειδικής Αγωγής, με επιστολή που απέστειλαν στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ, επισυνάπτοντας σχετικό γράφημα προς επίρρωση των λεγομένων τους.

Ακολουθεί η επιστολή των εκπαιδευτικών

Αθήνα, 08/04/2023

ΠΡΟΣ:

  1. την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα. Νίκη Κεραμέως
  2. την Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα. Ζέττα Μακρή
  3. τον Γενικό Γραμματέα Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, κ. Αλέξανδρο Κόπτση

Αξιότιμη κα. Υπουργέ,

Αξιότιμη κα. Υφυπουργέ,

Αξιότιμε κ. Γ. Γραμματέα,

ΘΕΜΑ: ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΜΟΝΙΜΩΝ ΔΙΟΡΙΣΜΩΝ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΝΕΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ

Περί 3770 μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών:

Κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 52.000 προσλήψεις αναπληρωτών, αριθμός που αποδεικνύει περίτρανα την ανάγκη μαζικών μόνιμων διορισμών, ώστε πράγματι «το εκπαιδευτικό μας σύστημα να ξεφύγει από τον στρεβλό θεσμό του αναπληρωτή», όπως διατείνεται και η Υπουργός Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως στις συνεντεύξεις της. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι οι αριθμοί είναι από μόνοι τους αμείλικτοι, το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πρόσφατα ότι στο προσεχές διάστημα θα πραγματοποιηθούν 3.770 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών.

Όπως εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς, ο εν λόγω αριθμός μονίμων διορισμών δεν είναι σε θέση να περιορίσει τον «στρεβλό θεσμό του αναπληρωτή», καθώς περιορίζεται αποκλειστικά στην κάλυψη των φετινών αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδότησης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι και κατά το επόμενο σχολικό έτος οι ανάγκες για αναπληρωτές θα κυμανθούν σε αντίστοιχους με τη φετινή χρονιά αριθμούς (αν όχι και μεγαλύτερους), γεγονός που μεταφράζεται ως διαιώνιση του «στρεβλού» θεσμού του αναπληρωτή, που τόσο επιθυμεί να αποτινάξει το Υπουργείο Παιδείας. Μια διαιώνιση με ολέθριες επιπτώσεις σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, αφού αμφότεροι αδυνατούν να καταστούν παραγωγικοί σε ένα ασταθές σχολικό περιβάλλον. Ως εκ τούτου, για άλλη μια χρονιά, περισσότεροι από 52.000 εκπαιδευτικοί θα κληθούν να αναπληρώσουν «συναδέλφους-φαντάσματα», ενώ κάθε φορά που ένας λεξικογράφος συναντάει τη λέξη «αναπληρωτής», μάλλον θα θέλει να την αφαιρέσει από τα λεξικά του, μιας και η λέξη έχει απολέσει ολωσδιόλου το νόημά της.

Περί πάγιων και «ανελαστικών» αναγκών σε Φιλολόγους Γενικής και Ειδικής Αγωγής:

Την ίδια στιγμή, μόνο οι ανάγκες σε φιλολόγους τόσο Γενικής, όσο και Ειδικής Αγωγής υπερβαίνουν κατά πολύ τον συνολικό αριθμό των εξαγγελθέντων μόνιμων διορισμών. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι κατά το τρέχον σχολικό έτος έχουν πραγματοποιηθεί 3.928 προσλήψεις αναπληρωτών φιλολόγων, ενώ αν προσθέσουμε και τα 560 οργανικά κενά που προκύπτουν από τις μετατάξεις (συνταξιοδοτήσεις-αποχωρήσεις), καθώς και τα 126 οργανικά κενά φιλολόγων ΕΑΕ (από τα νεοσυσταθέντα Τμήματα Ένταξης, τα οποία δεν καλύφθηκαν ποτέ και από τα ΚΕΔΑΣΥ), τότε θα διαπιστώσουμε ότι οι συνολικές ανάγκες για διορισμούς φιλολόγων αγγίζουν τις 4.614. Μάλιστα, αν στον εν λόγω αριθμό συμπεριλάβουμε τα εκατοντάδες κενά Φιλολόγων Ειδικής Αγωγής που δεν καλύφθηκαν ποτέ, όπως και τα πολλά κενά των ΕΕΕΕΚ, τα οποία καλύφθηκαν από άσχετες με τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ειδικότητες, τότε θα καταλήξουμε εύλογα στο συμπέρασμα ότι οι πραγματικές ανάγκες σε Φιλολόγους Γενικής και Ειδικής Αγωγής ανέρχονται περίπου στις 5.000.

Κατόπιν αυτών, ζητούμε:

  • Την αύξηση του συνολικού αριθμού των μόνιμων διορισμών,
  • Την άμεση σύσταση νέων οργανικών θέσεων Φιλολόγων Γενικής και Ειδικής Αγωγής,
  • Την κάλυψη των ήδη υπαρχουσών οργανικών θέσεων (560 στη Γενική και 126 στην Ειδική Αγωγή) κατά τους επικείμενους μόνιμους διορισμούς.

 Με εκτίμηση,

Αναπληρωτές Φιλόλογοι Γενικής & Ειδικής Αγωγής

Δείτε επίσης

Το χρονοδιάγραμμα των νέων διορισμών έδωσε η Υφυπουργός ΠΑΙΘ Ζ. Μακρή-Τι είπε για τη σύσταση νέων οργανικών 

Τμήματα ένταξης-Οργανικές ΠΕ04: Δεν έχει απαντηθεί Επερώτηση για “αδικία στον υπολογισμό των οργανικών θέσεων ΕΑΕ” 

 Νομικές απορίες: Μια νέα πρωτοβουλία του especial.gr 

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση