Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Φοιτητική ζωή και πανδημία: Οδηγός αυτοβοήθειας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης ΕΚΠΑ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Φοιτητική ζωή και πανδημία: Τη συγγραφή και την επιμέλεια του οδηγού ανέλαβε η κα Ευαγγελία Γαλανάκη, καθηγήτρια Ψυχολογίας και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Ψυχολογίας ΠΤΔΕ ΕΚΠΑ.

Φοιτητική ζωή και πανδημία
Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΕΚΠΑ

“Το Εργαστήριο Ψυχολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΠΤΔΕ) της Σχολής Επιστημών της Αγωγής διαμόρφωσε έναν Οδηγό Αυτοβοήθειας για τον φοιτητικό πληθυσμό, με στόχο την υποστήριξη της φοίτησής τους κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19 και την αντιμετώπιση των ψυχικών επιπτώσεών της.

Αφηγήσεις των φοιτητών/τριών

Στον Οδηγό οργανώνονται, συστηματοποιούνται και παρουσιάζονται τα βιώματα, οι ιδέες και οι προτάσεις των φοιτητών και των φοιτητριών, όπως τις κατέθεσαν σε γραπτές αφηγήσεις και σε διαδικτυακή συνάντηση του Εργαστηρίου Ψυχολογίας του ΠΤΔΕ, και συντίθενται με επιστημονικά τεκμηριωμένους τρόπους αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 στην ψυχική υγεία.

Αξιοποιούνται ιδέες από τα πεδία της Ψυχανάλυσης, του Γνωστικού Συμπεριφορισμού, της Ανθρωπιστικής Προσέγγισης και της Θετικής Ψυχολογίας. Λαμβάνονται υπόψη ερευνητικά ευρήματα για τη νεανική ηλικία (αναδυόμενη ενηλικίωση) και για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία των νέων και ιδίως των φοιτητών.

Προτείνεται η διάχυση του Οδηγού στον φοιτητικό πληθυσμό, καθώς και στα μέλη ΔΕΠ και τους διδάσκοντες που επιθυμούν να παρέχουν ψυχοκοινωνική υποστήριξη στους φοιτητές και στις φοιτήτριες”.

Σύνταξη και επιστημονική ευθύνη

Συγγραφή – Επιμέλεια:

Ευαγγελία Γαλανάκη,

  • Καθηγήτρια Ψυχολογίας
  • Διευθύντρια Εργαστηρίου Ψυχολογίας ΠΤΔΕ ΕΚΠΑ
Ενότητες

Ο οδηγός απαρτίζεται συνολικά από 59 σελίδες, διαθέτοντας τις ακόλουθες ενότητες:

Η πανδημία COVID-19 / Αναγνώριση και αποδοχή των συναισθημάτων / Σύνδεση με τους άλλους ανθρώπους / Μαθήματα – Μελέτη / Αυτοφροντίδα – Ρουτίνα / Δραστηριότητες / Μέσα κοινωνικής δικτύωσης / Έκθεση στην πληροφόρηση / Χαλάρωση / Σύνδεση με τον εαυτό μας: Η ευεργετική μοναχικότητα / Πνευματικότητα / Ενσυνειδητότητα / Συμπόνια – Αυτο-συμπόνια / Ευγνωμοσύνη / Υπομονή / Ανοχή της αβεβαιότητας / Αυτοέλεγχος – Έλεγχος του θυμού / Επινοητικότητα – Χιούμορ / Ευθύνη – Βοήθεια – Γενναιοδωρία / Εργασία – Εθελοντική δράση / Συλλογικότητα / Ανθεκτικότητα / Ελπίδα / Η δοκιμασία της πανδημίας ως ευκαιρία / Αναζήτηση βοήθειας / Ατενίζοντας το μέλλον/ Πρωτοετείς τις ημέρες της πανδημίας / Τηλεφωνικές γραμμές / Οδηγοί διαχείρισης των ψυχικών επιπτώσεων της πανδημίας (ενδεικτικά) / Χρήσιμες διευθύνσεις / Άλλοι Οδηγοί του Εργαστηρίου Ψυχολογίας για φοιτητές/φοιτήτριες / Ο λόγος μας…Ενδεικτικές εμπειρίες από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και προτάσεις.

Βρείτε εδώ ολόκληρο τον οδηγό.

Επίσης, είναι διαθέσιμοι οι Οδηγοί:

Δεξιότητες Μελέτης – Επιτυχία στις Εξετάσεις: Οδηγός για Φοιτητές και Φοιτήτριες (Βρείτε εδώ τον εν λόγω οδηγό).

Αντιμετωπίζω τη Μοναξιά: Οδηγός για Φοιτητές και Φοιτήτριες (Βρείτε εδώ τον εν λόγω οδηγό).

Δείτε επίσης
Δηλώσεις διδακτικών συγγραμμάτων εαρινού εξαμήνου 2020-21: Εως 5 Απριλίου
Νέο Ξενόγλωσσο Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών στο Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ
AEGEAN Startups 2021: Πανελλήνιος Διαγωνισμός Καινοτομικής Επιχειρηματικότητας από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Ευρωπαϊκός διαγωνισμός καινοτομίας στην κυκλική οικονομία: Με τη σφραγίδα του Τμήματος Βιολογίας ΕΚΠΑ 
Πιστοποίηση από την ΕΘΑΑΕ του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Αγωγής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Tελειόφοιτος φοιτητής του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Με τη δημοσιογραφία ασχολείται από το πρώτο έτος του πανεπιστημίου, όταν δημιούργησε την ερασιτεχνική ιστοσελίδα grislands στο πλαίσιο προπτυχιακού μαθήματος, ενώ στη συνέχεια αρθρογραφούσε στην αθλητική ιστοσελίδα Sportscasters, που δημιουργήθηκε από συμφοιτητές για τον ίδιο σκοπό. Το καλοκαίρι του 2019 εργάσθηκε για τρεις μήνες στην δημοσιογραφική ιστοσελίδα The Press Project, στο πλαίσιο της πρακτικής του άσκησης.

Γράψτε μία απάντηση