Τετάρτη, 21 Απριλίου 2021

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Φοιτητές-συγγράμματα: Πώς θα εξεταστούν χωρίς να τα έχουν στη διάθεσή τους-Ερώτηση στη Βουλή

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Φοιτητές-συγγράμματα: Πώς θα εξεταστούν χωρίς να τα έχουν στη διάθεσή τους-Ερώτηση στη Βουλή από 36 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Φοιτητές-συγγράμματα

“Πώς θα εξεταστούν οι φοιτητές των Πανεπιστημίων της χώρας χωρίς να έχουν στη διάθεσή τους τα προβλεπόμενα ακαδημαϊκά συγγράμματα;”, είναι το θέμα Ερώτησης που κατέθεσαν στη Βουλή 36 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Οι Βουλευτές τονίζουν πως

οι φοιτητές στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας βρίσκονται μπροστά στο ενδεχόμενο να δώσουν εξετάσεις χωρίς να έχουν παραλάβει τα προβλεπόμενα συγγράμματα.

Τονίζουν επίσης στην Ερώτηση,

πως ενώ τα ΑΕΙ λειτουργούν αποκλειστικά με τηλεκπαίδευση και οι ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες είναι κλειστές, το Υπουργείο Παιδείας επέλεξε να στερήσει τα συγγράμματα από τους φοιτητές κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, θέτοντας ως καταληκτική ημερομηνία παράδοσης την 11η Ιανουαρίου του 2021.

Ετσι οι φοιτητές προσπαθούν να ανταπεξέλθουν με τις προσωπικές τους σημειώσεις ή να αγοράσουν τα συγγράμματα.

Δείτε την ενημέρωση-απάντηση του Υπουργείου Παιδείας ΕΔΩ

__________________________

Δείτε αναλυτικά την Ερώτηση
Φοιτητές-συγγράμματα

Αθήνα, 23 Δεκεμβρίου 2020

Ερώτηση

Προς την κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Πώς θα εξεταστούν οι φοιτητές των Πανεπιστημίων της χώρας χωρίς να έχουν στη διάθεσή τους τα προβλεπόμενα ακαδημαϊκά συγγράμματα;

Διανύοντας τον τελευταίο μήνα πριν την εξεταστική του χειμερινού εξαμήνου, οι φοιτητές στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας βρίσκονται μπροστά στο ενδεχόμενο να δώσουν εξετάσεις χωρίς να έχουν παραλάβει τα προβλεπόμενα συγγράμματα.

Τα επιστημονικά συγγράμματα αποτελούν, όμως, αυτονόητα μια εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση της ακαδημαϊκής διαδικασίας, ώστε να αποτελεί σημαντικό ρήγμα στην ομαλή εξέλιξή της η μη διάθεσή τους.

Επιπλέον

αποτελεί και σημαντικό πλήγμα για το δημόσιο χαρακτήρα των Πανεπιστημίων, αφού υποβαθμίζεται έτσι η ποιότητα σπουδών και περιστέλλεται σημαντικά η μετάδοση της ακαδημαϊκής γνώσης, που αποτελεί και τον ιδρυτικό σκοπό των ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ενδεικτικές

της κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές είναι οι επιστολές της Πρωτοβουλίας Νέων και των Φοιτητών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης προς την Υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, καθώς και δηλώσεις φοιτητών σε διάφορα επαρχιακά μέσα ενημέρωσης.

Οι φοιτητές αναφέρουν

πως εξαρχής υπήρξε καθυστέρηση όσον αφορά στη διαδικασία παράδοσης των συγγραμμάτων αφού ως καταληκτική ημερομηνία δήλωσης ορίστηκε η 22α Νοεμβρίου, ενώ ως καταληκτική ημερομηνία παράδοσης ορίστηκε η 11η Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία ξεκινάει η εξεταστική περίοδος σε αρκετά πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Ως εκ τούτου,

οι φοιτητές κάνουν λόγο για την ανάγκη άμεσης παράδοσης των συγγραμμάτων, καθώς αυτή αποτελεί τη μόνη δυνατότητα του μέσου σπουδαστή να επιτύχει στις εξετάσεις, λόγω της αναστολής λειτουργίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων εξαιτίας του covid – 19, γεγονός που δυσκόλεψε ιδιαίτερα την παρακολούθηση των μαθημάτων και την πρόσβαση στη διδακτέα ύλη.

Χωρίς συγγράμματα είναι αναγκασμένοι,

δηλαδή, οι φοιτητές να προετοιμαστούν μόνο από τις σημειώσεις που μπορεί να έχουν διαθέσιμες για κάθε μάθημα ή ακόμη να αγοράσουν τα συγγράμματα.

Κάνουν λόγο εν συνεχεία οι φοιτητές για μία κατάσταση που δεν είναι πρωτόγνωρη, αλλά είχε επαναληφθεί και στο εαρινό εξάμηνο, γεγονός που έπρεπε να καθιστά πλέον ευχερέστερη την αντιμετώπισή του.

Όμως,

ούτε και κατά το εαρινό εξάμηνο δόθηκε λύση από την Κυβέρνηση και το βάρος της παράδοσης σήκωσαν οι εκδοτικοί οίκοι αναλαμβάνοντας το κόστος της αποστολής των συγγραμμάτων στους μαθητές, χωρίς να αποζημιωθούν για αυτό τελικά.

Για μία ακόμη φορά η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται να αδιαφορεί για έναν από τους πυλώνες του κοινωνικού κράτους, που είναι η δημόσια και δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, περιλαμβάνουσα και την χορήγηση των προβλεπόμενων επιστημονικών συγγραμμάτων.

Η μη έγκαιρη χορήγησή τους

αποτελεί αδιαμφισβήτητα προσβολή αυτού του με συνταγματική διάσταση δικαιώματος, υποβαθμίζοντας την διαδικασία παραγωγής επιστημονικής γνώσης, επιβαρύνοντας με επιπλέον κόστη την ελληνική οικογένεια που αντιμετωπίζει την δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία και οδηγώντας τους νέους που έχουν την οικονομική δυνατότητα στο δρόμο της επιλογής ενός πανεπιστημίου του εξωτερικού.

Για μία ακόμη φορά

η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται να αδιαφορεί για την νεολαία της χώρας μας, καθώς η αρμόδια Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, δεν μπήκε καν στον κόπο να απαντήσει στις επιστολές των φοιτητών και να δρομολογήσει τη λύση ενός σημαντικού προβλήματος άμεσα.

Εξάλλου μια πρωτοβουλία ευθύνης από εκατοντάδες φοιτητές δεν συνάδει με το κυβερνητικό αφήγημα για τους απείθαρχους και ανεύθυνους νέους.

Φοιτητές-συγγράμματα
ΕΠΕΙΔΗ

το χρονοδιάγραμμα της Κυβέρνησης για παράδοση των συγγραμμάτων στους φοιτητές συμπίπτει ως προς την καταληκτική ημερομηνία παράδοσης με την έναρξη της εξεταστικής περιόδου σε πολλά τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

ΕΠΕΙΔΗ

είναι sine qua non προϋπόθεση της ορθής προετοιμασίας του φοιτητή ως προς την συμμετοχή του στην ακαδημαϊκή διαδικασία και την εξεταστική περίοδο η διάθεση των προβλεπόμενων επιστημονικών συγγραμμάτων.

ΕΠΕΙΔΗ

βρίσκεται στον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος που απορρέει από το αρ 16 του Συντάγματος η δωρεάν διανομή συγγραμμάτων στους φοιτητές προςδιασφάλιση της απρόσκοπτης και ολοκληρωμένης συμμετοχής τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

ΕΠΕΙΔΗ

η κατάσταση αυτή επαναλήφθηκε και στο εαρινό εξάμηνο χωρίς να διευθετηθεί και τότε από το Υπουργείο Παιδείας, μετακυλίοντας το κόστος της διανομής κατά τρόπο απαράδεκτο στους εκδοτικούς οίκους, χωρίς τη μέχρι σήμερα αποζημίωση αυτών.

ΕΠΕΙΔΗ

ήδη έχει καθυστερήσει πολύ η διανομή των συγγραμμάτων, ενώ και η αναστολή λειτουργίας των πανεπιστημιακών τμημάτων καθιστά ακόμη πιο δυσχερή την πρόσβαση των φοιτητών στην διδακτέα ύλη

Φοιτητές-συγγράμματα
Ερωτάται ο κ Υπουργός:

1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες πρόκειται να προβεί η Υπουργός ώστε χωρίς άλλη καθυστέρηση να γίνει η παράδοση των συγγραμμάτων στους φοιτητές;

2. Έχει μετακυλήσει ξανά η Υπουργός το βάρος της παράδοσης στους εκδοτικούς οίκους, που ήδη φορτώθηκαν ένα τεράστιο κόστος κατά την παράδοση των συγγραμμάτων κατά το προηγούμενο (εαρινό) εξάμηνο;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Δείτε επίσης

Χωρίς συγγράμματα οι φοιτητές έναν μήνα πριν την έναρξη της εξεταστικής: Ερώτηση στη Βουλή
Ηλεκτρονικά Πανεπιστημιακά συγγράμματα: Υπερδιπλασιάστηκαν εν μέσω της υγειονομικής κρίσης
Διευκρινίσεις σε ΑΕΙ για το Πρόγραμμα Εκπαίδευση και Αρχική Επαγγελματική Κατάρτιση
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση