Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Φόροι και πρόστιμα στους συνταξιούχους: Ανακοίνωση-Καταγγελία της ΟΛΜΕ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Φόροι και πρόστιμα στους συνταξιούχους: Ανακοίνωση-Καταγγελία της ΟΛΜΕ, η οποία καλεί το Υπουργείο Οικονομικών και  την ΑΑΔΕ να ακυρώσουν τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις.

Φόροι και πρόστιμα στους συνταξιούχους

Αθήνα, 24/01/20

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-KAΤΑΓΓΕΛΙΑ

Κρατήσεις φόρων και πρόστιμα σε συνταξιούχους

Μέχρι σήμερα, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, οι συντάξεις εκδίδονται με καθυστέρηση 2-4 χρόνων.

Από 1.1.2014 όλα τα αναδρομικά που λαμβάνει ο συνταξιούχος από την καθυστέρηση έκδοσης των συντάξεων υπόκεινται σε  παρακράτηση 20% (ν. 4172/2013, άρθρο 60).

Τα αναδρομικά  που εισέπραξαν οι συνταξιούχοι  το 2013 από καθυστερημένες συντάξεις (κύριες και επικουρικές) του 2011 και 2012, δεν είχαν υποστεί την παρακράτηση του 20%, αλλά την προβλεπόμενη φορολογία, και έπρεπε με ευθύνη της Πολιτείας να σταλούν στους συνταξιούχους βεβαιώσεις αποδοχών και να κληθούν να υποβάλουν συμπληρωματική δήλωση   στις εφορίες το 2014.

Το κράτος όχι μόνο δεν έκανε το αυτονόητο, αλλά τιμώρησε με πρόστιμο και βαρύτατες  προσαυξήσεις ακόμη και τους συνταξιούχους  που έκαναν συμπληρωματική  φορολογική δήλωση, επειδή  οι Εφορίες, όπως ισχυρίζονται, δεν  είχαν  προσωπικό να προβούν σε εκκαθάριση  των υποβληθεισών δηλώσεων.

Το πιο εξωφρενικό, έχουν επιβληθεί πρόστιμα και προσαυξήσεις σε   συνταξιούχους που είχαν κάνει συμπληρωματική δήλωση, είχε γίνει εκκαθάριση και είχε πληρωθεί ο φόρος, αλλά η «ανεξάρτητη» ΑΑΔΕ επέβαλε πρόστιμα και προσαυξήσεις, για να παρουσιάσει  έργο με την αύξηση των δημόσιων εσόδων, με τη δικαιολογία όμως ότι δεν μπορούσε να γίνει  πλήρης έλεγχος από τις Εφορίες (!)

Είναι  φανερό ότι  οι συνταξιούχοι  πληρώνουν  την  προχειρότητα και την απληστία της ΑΑΔΕ, η οποία έδωσε εντολή στις Εφορίες ελάχιστες ημέρες πριν την 31η.12.2019 να προχωρήσουν στον καταλογισμό φόρου  για αναδρομικές αποδοχές  του 2013,

  • χωρίς να  έχουν  λάβει γνώση οι φορολογούμενοι,
  • χωρίς να έχει εκδοθεί εντολή ελέγχου,
  • χωρίς να τους έχει αποσταλεί σχετικό αίτημα παροχής πληροφοριών,
  • χωρίς να  κληθούν σε ακρόαση,  για να δώσουν εξηγήσεις, και
  • χωρίς να τους παρασχεθεί η δυνατότητα υποβολής τροποποιητικής –   συμπληρωματικής  δήλωσης, όπως  προβλέπεται από τον κώδικα φορολογικής  διαδικασίας.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ  καλεί το Υπουργείο Οικονομικών και  την «ανεξάρτητη» ΑΑΔΕ  να  αναλάβουν  τις ευθύνες  που έχει η Πολιτεία και να ακυρώσουν τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις.

Είναι   αδιανόητο  και εξοργιστικό  για τις δικές τους παραλείψεις  και  παρανομίες να υποβληθούν σε ταλαιπωρία οι φορολογούμενοι  και να καταφύγουν  σε «άσκηση  ενδικοφανούς  προσφυγής μέσα σε 30 ημέρες προς τη διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ΑΑΔΕ», όπως προτείνουν οι Εφορίες, για να αποφύγουν  την οργή  των φορολογουμένων.

Δείτε επίσης

Διευκόλυνση αναπληρωτών για τη συμμετοχή τους στην Προκήρυξη 2ΓΕ/2029 | Εγγραφο ΟΛΜΕ
Νόμος 4653/2020: ΕΑΑΕ-Πανεπιστήμια-Κολέγια-Κυρώσεις και τοποθετήσεις διορισμών, κ.α | ΦΕΚ
Σύλλογος Προσωπικού Ειδικού Περατάτων: Αλυτα ακόμα τα προβλήματα μεταφοράς μαθητών

Πριν φύγετε

Ανακοίνωση ΟΠΣΥΔ: Τροποποίηση/απενεργοποίηση αίτησης-δήλωσης ΕΕΠ-ΕΒΠ
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση