Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Για τον ξυλοδαρμό στο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου: Τι λέει η ΕΛΤΕΕΡ και ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Για τον ξυλοδαρμό στο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου: Τι λέει η ΕΛΤΕΕΡ και ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου για το σοβαρό περιστατικό, το οποίο διαδραματίστηκε στον προαύλιο χώρο του ΕΠΑΛ στο Ρέθυμνο.

Για τον ξυλοδαρμό στο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ενωση Λειτουργών Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Νομού Ρεθύμνου (ΕΛΤΕΕΡ) σχετικά με τον υπερπληθυσμό μαθητών που φοιτούν στα ΕΠΑΛ της πόλης του Ρεθύμνου.

Η Ενωση με αφορμή το σοβαρό περιστατικό, το οποίο διαδραματίστηκε στον προαύλιο χώρο του ΕΠΑΛ στο Ρέθυμνο, όταν μια ομάδα νεαρών επιτέθηκε σε ένα μαθητή του σχολείου, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί και ένας καθηγητής (Δείτε πιο κάτω τη σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου Διδασκόντων του 1ου ΕΠΑΛ Ρεθύμνου), αναφέρεται σε στεγαστικά προβλήματα υπενθυμίζοντας τις προειδοποιήσεις που είχε απευθύνει προς του υπεύθυνους “σε κάθε τόνο, με κάθε μέσο, σε κάθε συνάντηση”.

Ακολουθεί η επιστολή της ΕΛΤΕΕΡ και του Συλλόγου Διδασκόντων του 1ου ΕΠΑΛ Ρεθύμνου

Α. Επιστολή ΕΛΤΕΕΡ

Ας αναλάβουμε όλοι οι ενήλικοι τις ευθύνες μας.

“Όπως γίνεται αντιληπτό το φαινόμενο της αύξησης των μαθητών δεν έγινε μέσα σε μία χρονιά. Επί πολλά χρόνια η ΕΛΤΕΕΡ ενημέρωνε το Δήμο και την Διεύθυνση Δευτεροβαθμιας Εκπαιδευσης (ΔΔΕ) για την αύξηση αυτή, καταθέτοντας μάλιστα και προτάσεις για το τι θα μπορούσε να γίνει. Απλά τώρα δεν πάει άλλο!….

Καλούμε λοιπόν το Δήμο και την ΔΔΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να κινηθούν άμεσα έτσι ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της στέγασης των μαθητών που φοιτούν στα ΕΠΑΛ της πόλης του Ρεθύμνου.” 17/03/2021

“Και τα ερωτήματα που λογικά εγείρονται είναι πολλά. Ποιος ευθύνεται για την μη έναρξη αυτών των διαβουλεύσεων, εφόσον όλοι γνώριζαν το πρόβλημα; Μήπως οι μαθητές μας, που στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλο; Μήπως οι υποψήφιοι μαθητές μας, που τους στερήθηκε το δικαίωμα φοίτησης λόγω κτιριακού κορεσμού; Θεωρώντας ως δεδομένο ότι οι μαθητές και οι γονείς τους δεν ευθύνονται καθόλου για αυτή την κατάσταση, αλλά αντιθέτως είναι αυτοί που θα υποστούν, για ακόμα μία φορά, τις συνέπειες της μη λύσης του προβλήματος, ποιος θα απολογηθεί σε αυτούς; Το Ρέθυμνο δεν έχει ανάγκη από σωστά καταρτισμένους τεχνικούς όπως συμβαίνει σε όλον τον κόσμο; Πόσο σεβασμό δείχνουν τελικά οι αρμόδιοι απέναντι στα παιδιά μάς; Για πόσο ακόμα θεωρούν ότι μπορεί να γίνει ανεκτή μια εκρηκτική κατάσταση υπερπληθυσμού εφήβων; Τι ακριβώς περιμένουν;” 11/12/2022

“Το κτίριο αυτό δε φτιάχτηκε για τόσα παιδιά, το Τεχνικό Λύκειο παλιά είχε 300 παιδιά και σήμερα η κατάσταση είναι στο απροχώρητο και δεν ξέρουμε τι θα γίνει.” 13/12/2013

“Η αβεβαιότητα, η ανασφάλεια και ο προβληματισμός κυριαρχούν, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει βρεθεί καμία λύση, που θα εξασφάλιζε μια χρονιά χωρίς στεγαστικά προβλήματα στην Τεχνική Εκπαίδευση.” 17/04/2013

Τα παραπάνω είναι αποσπάσματα κάποιων από τα Δελτία τύπου της Ένωσής μας. Κραυγές αγωνίας και απελπισίας.

Και φτάνουμε στο σήμερα.

Είχαμε προειδοποιήσει σε κάθε τόνο, με κάθε μέσο, σε κάθε συνάντηση. Όλα αυτά τα χρόνια, όλοι οι Διευθυντές Δευτεροβάθμιας γνώριζαν, όλοι οι Αντιδήμαρχοι Παιδείας γνώριζαν, ο Δήμαρχος γνώριζε, η Τεχνική υπηρεσία γνώριζε, η αντιπολίτευση γνώριζε, οι βουλευτές του νομού γνώριζαν. Σε κάθε κρίση υπάρχουν ιθύνοντες.

Δεν θα προσθέσουμε ούτε μια νέα λέξη.

Απαντάμε με ερώτηση η οποία πρέπει να απαντηθεί. Όχι σε εμάς. Και όχι με λόγια. Πρέπει υπεύθυνα να απαντηθεί στους γονείς των μαθητών μας, στους μαθητές μας, στην οικογένεια του τραυματία συναδέλφου, στην ευρύτερη κοινότητα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και στην τοπική κοινωνία εν γένει. Να απαντηθεί από όλους τους παραπάνω: “Για πόσο ακόμα θεωρούν ότι μπορεί να γίνει ανεκτή μια εκρηκτική κατάσταση υπερπληθυσμού εφήβων; Τι ακριβώς περιμένουν»;”

Σε θέματα που άπτονται της εκπαίδευσης και της παιδείας ανηλίκων, ας αναλογιστούμε και να αναλάβουμε επιτέλους όλοι οι ενήλικοι τις ευθύνες μας.

Με εκτίμηση,

Το Δ.Σ. της Ένωσης Λειτουργών Τεχνικής Εκπαίδευσης Νομού Ρεθύμνου

Ρέθυμνο 27/11/22

Β. ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ 1ου ΕΠΑΛ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ

Στις 24/11/2022 στον προαύλιο χώρο του σχολείου μας (συστέγαση 1ου ΕΠΑΛ και 1ου ΕΚ Ρεθύμνου), μαθητές ήρθαν σε διαπληκτισμό που κατέληξε σε σωματική βία, με τους εκπαιδευτικούς και τους ψυχραιμότερους μαθητές να επεμβαίνουν για να ηρεμήσουν την κατάσταση.

Ο καυγάς, που προκλήθηκε από εξωσχολικούς, μαθητές άλλων σχολείων του νομού, είχε φυλετικά χαρακτηριστικά και γρήγορα γενικεύτηκε, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί και ένας καθηγητής του σχολείου που χρειάστηκε να λάβει τις πρώτες βοήθειες στο Γ. Νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Ο μεγάλος όγκος του σχολείου μας, σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού φύλαξης (μία φύλακας για 700 μαθητές και δύο κύριες εισόδους), δυσχεραίνει την επίβλεψη και καθώς οι εκπαιδευτικοί είναι αδύνατον να γνωρίζουν όλους τους μαθητές γιατί προέρχονται από διαφορετικές ειδικότητες, είναι εύκολο να παρεισφρέουν εξωσχολικοί, ιδιαίτερα στο χώρο του κυλικείου.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επίλυση του κτιριακού θέματος των Επαγγελματικών Λυκείων του Νομού θα οδηγούσε σε μια αποσυμφόρηση του σχολείου, κάτι το οποίο μπορεί να μην είναι εφικτό τις επόμενες κρίσιμες εβδομάδες, πρέπει όμως να λυθεί άμεσα. Σύσσωμος ο Σύλλογος Διδασκόντων του 1ου ΕΠΑΛ Ρεθύμνου δηλώνει την αντίθεσή του σε κάθε είδους βία, τόσο λεκτική ή ψυχολογική, όσο και σωματική, αλλά και σε κάθε ρατσιστική συμπεριφορά μεταξύ των μελών της σχολικής κοινότητας.

Τα παραπάνω φαινόμενα δεν αρμόζουν στο σχολικό χώρο και καταδικάζονται απερίφραστα. Για την αποφυγή κλιμάκωσης των επεισοδίων που απευχόμαστε αλλά δυστυχώς φοβόμαστε, ο Σύλλογος έχει λάβει μία σειρά από παιδαγωγικά μέτρα και έχει καταθέσει σχετικές προτάσεις στους αρμόδιους φορείς. Στην κατεύθυνση αυτή, θα χρησιμοποιηθεί κάθε δυνατός παιδαγωγικός και νομικός τρόπος, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια, η ηρεμία και η ισότητα στο σχολικό περιβάλλον.

Ας ελπίσουμε το θλιβερό αυτό συμβάν, που ευτυχώς δεν είχε χειρότερη κατάληξη, να γίνει η αφορμή να συζητήσουμε εκ νέου προβλήματα που νομίζαμε θαμμένα και τελευταίως αναζωπυρώνονται σε όλα τα σχολεία μας και όχι μόνο στο 1ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου. Εμείς, ως καθηγητές του σχολείου δηλώνουμε ότι δεν θα αφήσουμε κανέναν να απειλεί τα παιδιά μας, ούτε και να προωθεί διχαστικές ιδεολογίες στον χώρο του σχολείου. Χρειαζόμαστε όμως και την στήριξη της τοπικής κοινωνίας, προκειμένου όλοι μαζί να καταδικάσουμε απερίφραστα και να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά προβληματικές νοοτροπίες που ταλαιπωρούν αυτόν τον τόπο και τραυματίζουν την συνοχή της κοινωνίας μας.

Ας κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να αποδείξουμε ότι υπάρχει και άλλος τρόπος εκτός από την βία και τον χωρισμό σε στρατόπεδα.

Δείτε επίσης

Νόμος 4997-2022: Τα άρθρα για προσοντολόγιο-επιλογές Διευθυντών-νεοδιόριστους-Πανεπιστημιακά τμήματα 

Υλικό για Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ: Διοργάνωση εκδηλώσεων & Δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση