Κυριακή, 26 Μαΐου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Γιατί πρέπει να ανοίξουν οι πίνακες ειδικής αγωγής τώρα-Επισημάνσεις του Ν. Φίλη

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Γιατί πρέπει να ανοίξουν οι πίνακες ειδικής αγωγής τώρα-Επισημάνσεις του Βουλευτή, Τομεάρχη Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ και τ. Υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη-“Το υπουργείο έχει την πολιτική ευθύνη οι πίνακες να είναι επίκαιροι και συμπληρωμένοι ώστε οι διορισμοί και οι προσλήψεις να γίνουν έγκαιρα και αξιοκρατικά”.

Τους λόγους για τους οποίους πρέπει να καταρτισθούν άμεσα νέοι Πίνακες Ειδικής Αγωγής παραθέτει ο Βουλευτή, Τομεάρχη Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ και τ. Υπουργός Παιδείας κος Νίκος Φίλης.

Αναλυτικά
Γιατί πρέπει να ανοίξουν οι πίνακες διορισμού, τώρα!

Την τελευταία δεκαετία, μαζί με τα υπόλοιπα δεινά, τα μνημόνια έπληξαν άγρια και το δημόσιο σχολείο. Η απαγόρευση πρόσληψης εκπαιδευτικών προκάλεσε δραματική αύξηση του μέσου όρου ηλικίας όσων υπηρετούν και διαμόρφωσε ένα ποσοστό αναπληρωτών πρωτόγνωρο.

Όταν όμως ο ένας στους τρεις δάσκαλους και καθηγητές είναι αναπληρωτής, ούτε παιδαγωγική σχέση με τα παιδιά χτίζεται, ούτε βέβαια είναι λογικό χιλιάδες επιστήμονες να ζουν στην αβεβαιότητα και να εγκαταλείπουν την οικογένειά τους κάθε χρόνο, αναζητώντας σχολείο.

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, κήρυξε αμέσως, δεσμεύοντας και τους πόρους, τους διαγωνισμούς για μόνιμους εκπαιδευτικούς, πρώτα στην Ειδική Αγωγή, κατόπιν στην Γενική Εκπαίδευση.

Σήμερα οι ανάγκες εξακολουθούν να παραμένουν υψηλές, αφού πρέπει να καλυφθεί κενό δεκαετίας. Για αυτό η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να βάζει σε προτεραιότητα τις προσλήψεις σε σχολεία και νοσοκομεία, όχι σε πάσης φύσης αστυνομίες και στη δημιουργία στρατού μετακλητών.

Οι σχετικοί πίνακες, δηλαδή η κατάταξη των υποψηφίων με βάση την οποία γίνονται ο διορισμός μονίμων εκπαιδευτικών και η πρόσληψη αναπληρωτών, όπως και του ειδικού και βοηθητικού προσωπικού, καταρτίζονται με ευθύνη του ΑΣΕΠ και ανανεώνονται κάθε δύο χρόνια.

Οι τωρινοί, ισχύουν ως τον Αύγουστο 2022. Συνεπώς, για να γίνουν φέτος διορισμοί, οι πίνακες πρέπει να «ανοίξουν» εκ νέου και σύντομα.

Τον περασμένο Δεκέμβρη είχαμε καταθέσει ερώτηση τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Ν. Φίλης, Μ. Τζούφη, Δ. Γκιόλας), για τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Η υφυπουργός κ. Ζ. Μακρή απάντησε τυπικά και γραφειοκρατικά: «έχουμε ζητήσει από το ΑΣΕΠ να ανοίξουν οι πίνακες, δεν έχουμε ακόμα απάντηση». Αυτά είναι υπεκφυγές.

Το υπουργείο έχει την πολιτική ευθύνη οι πίνακες να είναι επίκαιροι και συμπληρωμένοι ώστε οι διορισμοί και οι προσλήψεις να γίνουν έγκαιρα και αξιοκρατικά -και σε μεγάλο αριθμό. Αλλά πολύ φοβάμαι ότι δεν έχουν αποφασίσει τι θα κάνουν φέτος με τους διορισμούς. Περιμένουν πρώτα να δουν αν θα προκηρύξουν εκλογές για να αποφασίσουν!

Υπάρχει όμως και άλλος λόγος που πρέπει να «ανοίξουν» τώρα οι πίνακες:

οι ισχύοντες εμπεριέχουν σοβαρές αδικίες. Πολλοί εκπαιδευτικοί έχασαν για ένα τεχνικό ζήτημα, το γνωστό παράβολο των 3€, όχι μόνο το μόνιμο διορισμό τους, αλλά ακόμα και τη δυνατότητα να εργαστούν ως αναπληρωτές.

Είχαμε αγωνιστεί στη Βουλή να διορθωθεί αυτό το θέμα, που ήταν ευθύνη της διοίκησης και των τραπεζών. Δεν συνέβη. Ως πότε θα τιμωρούνται για το παράβολο; Οι εκπαιδευτικοί αυτοί πρέπει να συμπεριληφθούν στους πίνακες! Και ο μόνος τρόπος, είναι βέβαια να καταρτιστούν εκ νέου.

Δείτε επίσης

Νέοι Πίνακες ειδικής αγωγής: Η Προκήρυξη ΑΣΕΠ αρχές Μαρτίου-διορισμοί από τους υπάρχοντες πίνακες 

Πρόεδρος ΑΣΕΠ-νέα Προκήρυξη ειδικής αγωγής: Στόχος να έχουμε προσωρινούς πίνακες το καλοκαίρι 

Κόπτσης-άνοιγμα πινάκων ειδικής: Ανακοινώσεις από την Υπουργό ίσως και μέσα στον μήνα | video

Ανοιγμα Πινάκων Ειδικής Αγωγής: Ερώτηση στη Βουλή από το ΚΚΕ για το χρονοδιάγραμμα 

Ζέτα Μακρή-σύστημα διορισμών: Πρόθεση να δοθεί βαρύτητα στα κοινωνικά κριτήρια 

Θα ανοίξουν οι Πίνακες Ειδικής Αγωγής; Ερώτηση στη Βουλή 

Εγκαιρο άνοιγμα πινάκων Ειδικής Αγωγής: Ψήφισμα εκπαιδευτικών-ΕΕΠ-ΕΒΠ κατατέθηκε ως Αναφορά στη Βουλή

Νέοι πίνακες ειδικής αγωγής: Ερώτηση στη Βουλή για το αν θα καταρτιστούν έγκαιρα 

Νέα προκήρυξη ειδικής αγωγής: Αναφορά στη Βουλή για το χρονοδιάγραμμα έκδοσης

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση