Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Γιατί συμμετέχουμε στις εκλογές των αιρετών στις 5 του Νοέμβρη | Αρθρο

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Γιατί συμμετέχουμε στις εκλογές των αιρετών στις 5 του Νοέμβρη: Αρθρο του Προεδρεύοντα της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ Δημήτρη Μπράτη.

Γιατί συμμετέχουμε στις εκλογές των αιρετών

Του Δημήτρη Μπράτη, Προεδρεύοντα της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ

Στις 5 του Νοέμβρη διεξάγονται οι εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων μας στα Υπηρεσιακά Συμβούλια (ΠΥΣΠΕ-ΑΠΥΣΠΕ-ΚΥΣΠΕ).

Ύστερα από δυο χρόνια απουσίας των αιρετών 2020-22 έχουμε τη δυνατότητα να αντικαταστήσουμε τους διορισμένους-δοτούς της υπουργού παιδείας και να αποκαταστήσουμε έναν θεσμό που μετρά 100 χρόνια,περίπου,στην εκπαίδευση,από το 1926.

Το πόσο σημαντική είναι η εκπροσώπηση των εργαζομένων στα συμβούλια,φάνηκε από την απουσία των αιρετών αυτή τη διετία. Ποιος ενημέρωνε, αλήθεια, για τις αποφάσεις τους; ποιος λογοδοτούσε; Κανείς!

Είναι γνωστό ότι στα συμβούλια κρίνεται και αποφασίζεται σχεδόν το 100% των υπηρεσιακών μεταβολών των συναδέλφων (μεταθέσεις, αποσπάσεις, προαγωγές, μονιμοποιήσεις κλπ).Οι αιρετοί διασφαλίζουν τη διαφάνεια,την αντικειμενικότητα,την αξιοκρατία και τέλος λογοδοτούν για την ψήφο τους, στα συμβούλια, στον κάθε συνάδελφο χωριστά, αλλά και στις Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων.

Το 2003, η ΔΟΕ, ζήτησε από τον τότε υφυπουργό παιδείας Νίκο Γκεσούλη, οι εκλογές των αιρετών να γίνονται σε εργάσιμη μέρα κι όχι Σάββατο (όπως γινόταν ως τότε) για να υπάρχει η μέγιστη δυνατή συμμετοχή.

Πράγματι το αίτημα έγινε δεκτό με το ΠΔ 1/2003 κι από το 2004 μέχρι και το 2018 οι εκλογές διεξάγονταν κάθε διετία την πρώτη Τετάρτη του μηνός Νοέμβρη.

Η συμμετοχή των συναδέλφων ξεπέρασε κάθε προσδοκία και έφτασε σε ποσοστά 95-97%, από 45 έως 55% που ήταν ως τότε.

Η κ. Κεραμέως κατάργησε αυτή τη μέρα και επανέφερε ως μέρα εκλογών το Σάββατο, λαϊκίζοντας για τη χαμένη μέρα των μαθημάτων και παρακάμπτοντας το ουσιαστικό γεγονός ότι οι εκλογές των αιρετών διεξάγονται από τη Διοίκηση και σε όλο τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα σε εργάσιμη μέρα.

Ταυτόχρονα καθιέρωσε την ηλεκτρονική ψηφοφορία ως μοναδικό τρόπο διεξαγωγής των εκλογών.

Είναι γνωστό ότι το συνδικαλιστικό κίνημα (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΑΔΕΔΥ), διαφωνεί με την ηλεκτρονική ψηφοφορία και είναι υπέρ της δια ζώσης ψηφοφορίας σε όλες τις εκλογές των σωματείων, αρκεί, φυσικά, να διασφαλίζεται η συμμετοχή και να μην οδηγούμαστε στη συρρίκνωσή τους, κάτι που συνέβη στις τελευταίες εκλογές για τη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ, όπου τα φυσικά μέλη που συμμετείχαν μειώθηκαν κατά 18.000 και 10.000 αντίστοιχα.

Το συνδικαλιστικό κίνημα, προφανώς, και δίνει τη μάχη να αλλάξει ο νόμος της Κεραμέως και να διεξάγονται οι εκλογές των αιρετών σε εργάσιμη μέρα,όπως στο παρελθόν, αλλά ταυτόχρονα δεν ευνουχίζεται απεμπολώντας 144 αιρετούς εκπροσώπους του στα υπηρεσιακά Συμβούλια (116 στα ΠΥΣΠΕ, 26 στα ΑΠΥΣΠΕ και 2 στο ΚΥΣΠΕ).

Γιατί αν επιλέξουμε την αποχή τι θα συμβεί, αλήθεια;

Η επανάληψη του πρόσφατου παρελθόντος. Η υπουργός παιδείας θα διορίσει και πάλι τα “δικά της” παιδιά στις θέσεις των αιρετών. Αυτό προβλέπει η νομοθεσία, αυτό έκανε χωρίς κανένα δισταγμό τη διετία 2020-22.

Να σημειωθεί, δε, ότι διορισμένους αιρετούς στα συμβούλια είχαμε μόνο επί Μεταξά (1936) και επί Παπαδόπουλου (1967).

Η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ, παρά τη διαφωνία τους με τον τρόπο διεξαγωγής, πήραν την απόφαση να συμμετέχουν στις εκλογές.

Είναι μια πέρα για πέρα σωστή και υπεύθυνη απόφαση.Τυχόν αποχή από τις εκλογές των αιρετών θα ήταν η οριστική ταφόπλακα στον θεσμό.Το διακύβευμα τεράστιο. Η καλύτερη, λοιπόν, απάντηση στις επιλογές της υπουργού παιδείας είναι η μαζική συμμετοχή μας στις εκλογές της 5ης του Νοέμβρη.

Μόνο έτσι θα αποκαταστήσουμε και θα αναβαθμίσουμε έναν θεσμό -κατάκτηση του συνδικαλιστικού κινήματος των εκπαιδευτικών ,από το 1926.

Μόνο έτσι θα επαναφέρουμε τη ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ,ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ,ΤΗΝ ΙΣΟΝΟΜΙΑ,ΤΗΝ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ και τη ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ στα συμβούλια.

Η συμμετοχή μας είναι πράξη ύψιστης ευθύνης για έναν θεσμό που κατέκτησαν οι εκπκοί σε πολύ δύσκολες και ταραγμένες περιόδους.

Δείτε επίσης

Υποψήφιοι αιρετοί ΚΥΣΕΕΠ 2022: Για τις εκλογές εκπροσώπων του ΕΕΠ-ΕΒΠ της 5ης Νοεμβρίου | Ονόματα 

Υποψήφιοι αιρετοί ΠΥΣΕΕΠ 2022 για τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου | Ονόματα 

Υποψήφιοι αιρετοί ΚΥΣΠΕ-ΚΥΣΔΕ 2022 για τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου | Ονόματα 

ΠΟΣΕΕΠΕΑ-εκλογές αιρετών 2022: Συμμετέχει στη διαδικασία 

ΟΛΜΕ-εκλογές Υπηρεσιακών Συμβουλίων: Οσοι καλούν σε αποχή έχουν στόχο να μην υπάρχουν αιρετοί! 

ΔΟΕ-εκλογές Υπηρεσιακών Συμβουλίων: Στις 5 Νοεμβρίου ο κλάδος αποκτά και πάλι γνήσιους αιρετούς 

ΔΗΣΥ-εκλογές αιρετών: Ψηφίζουμε μαζικά και εκλέγουμε αιρετούς 

Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών: Yπερασπιζόμαστε το θεσμό του Αιρετού με τη συμμετοχή μας στις εκλογές 

Απόφαση: Εκλογές αιρετών 5 Νοεμβρίου 2022 

Ανακοινοποίηση Εγκυκλίου εκλογών αιρετών Υπηρεσιακών Συμβουλίων εκπαιδευτικών και ΕΕΠ-ΕΒΠ 2022

Διαδικασία εκλογής αιρετών εκπαιδευτικών-ΕΕΠ-ΕΒΠ, με ηλεκτρονική ψηφοφορία, για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια | ΦΕΚ 

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση