Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Γνωμοδότηση ΕΟΚΕ: Στα ελληνικά η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Αναπηρία 2020-2030

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Γνωμοδότηση ΕΟΚΕ: Στα ελληνικά η γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ) για την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Αναπηρία 2020-2030, με εισηγητή τον Ι. Βαρδακαστάνη.

Γνωμοδότηση ΕΟΚΕ

Σύμφωνα με Ανακοίνωση της ΕΣΑμεΑ:

Τη γνωμοδότηση της ΕΟΚΕ (Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή) «Διαμορφώνοντας την Ατζέντα της ΕΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία 2020-2030» (Shaping the EU agenda for disability rights 2020-2030), παρουσίασε την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου ως εισηγητής (rapporteur) ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του European Disability Forum (EDF) Ιωάννης Βαρδακαστάνης, με την ιδιότητά του ως αντιπρόεδρος της Ομάδας 3 (Diversity Group), στην Ολομέλεια της ΕΟΚΕ.

Πρόκειται για μια σημαντική γνωμοδότηση καθώς ολοκληρώνεται η προηγούμενη Στρατηγική για την Αναπηρία και αυτή που έπεται θα αφορά στην υλοποίηση της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, ενώ θα περιλαμβάνει και την Ατζέντα για τους στόχους της Χιλιετίας του ΟΗΕ, όπου υπάρχουν συγκεκριμένες αναφορές για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

Για να τη διαβάσετε στα ελληνικά μπορείτε να την κατεβάσετε από τον παρακάτω σύνδεσμο
https://www.esamea.gr/publications/others/4489-i-symboli-tis-eyropaikis-oikonomikis-kai-koinonikis-epitropis-sti-diamorfosi-toy-enosiakoy-thematologioy-tis-periodoy-2020-2030-gia-ta-dikaiomata-ton-atomon-me-anapiria

Κατά τη συνεδρίαση ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε ότι με αυτή τη γνωμοδότηση η ΕΟΚΕ μπορεί να καθοδηγήσει τη συζήτηση και θα μπορεί να διασφαλίσει ότι η νέα Στρατηγική για την Αναπηρία θα βασισθεί στον δομημένο διάλογο με τις οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία και άλλων οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

«Θα παλέψουμε να δοθεί στη Σύμβαση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία θέση στην Κομισιόν, θα διεκδικήσουμε την οριζόντια ένταξη της αναπηρίας σε όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, θα απαιτήσουμε την παραγωγή καλύτερων στατιστικών δεικτών και δεδομένων σχετικά με την αναπηρία για την ισότητα των δεδομένων και για την υποστήριξη κοινών στόχων πολιτικής.

Η ώρα έχει φτάσει. Οι ευρωπαίοι πολίτες με αναπηρία δεν θα δώσουν άλλη ευκαιρία. Από τα λόγια πρέπει να πάμε στα έργα».

 _________________

Δείτε επίσης

Ειδικός Βοηθός-Συνοδός: Εντονη διαμαρτυρία της ΕΣΑμεΑ για διάταξη νομοσχεδίου
ΦΕΚ Προκήρυξης 7Κ: 317 θέσεις ειδικοτήτων ΕΕΠ-εκπαιδευτικών-Ειδικών Παιδαγωγών-Βοηθητικού προσωπικού
ΕΣΑμεΑ για μέρισμα: Το ηλικιακό όριο προσθέτει διάκριση και αδικία
Συνάντηση Κεραμέως με ΕΣΑμεΑ | Τι ειπώθηκε
Συνάντηση ΕΣΑμεΑ με Γεραπετρίτη: Με πολλαπλά μηνύματα
Αδειες ΑμεΑ: Τι δικαιούνται εκπαιδευτικοί-ΕΕΠ-ΕΒΠ
Το παιχνίδι UNO διαθέσιμο και σε Braille

_________________

Πριν φύγετε

Οδηγός Προσβάσιμων Ψυχαγωγικών Δραστηριοτήτων στην Ελλάδα από την ΕΣΑμεΑ
Βραβείο προσβάσιμης πόλης 2020: Επαινος στα Χανιά
Aντιλήψεις για την Αναπηρία στην ελληνική κοινή γνώμη: Ευρωβαρόμετρο για διακρίσεις στην ΕΕ
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση