Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2023

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Γραπτός ΑΣΕΠ απ’ το χρονοντούλαπο της ιστορίας | Αρθρο

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Γραπτός ΑΣΕΠ απ’ το χρονοντούλαπο της ιστορίας: Αρθρο από τον Ειδικό Γραμματέα του ΣΕΕΠΕΑ Αττικής Μιχαήλ Βολκίδη, ΠΕ 30 Κοινωνικών Λειτουργών.

Γραπτός ΑΣΕΠ

Ακολουθεί άρθρο με θέμα τον Πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ που διενεργήθηκε το Σάββατο 4 Μαρτίου 2023, από τον Ειδικό Γραμματέα του ΣΕΕΠΕΑ Αττικής Μιχαήλ Βολκίδη, ΠΕ 30 Κοινωνικών Λειτουργών.

Γραπτός ΑΣΕΠ απ’ το χρονοντούλαπο της ιστορίας

Είναι της μόδας ή και σημάδια των καιρών φαίνεται να αναβιώνουν πολιτικές και αποτυχημένοι πειραματισμοί του παρελθόντος. Μετά την παλινόρθωση του επιθεωρητισμού, που κηδεύτηκε το μακρινό 1982 και αναστήθηκε από την νυν πολιτική ηγεσία το 2023, το Σάββατο 04/03/2023 γιορτάσαμε την νεκρανάσταση της γραπτής δοκιμασίας για διορισμό στο δημόσιο. Ο γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ επιβλήθηκε για πρώτη φορά το 1998 από το Σημιτικό ΠΑΣΟΚ και ανασύρθηκε απ’ το χρονοντούλαπο της ιστορίας το σωτήριον έτος 2023.

Από την πρώτη απόπειρα επιβολής και έκτοτε πολλοί παράγοντες συνδέθηκαν με τον λόγο απόσυρσης και απαξίωσης της διαδικασίας, κυρίως απ’ τους ίδιους τους ανθρώπους που συμμετείχαν σε αυτόν. Στα αρνητικά μπορούμε να αναφέρουμε τον αντιεπιστημονικό, διαβλητό, ψυχοφθόρο, οικονομικά επιζήμιο και χωρίς κάποιο ουσιαστικό αξιολογητικό αντίκτυπο του χαρακτήρα της διαδικασίας.

Την Παρασκευή 03/03/2023 πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία στα κεντρικά του ΑΣΕΠ στους Αμπελόκηπους, ενάντια στην επιβολή του στον χώρο της εκπαίδευσης αλλά και για να εκφραστεί η αλληλεγγύη μας σε όλους τους εργαζομένους του υπόλοιπου δημοσίου. Ο ΣΕΕΠΕΑ Αττικής που καλούσε στην συγκέντρωση, εξέφρασε την κάθετη αντίθεση του όσον αφορά οποιαδήποτε σκέψη ή διεργασία στην διεξαγωγή γραπτού διαγωνισμού στον χώρο της εκπαίδευσης δίνοντας δυναμικό παρών ενάντια σε αυτή την φαρσοκωμωδία που μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω.

Η διοίκηση του ΑΣΕΠ δεν δέχτηκε να συνομιλήσει με τους συγκεντρωμένους, προφασιζόμενη μάλιστα ότι βρίσκονται σε σύσκεψη ακριβώς ως προς τις τελικές λεπτομέρειες προετοιμασίας του γραπτού διαγωνισμού. Αρνήθηκαν δηλαδή ουσιαστικά να ακούσουν τον αντίλογο των ανθρώπων το μέλλον των οποίων σχεδιάζουν να υπονομεύσουν. Τα τραγελαφικά αποτελέσματα της διεξαγωγής, που όπως καταγγέλλουν συμμετέχοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφορούν από τις παρατάσεις που σε άλλα κέντρα εξετάσεων δόθηκαν και αλλού όχι, λάθη στις διατυπώσεις των ερωτημάτων κλπ είναι από άλλο ανέκδοτο.

Κεντρική σημασία έχει ότι η πρόκληση του γραπτού διαγωνισμού στην εκπαίδευση και σε όλο το υπόλοιπο δημόσιο δεν θα μείνει αναπάντητη από τους συνεχώς αξιολογούμενους εργαζομένους που πρέπει συνεχώς να αποδεικνύουν το αυτονόητο. Το αυτονόητο των εργασιακών δικαιωμάτων που κατοχυρώνεται από τα πτυχία μας και την αντικειμενική αξία που απορρέει από την εργασιακή εμπειρία.

Τέλος, εφόσον ο γραπτός διενεργήθηκε και αποτελεί πλέον τετελεσμένο γεγονός, επαναφέρω την πρόταση που είχα κάνει σε άρθρο μου στις 10/05/2022 ως προς την χρηματική αποζημίωση όλων όσων εξαναγκάστηκαν να συμμετέχουν ως προς την μερική αποκατάσταση της τεράστιας απώλειας χρόνου από την ζωή τους καθώς και της οικονομικής και ψυχολογικής ζημίας που υπέστησαν. Η χρηματική αποζημίωση των 1500 ευρώ είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η πολιτεία έως την οριστική και αμετάκλητη απόσυρση του.

Μιχαήλ Βολκίδης, ΠΕ 30 Κοινωνικών Λειτουργών

Ειδικός Γραμματέας ΣΕΕΠΕΑ Αττικής

Δείτε σχετικά

Πρόεδρος ΑΣΕΠ-γραπτός διαγωνισμός: Θα ερευνηθούν οι αναφορές για προβλήματα στην αναπαραγωγή θεμάτων 

Προκηρύξεις 1ΓΕ και 2ΓΕ/2023: Τα ΦΕΚ με τη διαδικασία αιτήσεων από 7 έως 31 Μαρτίου 2023 

Αίτηση θεραπείας κατά οριστικών πινάκων ΑΣΕΠ: Η διαδικασία και οι προθεσμίες της προσφυγής 

Διδακτορικά-Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Σημαντική ενημέρωση για όσους επιθυμούν να λάβουν μέρος σε Προκηρύξεις 

Τροποποίηση παγίων μερών προκηρύξεων ΑΣΕΠ: Για απόδειξη γνώσης χειρισμού Η/Υ και Γλωσσομάθεια 

Αναστολή προσλήψεων και υπηρεσιακών μεταβολών κατά την προεκλογική περίοδο | Τι ισχύει 

Αριθμοί προσλήψεων αναπληρωτών 2022-23: Εκπαιδευτικών και μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση