Σάββατο, 15 Μαρτίου 2025

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Η Μερόπη Τζούφη για το ΕΛΙΔΕΚ και την ελεύθερη έρευνα: Ζητά οικονομική ενίσχυση

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Η Μερόπη Τζούφη για το ΕΛΙΔΕΚ και την ελεύθερη έρευνα: Ζητά την οικονομική ενίσχυση με την άμεση δέσμευση πόρων ύψους 500 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2022-2027.
Την επιτακτική ανάγκη να ενισχυθεί οικονομικά το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας & Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) επισήμανε η κα Μερόπη Τζούφη, απευθυνόμενη στον Υφυπουργό Έρευνας & Τεχνολογίας κο Χρίστο Δήμα.
Όπως τόνισε η Αναπληρώτρια Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μιλώντας στη Βουλή, η συνέχιση του έργου του ΕΛΙΔΕΚ απαιτεί την άμεση δέσμευση πόρων ύψους 500 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2022-2027.
Αντίθετα, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων έχουν ανακοινώσει μια και μοναδική δράση στήριξης της έρευνας για την επόμενη πενταετία, με τον ανεπαρκή προϋπολογισμό των 58 εκατ. ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε πως το μέλλον της έρευνας και της καινοτομίας κινδυνεύει, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην πρωτοφανή απουσία δράσεων για τη χορήγηση υποτροφιών σε νέους διδάκτορες, μεταδιδάκτορες και ερευνητές. Μάλιστα σημείωσε πως η κυβέρνηση εκχωρεί πολύτιμους πόρους της ελεύθερης έρευνας σε έργα που συγχρηματοδοτούνται από τον ιδιωτικό τομέα.
Η κα Μερόπη Τζούφη κάλεσε τον αρμόδιο Υφυπουργό να αναζητήσει άμεσα συμπληρωματικές πηγές χρηματοδότησης, όπως το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία, το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως και να εξετάσει το ενδεχόμενο για μια νέα σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Κλείνοντας, η Βουλευτής Ιωαννίνων αναφέρθηκε στο θετικό αποτύπωμα της ίδρυσης και λειτουργίας του ΕΛΙΔΕΚ, όπως και συνολικά στην πολιτική της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της έρευνας και της καινοτομίας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη θεαματική βελτίωση της χώρας στις διεθνείς κατατάξεις. Παράλληλα, απευθυνόμενη προς τα κυβερνητικά στελέχη εξέφρασε την ελπίδα να μην καταστραφεί και αυτή η σημαντική πρωτοβουλία από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Δείτε επίσης

Σχέδιο νόμου ΑΕΙ: Παράταση διαβούλευσης έως 19 Ιουνίου 2022 

Νόμος-πλαίσιο ΑΕΙ: 17 ερωτήσεις και απαντήσεις για το σχέδιο νόμου που κοινοποίησε το ΥΠΑΙΘ 

Πρωθυπουργός-νομοσχέδιο για Πανεπιστήμια: Είναι πολύ τολμηρό και μεταρρυθμιστικό

Κεφαλίδου για νέο νομοσχέδιο ΑΕΙ: Το μόνο που ίσως καταφέρει το ΥΠΑΙΘ είναι να ροκανίσει τον χρόνο μέχρι τις εκλογές 

Share.

About Author

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Leave A Reply