Η πανδημία από τη σκοπιά των κοινωνικών επιστημών: Το διεπιστημονικό σεμινάριο θα πραγματοποιείται μέσω zoom, τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Έναρξη την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021.
Η πανδημία από τη σκοπιά των κοινωνικών επιστημών
Ακολουθεί η ανακοίνωση της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης
“Η Κοσμητεία της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης ανακοινώνει την ανανεωμένη συνέχιση του θεσμού «Διεπιστημονικό Σεμινάριο της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών», κατά το τρέχον εξάμηνο 2020-2021.
Σκοπός
Σκοπός του θεσμού είναι να προαγάγει την αλληλογνωριμία, το διάλογο και τη συνεργασία όχι μόνο μεταξύ των μελών της Σχολής αλλά και ευρύτερα στους κόλπους της ακαδημαϊκής κοινότητας του πανεπιστημίου Κρήτης.
Ο σκοπός αυτός αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία στην παρούσα συνθήκη της, αδιανόητης μέχρι πρότινος, λειτουργίας του πανεπιστημίου με άδεια αμφιθέατρα, βιβλιοθήκη, γραφεία και χώρους συνάθροισης και κοινωνικότητας, λόγω των περιοριστικών μέτρων που επέβαλε η πανδημία. Σε αυτήν άλλωστε, και στις κοινωνικές της επιπτώσεις, αφιερώνεται ο πρώτος θεματικός κύκλος του Διεπιστημονικού Σεμιναρίου.
Βασικός πυλώνας για την επίτευξη της επιστημονικής και ακαδημαϊκής αυτής επικοινωνίας και διαλόγου είναι η διεπιστημονικότητα, είτε αυτή υπηρετείται με γνωστικά πεδία και προσεγγίσεις καθαυτό διεπιστημονικές είτε με κύκλους εισηγήσεων πάνω σε ένα θέμα ή ζήτημα ιδωμένο από τη σκοπιά διαφορετικών επιστημονικών κλάδων. Σε κάθε περίπτωση, η διεπιστημονικότητα προσδοκούμε να είναι βασικό στοιχείο της ταυτότητας αυτού του Σεμιναρίου της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών.
Τι θα συζητηθεί
Με αυτήν την στόχευση, στο πλαίσιο του Σεμιναρίου, διδάσκουσες και διδάσκοντες, υποψήφιοι/υποψήφιες διδάκτορες και διδακτόρισσες, μεταδιδακτορικοί/-ές ερευνητές και ερευνήτριες παρουσιάζουν εισηγήσεις και συζητούν θέματα, τα οποία άπτονται των ερευνητικών τους δραστηριοτήτων αλλά και ζητήματα της επικαιρότητας, που συνιστούν προκλήσεις για τις κοινωνικές επιστήμες στην Ελλάδα και διεθνώς.
Εξάλλου, επιδίωξή μας είναι η συμβολή και προσκεκλημένων ερευνητών/ερευνητριών από άλλα πανεπιστήμια ελληνικά ή ακόμα και του εξωτερικού.
Για να προαχθεί ο διάλογος, ιδίως ο διεπιστημονικός διάλογος, στο πλαίσιο του Σεμιναρίου, την εισήγηση κάθε ομιλητή/ομιλήτριας θα ακολουθεί κριτικός σχολιασμός από άλλην/άλλον συνάδελφο, που έχει συναφή με το αντικείμενο της εισήγησης ερευνητικά ενδιαφέροντα ή έργο.
Οι εισηγήσεις μαζί με τον σχολιασμό αναμένεται να μην υπερβαίνουν τη μία ώρα. Συνιστάται να θέτουν ανοικτά ερωτήματα, να συμβάλλουν στην ανάπτυξη συζήτησης, καθώς επίσης και να είναι σε έναν λόγο προσιτό και σε μη ειδικούς στο εκάστοτε αντικείμενο, καθώς το Σεμινάριο επιθυμούμε να απευθύνεται και σε ευρύτερο κοινό.
Ημερομηνία έναρξης
Το Σεμινάριο πραγματοποιείται διαδικτυακά μέσω zoom, τουλάχιστον μία φορά το μήνα, ημέρα Τρίτη και ώρα 20:00, αρχής γενομένης από την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021.
Σύνδεσμος
Η πρόσκληση που θα εκδίδεται για την εκάστοτε εισήγηση θα περιλαμβάνει περίληψη του περιεχομένου της εισήγησης. Για να παρακολουθήσετε τις συναντήσεις του Σεμιναρίου, ακολουθείστε το σύνδεσμο που μπορείτε να βρείτε εδώ.
- Meeting ID: 968 9060 7119
- Passcode: 328130
Πρόγραμμα
Tρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021 – Θέμα: Πώς η πανδημία COVID-19 έχει εξελιχθεί σε μια συνδημία ψυχικής υγείας.
Tρίτη 9 Μαρτίου 2021 – Θέμα: Πηγές στρες, ψυχολογική δυσφορία, αναπαραστάσεις της πανδημίας και αυτοαποτελεσματικότητα κατά την πρώτη γενική απαγόρευση μετακινήσεων.
Tρίτη 30 Μαρτίου 2021 – Θέμα: Δημοκρατία και δικαιώματα σε συνθήκες πανδημίας.
Τρίτη 20 Απριλίου 2021 – Θέμα: Covid 19, το αγαθό της υγείας και οι ευάλωτες ομάδες: Η περίπτωση των Καταστημάτων Κράτησης και του έγκλειστου πληθυσμού.
Τρίτη 11 Μαΐου 2021 – Θέμα: Πανδημία και ελληνική οικονομία: Επιπτώσεις, προοπτικές.
Τρίτη 25 Μαΐου 2021 – Θέμα: Διακυβέρνηση της μετανάστευσης και πανδημία [προσωρινός τίτλος].
Επιτροπή σεμιναρίου
Η Επιτροπή του Διεπιστημονικού Σεμιναρίου της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών:
Αλέξανδρος Κεσσόπουλος (Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης),
Θεανώ Κοκκινάκη (Τμήμα Ψυχολογίας),
Βαγγέλης Νικολαϊδης (Τμήμα Οικονομικών Επιστημών),
Ελένη Φουρναράκη (Τμήμα Κοινωνιολογίας)”.
Βρείτε εδώ ολόκληρη την ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κρήτης για περισσότερες πληροφορίες.
Δείτε επίσης
Άνθρωπος – Κοινωνία – Σειρές Επιστημονικής Φαντασίας: Κύκλος παρουσιάσεων από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Ιδρυμα Ωνάση: 2 νέα webinars με επίκεντρο τα παιδιά
ΕΚΠΑ: 21 διαδικτυακές ομιλίες για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση
Υποβολή ανακοινώσεων για το συνέδριο «Η Επανάσταση του 1821 στον Πειραιά και την Nησιωτική Ελλάδα»
Παρακαλούμε μην παραλείπετε να αναφέρετε το especial.gr ως πηγή, με ενεργό link προς τη διεύθυνση https://www.especial.gr/h-pandhmia-apo-th-skopia-twn-koinwnikwn-episthmwn-kuklos-seminariwn-apo-to-panepisthmio-krhths/ όταν αναδημοσιεύετε το περιεχόμενό μας.