Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Ηλεκτρονική ψηφοφορία-εκλογές Υπηρεσιακών Συμβουλίων Σάββατο | Αρθρο

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ηλεκτρονική ψηφοφορία-εκλογές Υπηρεσιακών Συμβουλίων Σάββατο: Πρακτικότητα χωρίς διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου; – Ψευδεπίγραφο η καθιέρωση εκλογών Σάββατο, ώστε να μη χάνεται μάθημα! | Αρθρο 

Ηλεκτρονική ψηφοφορία-εκλογές το Σάββατο

Του Πάνου Κατσούλα

Τακτικού αιρετού ΠΥΣΔΕ Ν. Κορινθίας

– Ηλεκτρονική ψηφοφορία: πρακτικότητα χωρίς διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου;

– Ψευδεπίγραφο η καθιέρωση εκλογών Σάββατο, ώστε να μη χάνεται μάθημα!

Το υπουργείο παιδείας σε νομοσχέδιο άσχετο με την παιδεία, σε νόμο του υπ. οικονομικών (!), έφερε διάταξη με την οποία οι εκλογές για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια του εκπαιδευτικού προσωπικού και του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης θα πραγματοποιούνται, πλέον, το πρώτο Σάββατο του Νοεμβρίου κάθε 2ετίας, προκειμένου να μη διακόπτεται ούτε στο ελάχιστο η εκπαιδευτική διαδικασία και να μην αναστέλλεται η λειτουργία των σχολείων.

Δίνεται επίσης η δυνατότητα για ηλεκτρονική διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Πριν απ’ όλα

να ξεκαθαρίσουμε ότι ποτέ ο κλάδος δεν είχε ζητήσει να μη λειτουργούν τα σχολεία την ημέρα της ψηφοφορίας για την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων των Υπηρεσιακών Συμβουλίων (ΥΣ) ή άλλης  ψηφοφορίας, που αφορά τις συνδικαλιστικές διαδικασίες των εκπαιδευτικών.

Το υπουργείο ήταν εκείνο που αποφάσιζε -αυθαιρέτως, κατά την άποψή μου- να μη λειτουργούν τα σχολεία την ημέρα της εκλογής των αιρετών και βέβαια άρεσε αυτό σε μερικούς!

Είναι, ωστόσο, εφικτό και τα σχολεία να λειτουργούν και οι εκλογές να διεξάγονται την ίδια μέρα και αυτό αφορά όλες τις ψηφοφορίες του κλάδου!

Άλλωστε, οι εκλογές διαρκούν μέχρι αργά το απόγευμα και υπάρχει δυνατότητα παράτασης αν χρειαστεί.

Άρα είναι ψευδεπίγραφο ότι οι εκλογές καθιερώνονται Σάββατο ώστε να μη χάνεται μάθημα και φαίνεται να αποσκοπεί για άλλη μια φορά στον στιγματισμό των «τεμπέληδων» εκπαιδευτικών!

Εκλογές λοιπόν

είναι προτιμότερο να γίνονται και γίνονται (π.χ. των ΕΛΜΕ και των αντιπροσώπων των συνεδρίων της ΟΛΜΕ) όταν λειτουργούν τα σχολεία, καθώς έτσι εξασφαλίζεται μεγαλύτερη συμμετοχή, αφού σε αυτές τις εκλογές δεν προσέρχονται ετεροδημότες ώστε να υπάρχει λόγος να πραγματοποιούνται Σάββατο ή Κυριακή!

Σε ό,τι αφορά τώρα

το θέμα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, μπορεί να εξυπηρετεί από πρακτική άποψη και επιπλέον, λόγω της συγκυρίας με την πανδημία, μπορεί να προστατεύει από τη διάδοση του covid-19, όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αποτελεί μια διαδικασία εξασφαλισμένη από όλες τις απόψεις, η οποία να εφαρμόζεται στην πράξη χωρίς κανέναν κίνδυνο.

Πιο συγκεκριμένα, δεν μπορεί ν’ απαντήσει κανένας με βεβαιότητα αν με την ηλεκτρονική ψηφοφορία διασφαλίζεται η μυστικότητα της ψήφου.

Ο εκάστοτε διαχειριστής (administrator) ενός συστήματος έχει τη δυνατότητα, αν θέλει, να βλέπει τα πάντα και φυσικά μπορεί να τα μεταδώσει στο περιβάλλον του ή να προβεί σε ενέργειες που πλήττουν το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Π.χ., αν δει ότι μέχρι τις 14.00 δεν έχουν ψηφίσει αρκετοί της Χ παράταξης, μπορεί να ενημερώσει να ψηφίσουν και άλλοι, ώστε να διαμορφωθεί το αποτέλεσμα.

Τίθεται επομένως θέμα μυστικότητας της ψηφοφορίας και επηρεασμού του αποτελέσματος, ακόμη και αν ένας μόνο έχει πρόσβαση σε αυτό.

Αν δεν εξασφαλίζεται η μυστικότητα της ψήφου, τότε παραγνωρίζονται βασικές αρχές του συνταγματικού δικαίου και υπονομεύεται η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας!

Εξάλλου

ανακύπτουν και άλλα ερωτήματα γύρω από την ηλεκτρονική ψηφοφορία, όπως:

  • Μπορεί να ψηφιοποιείται μία διαδικασία που αποτελεί τον κορυφαίο θεσμό της δημοκρατίας;
  • Επιτρέπεται να υποβιβάζεται η άσκηση ενός θεμελιώδους πολιτικού και συνδικαλιστικού δικαιώματος στο επίπεδο των καθημερινών ηλεκτρονικών συναλλαγών;
  • Δηλ. η ψήφος των πολιτών, που μπορεί να επιφέρει αλλαγές στη ζωή, στην υπηρεσιακή τους κατάσταση κ.λπ., είναι θεμιτό να εξισώνεται με την ηλεκτρονική έκδοση μιας βεβαίωσης ή οποιουδήποτε εντύπου ή μιας πληρωμής, διαδικασίες μάλιστα οι οποίες μπορούν να γίνουν με διάφορους εναλλακτικούς τρόπους που ο πολίτης θεωρεί ότι τον διασφαλίζουν; (π.χ. αντικαταβολή, δια ζώσης όταν επιτρέπεται, με κάρτα pay pal κ.λπ.)
Προς επίρρωση των ανωτέρω,

να αναφέρουμε την πλήρη αποτυχία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στη βουλή. Άλλωστε, σε χώρες που είναι ηλεκτρονικά πιο προηγμένες από τη δική μας, εκλογές και ψηφοφορίες με σημασία δεν γίνονται ηλεκτρονικά.

Πάντως

ειδικοί τονίζουν ότι δεν υπάρχει τρόπος απόλυτης εξασφάλισης της αξιοπιστίας της διαδικασίας της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και μάλιστα χωρίς υπέρμετρο κόστος.

Πρέπει

να επιτευχθεί ότι τόσο ο διαχειριστής όσο και κάθε άλλος εξωτερικός παράγοντας δεν μπορούν να δουν τις τάσεις και τα αποτελέσματα πριν από την τελική καταμέτρηση, ώστε να επηρεάσουν τη διαδικασία.

Επιπλέον πρέπει να διασφαλίζονται η μυστικότητα της ψήφου, ότι θα ψηφίζουν αυτοί που δικαιούνται να ψηφίσουν, ότι κανένας ψηφοφόρος δεν θα μπορεί να ψηφίσει πάνω από μία φορά κ.λπ.

Η επίτευξη

όλων των παραπάνω σε ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι πολύ πιο δύσκολη απ’ ό,τι στον παραδοσιακό τρόπο ψηφοφορίας και φυσικά έχει αποτελέσει πεδίο έρευνας για αρκετές δεκαετίες.

Ο τομέας αυτός πρέπει να εξελιχθεί περισσότερο για να μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι η ψήφος μας θα εξακολουθήσει να έχει ακόμα την αξία που πρέπει!

Πάνος Κατσούλας, Εκπαιδευτικός

Τακτικός αιρετός ΠΥΣΔΕ Ν. Κορινθίας

Δείτε επίσης

Τροπολογίες Κεραμέως: Σάββατα οι εκλογές αιρετών-μπορούν και ηλεκτρονικά-118 εκ. για επιπλέον προσλήψεις αναπληρωτών
Παράταση προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων αιρετών για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια εκπαιδευτικών-ΕΕΠ-ΕΒΠ: Εως 02.10.2020
Αιρετοί ΚΥΣΕΕΠ-25.09.2020: Νέες πιστώσεις-Προσλήψεις ΚΛ και Ψυχολόγων-Προσλήψεις COVID 19-Ειδικές Αδειες-Εκλογές
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση