Ημερίδα ΔΕΠΥ στην Αλεξανδρούπολη: “Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητα ΔΕΠΥ: μια πρόκληση στην καθημερινότητα” – Κυριακή 29/09/209.
Ημερίδα ΔΕΠΥ στην Αλεξανδρούπολη
Το Τμήμα των Θυγατέρων της Πηνελόπης Αλεξανδρούπολης ΕΥΡΥΔΙΚΗ D 427 και το Πανελλήνιο Σωματείο Ατόμων με ΔΕΠΥ ADHD Hellas συνδιοργανώνουν, την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019, ημερίδα με θέμα «Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητα ΔΕΠΥ: μια πρόκληση στην καθημερινότητα»
Τόπος διεξαγωγής της ημερίδας
Τόπος διεξαγωγής της ημερίδας: Ωδείο Φαέθων, Μουσική Εταιρεία Αλεξανδρούπολης (Αλεξανδρούπολη, οδός 14ης Μαΐου 121).
Η ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) που πραγματοποιούνται παγκόσμια τον μήνα Οκτώβριο.
Στόχος της ημερίδας
Στόχος της ημερίδας είναι να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει το κοινό σε αυτή τη διαταραχή και να παρουσιάσει αποτελεσματικές στρατηγικές διαχείρισης των βασικών χαρακτηριστικών της ΔΕΠΥ στο σχολικό και οικογενειακό περιβάλλον.
Πρώτο μέρος εισηγήσεις – Δεύτερο εργαστήρια
Το πρώτο μέρος της ημερίδας θα περιλαμβάνει εισηγήσεις από έγκριτους επιστήμονες και συνεργάτες του ADHD HELLAS, ενώ στο δεύτερο μέρος θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια με θεματικές που θα απευθύνονται σε συγκεκριμένες ομάδες ανάλογα με τις ανάγκες τους και τα ενδιαφέροντά τους.
Τα εργαστήρια που θα διεξαχθούν είναι τα ακόλουθα:
1ο Εργαστήριο για εκπαιδευτικούς: «Βιωματικές Δραστηριότητες για την αποτελεσματική διαχείριση μαθητών με ΔΕΠΥ: πρακτικές τροποποίησης μαθησιακής συμπεριφοράς στη σχολική τάξη» με την Φιλόλογο Ειδικής Αγωγής, M.A., M.Sc., κ. Σκαναβή.
2ο Εργαστήριο για γονείς: «Πώς θα έχουμε ήρεμη οικογενειακή ζωή με τη ΔΕΠΥ» με την Πρόεδρο ADHD Hellas κ. Γεωργιάδου.
3ο Εργαστήριο για ειδικούς: «Διαγιγνώσκοντας αξιόπιστα τη ΔΕΠΥ: Πώς να αποφύγω την υπόδιαγνωση, αλλά και την υπέρδιαγνωση» με τον Παιδοψυχίατρο, MRCPsych, CCST, κ. Βούρδα.
Σε περίπτωση αυξημένων δηλώσεων συμμετοχής για τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθεί και 4ο εργαστήριο από τον Κλινικό Ψυχολόγο, PhD, κ. Αντώνιο Καλαματιανό.
Συμμετοχή στα εργαστήρια
Για τη συμμετοχή στα εργαστήρια που θα διεξαχθούν απαιτείται να αποσταλεί «δήλωση συμμετοχής» από τους ενδιαφερόμενους και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Δήλωση συμμετοχής
Η υποβολή της «δήλωσης συμμετοχής» των ενδιαφερομένων θα γίνεται με την αποστολή e-mail στο labrianatsiak@icloud.com με θέμα ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ και θα δηλώνεται από τον κάθε ενδιαφερόμενο το ονοματεπώνυμο, η ειδικότητά του, ένα τηλέφωνο επικοινωνίας και το εργαστήρι για το οποίο ενδιαφέρεται (παράδειγμα: Άννα Παπαδοπούλου, γονιός, 69ΧΧΧΧΧΧΧΧ, 2ο εργαστήριο).
Οι συμμετοχές για το κάθε εργαστήριο ανέρχονται στα 15 άτομα.
Δυνατότητα κατάθεσης ερωτημάτων πριν την Ημερίδα
Τέλος, το κοινό έχει τη δυνατότητα κατάθεσης ερωτημάτων προς τους εισηγητές πριν από την ημέρα της ημερίδας.
Τα ερωτήματα αυτά θα τα επεξεργαστεί η ομάδα και θα απαντηθούν είτε την ημέρα της ημερίδας, είτε ηλεκτρονικά. Η υποβολή ερωτημάτων του κοινού θα γίνεται με την αποστολή e-mail στο labrianatsiak@icloud.com με θέμα ΕΡΩΤΗΜΑ.
Η είσοδος, η παρακολούθηση της ημερίδα και η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι δωρεάν.
Πρόγραμμα Ημερίδας
9:00-10:00 Προσέλευση- Εγγραφές
10:00 Χαιρετισμοί
10:15 : «Κατανοώντας τη ΔΕΠΥ ως νοσολογική οντότητα» Απόστολος Βούρδας, Δρ. MRCpsych, CCST Ψυχίατρος Παιδιού και Εφήβου
10:55: «Τεχνικές Διαχείρισης της ΔΕΠΥ στο σχολικό πλαίσιο» Εύα Σκαναβή, M.A, M.Sc Φιλόλογος Ειδικής Αγωγής
11:35: «Τι χρειάζεται να γνωρίζουν οι γονείς» Χριστίνα Γεωργιάδου, Ιδρυτικό μέλος & Πρόεδρος ADHD Hellas, Γραμματέας ADHD Europe
12:05 «Δυσκολίες λόγου και ομιλίας και ΔΕΠΥ» Λαμπριάνα Τσιακπίνη, Λογοπεδικός – Λογοθεραπεύτρια Μ.Α.
12:15 Συζήτηση – Στρογγυλή τράπεζα με καλεσμένη την προϊσταμένη του ΚΕΣΥ ´Εβρου κα Τζουμάκα Αλεξάνδρα , Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής , MEd Psychology and Education for Special Needs
Διάλειμμα
13:15-14:30 Παράλληλα εργαστήρια
1ο Εργαστήριο για εκπαιδευτικούς: «Βιωματικές Δραστηριότητες για την αποτελεσματική διαχείριση μαθητών με ΔΕΠΥ: πρακτικές τροποποίησης μαθησιακής συμπεριφοράς στη σχολική τάξη» με την Φιλόλογο Ειδικής Αγωγής, M.A., M.Sc., κ. Σκαναβή.
2ο Εργαστήριο για γονείς: «Πώς θα έχουμε ήρεμη οικογενειακή ζωή με τη ΔΕΠΥ» με την Πρόεδρο ADHD Hellas κ. Γεωργιάδου.
3ο Εργαστήριο για ειδικούς: «Διαγιγνώσκοντας αξιόπιστα τη ΔΕΠΥ: Πώς να αποφύγω την υπόδιαγνωση, αλλά και την υπέρδιαγνωση» με τον Παιδοψυχίατρο, MRCPsych, CCST, κ.Βούρδα.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
Απόστολος Βούρδας
MRCPsych, CCST, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ψυχίατρος Παιδιού και Εφήβου.
Ο Απόστολος Βούρδας πήρε το πτυχίο Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, όπου του απονεμήθηκε ο τίτλος του Διδάκτορα το 1996. Εκπαιδεύτηκε στην Ψυχιατρική στο Κέιμπριτζ της Αγγλίας. Το 2000 εκλέχθηκε κατόπιν εξετάσεων μέλος του Βασιλικού Κολεγίου του Ηνωμένου Βασιλείου (Member of the Royal College of Psychiatrists, MRCPsych).
Ολοκλήρωσε την εξειδίκευσή του στην Παιδοψυχιατρική στο Maudsley Hospital, στο Λονδίνο, όπου και εργάστηκε ως διευθυντής (consultant) τμήματος εφήβων στο Μaudsley Hospital για δύο χρόνια. To Μaudsley Hospital αποτελεί το μεγαλύτερο ερευνητικό και θεραπευτικό κέντρο Ψυχιατρικής στην Ευρώπη.
Από το 2008 ως to 2104 εργάστηκε στην Πανεπιστημιακή Παιδοψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, στο Νοσοκομείο Παίδων, η Αγία Σοφία στον τομέα της διδασκαλίας (ΠΔ 407) και της έρευνας.
Το 2009 έλαβε από το Ίδρυμα Νιάρχος χορηγία για την υλοποίηση στην Ελλάδα, του καινοτόμου προγράμματος βοήθειας γονέων «Θετικοί Γονείς Χαρούμενα Παιδιά» με παιδιά με δυσκολίες συμπεριφοράς και ΔΕΠΥ.
Είναι ιδρυτικό μέλος και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατροδικαστικής Εταιρείας καθώς και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του ADHD Hellas.
Το ερευνητικό, συγγραφικό και εκπαιδευτικό του έργο περιλαμβάνει μεγάλο εύρος του φάσματος της Ψυχιατρικής και Παιδοψυχιατρικής όπως την Ψύχωση πρώιμης έναρξης, την Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας, την Κακοποίηση Ανηλίκων και την Εκπαίδευση Γονέων.
Η έρευνα και το συγγραφικό του έχουν παρουσιαστεί σε συνέδρια τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη καθώς και σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και βιβλία.
Χριστίνα Γεωργιάδου, Πρόεδρος ADHD Hellas, Γραμματέας ADHD Europe
Η Χριστίνα Γεωργιάδου είναι ιδρυτικό μέλος του Πανελλήνιου Σωματείου Ατόμων με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας ADHD Hellas.
Ξεκίνησε τη συμμετοχή της στο κίνημα για την ευαισθητοποίηση για τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας, αφού οι γιοι της διαγνώστηκαν με ΔΕΠΥ.
Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου από το 2009, Γενικός Γραμματέας από το 2010 και Πρόεδρος από το 2015. Το 2014 εκλέχθηκε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού οργανισμού ADHD Europe και το 2016 εκλέχθηκε Γραμματέας του Διοικητικού του Συμβουλίου.
Έχει συμμετάσχει στην οργάνωση διάφορων εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης και δραστηριοτήτων για τη διάδοση των γνώσεων σχετικά με την Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας σε άτομα με ΔΕΠΥ και τις οικογένειές τους, καθηγητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και επαγγελματίες ψυχικής υγείας στην Ελλάδα.
Από το 2016 είναι συντονίστρια των ομάδων υποστήριξης γονέων παιδιών με ΔΕΠΥ που οργανώνει το ADHD Hellas ετήσια.
Έχει συμμετάσχει ως ομιλήτρια σε ημερίδες και συνέδρια για τη ΔΕΠΥ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών “Στρατηγικές Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας” της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, στο Μετεκπαιδευτικό Πρόγραμμα “Δυσκολίες Μάθησης και Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής Υπερκινητικότητα – ΔΕΠΥ” της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, και στο Επιμορφωτικό Πρόγραμμα «Ευαισθητοποίηση στην αντιμετώπιση των μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες», στην ενότητα της ΔΕΠΥ, στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.).
Ολοκλήρωσε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα EUPATI το 2017 (κατάρτιση σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων πάνω στην ανάπτυξη φαρμάκων, τις κλινικές δοκιμές, τους κανονισμούς για τα φάρμακα, την αξιολόγηση των τεχνολογιών υγείας).
Από το 2012 συνεργάζεται με άλλους συλλόγους ασθενών για τη δημιουργία μια ισχυρής και ενιαίας φωνής ασθενών με σκοπό να τεθούν οι ασθενείς με χρόνιες ασθένειες στο επίκεντρο της πολιτικής και των προγραμμάτων της υγειονομικής περίθαλψης της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το όραμα για μία κοινή, μία δυνατή φωνή των ασθενών στην Ελλάδα έγινε πραγματικότητα το 2019 με την ίδρυση της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας στην οποία συμμετέχει το Πανελλήνιο Σωματείο Ατόμων με ΔΕΠΥ ADHD Hellas ως ιδρυτικό μέλος.
Σκαναβή Εύα, M.A, M.Sc – Φιλόλογος Ειδικής Αγωγής
Η Εύα Σκαναβή είναι πτυχιούχος του τμήματος Φ.Π.Ψ της Φιλοσοφικής Αθηνών με μεταπτυχιακούς τίτλους στην Ειδική Αγωγή (Μ.Α) και στην Παιδοψυχολογία (M.Sc.).
Έχει εργαστεί σε φορείς της Δημόσιας Εκπαίδευσης (ΚΕΔΔΥ Ανατολικής Αττικής, Ειδικό Γυμνάσιο Κορωπίου & Ελευσίνας, ΕΕΕΕΚ Καβάλας, Παράλληλη Στήριξη στη Β Περιφέρεια της Αθήνας, στο Τμήμα Ένταξης Ζωγράφου και Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο/Λύκειο Ελευσίνας).
Έχει υλοποιήσει πολυάριθμες εκπαιδευτικές αξιολογήσεις και εξατομικευμένα προγράμματα μαθησιακής αποκατάστασης και έχει πραγματοποιήσει ομάδες εφήβων λαμβάνοντας μέρος σε διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα.
Τα τελευταία χρόνια έχει πιστοποιηθεί ως εκπαιδεύτρια από τον ΕΟΠΠΕΠ στην Εκπαίδευση Ενηλίκων & έχει συνεργαστεί με τις εταιρείες “Game Tree” και “Skywalker”.
Οι συμμετοχές της σε συνέδρια και σεμινάρια, αλλά και η εμπειρία εκπαίδευσης στην ειδική και γενική αγωγή την έχουν κατευθύνει σε διεξοδικό σχεδιασμό – υλοποίηση διαφοροποιημένων μαθησιακών μεθόδων και προγραμμάτων με προσανατολισμό το gamification.
Στόχος της είναι τόσο η δημιουργική μάθηση μέσω παιχνιδιού, όσο και η διαφοροποίηση της διδασκαλίας, η οποία είναι απόλυτα προσαρμοσμένη στις εκάστοτε ανάγκες των εκπαιδευόμενων.
Συνεργάζεται εθελοντικά με το ADHD HELLAS σε ομιλίες ευαισθητοποίησης γονέων και εκπαιδευτικών σχετικές με διδακτικές πρακτικές.
Αντώνης Καλαματιανός, MSc, PhD-Κλινικός Ψυχολόγος
Ο Αντώνης Καλαματιανός είναι φιλόλογος και ψυχολόγος. Έχει ειδικευτεί στην ψυχολογία της υγείας στο Παν/μιο του Μααστρίχτ, καθώς και στην κλινική ψυχολογία, σε μεταπτυχιακό επίπεδο και είναι διδάκτορας κλινικής ψυχολογίας του Παν/μίου Αθηνών.
Έχει εκπαιδευτεί στη γνωσιακή-συμπεριφορική ψυχοθεραπεία και έχει εργαστεί ως ψυχοθεραπευτής στον τομέα της ψυχικής υγείας σε ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, σε ΚΕΔΔΥ και σε δημόσια ειδικά και γενικά σχολεία.
Εργάζεται στην ΑΣΠΑΙΤΕ στο συμβουλευτικό κέντρο φοιτητών. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά και εργασίες του έχουν ανακοινωθεί σε συνέδρια.
Χορηγός επικοινωνίας e-evros.gr.
Facebook: Daughters of Penelope Alexandroupoli Evridiki Chapter N. 427
Δείτε επίσης
Σπουδές για την αναπηρία: 1ο Διεθνές συνέδριο – 28 & 29/09/2019 – Θεσσαλονίκη
Διεθνές Συνέδριο: Κοινωνική Αποστέρηση, Παιδική Προστασία και Ανθρώπινα Δικαιώματα
Συνέντευξη Ζαχαράκη στο OPEN για το βαθμό ετοιμότητας πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς
Παρακαλούμε μην παραλείπετε να αναφέρετε το especial.gr ως πηγή, με ενεργό link προς τη διεύθυνση https://www.especial.gr/hmerida-depy-sthn-aleksandroupolh-kuriakh-29-09-2019/ όταν αναδημοσιεύετε το περιεχόμενό μας.