Σάββατο, 5 Οκτωβρίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Χορήγηση φαρμάκων σε μαθητές στο σχολείο: Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Χορήγηση φαρμάκων σε μαθητές στο σχολείο: Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο – Τι απάντησε στη Βουλή η Υφυπουργός ΠΑΙΘΑ κα Ζέττα Μακρή σε Κοινοβουλευτική Ερώτηση.

Χορήγηση φαρμάκων σε μαθητές στο σχολείο

Στην Ερώτηση του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κου Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου για το πόσες άδειες έχουν χορηγηθεί σε γονείς και κηδεμόνες κατ’ εφαρμογή της Φ.7/495/123484/Γ1/4-10-2010* Εγκυκλίου προκειμένου να εισέρχονται οι ίδιοι στο χώρο του σχολείου, ώστε να χορηγούν φαρμακευτική αγωγή κατά το σχολικό έτος 2023-2024, απάντησε στη Βουλή η Υφυπουργός ΠΑΙΘΑ κα Ζέττα Μακρή.

Ακολουθεί η Απάντηση της Υφυπουργού ΠΑΙΘΑ

“Όσον αφορά στην πέμπτη ερώτηση για τη φαρμακευτική αγωγή, που είναι ας πούμε το επικάλυμμα όλων αυτών που είπατε με ιδιαίτερη ευαισθησία, υπάρχει εγκύκλιος του Υπουργείου με θέμα «Φαρμακευτική αγωγή μαθητών εντός σχολικού ωραρίου», έχει εκδοθεί το 2010, και δίνονται άδειες σε γονείς, με όλα αυτά που αναφέρατε για τη δυσκολία που έχουν οι γονείς, γιατί ενδεχομένως δεν μπορούν και όλοι οι γονείς να διαθέσουν τόσο χρόνο για να είναι στα σχολεία, ανεξάρτητα από το αν τους δώσουμε οικονομικό βοήθημα ή τους εκπαιδεύσουμε”.

__________________

Τι αναφέρεται στην υπ. αριθ. Φ.7/495/123484/Γ1/4-10-2010 Εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας

Υπενθυμίζουμε πως σε περιπτώσεις κατά τις οποίες απαιτείται η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής σε μαθητές, εντός του σχολικού ωραρίου, ισχύουν όσα αναφέρονται στην υπ. αριθ. Φ.7/495/123484/Γ1/4-10-2010 Εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας.

Σύμφωνα με την Εγκύκλιο

Α. Οι εκπαιδευτικοί δεν υποχρεούνται να έχουν τις απαραίτητες ιατρικές ή φαρμακευτικές γνώσεις, ώστε να συνεισφέρουν με εξειδικευμένες πράξεις (χορήγηση φαρμάκου από το στόμα, ή σε ενέσιμη μορφή) σε ειδικού τύπου ασθένειες των μαθητών (εφηβικός ζαχαρώδης διαβήτης, επιληπτικές κρίσεις κ.ά) αλλά και σε εποχιακές ιώσεις.

Β. Αυτό δεν αποκλείει την υποχρέωση του εκπαιδευτικού να παρέχει τις στοιχειώδεις πρώτες βοήθειες στους μαθητές του σχολείου του.

Γ. Για το λόγο αυτό, σε περιπτώσεις που απαιτείται φαρμακευτική αγωγή, οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών, οφείλουν να αιτούνται την άδεια των Διευθυντών της σχολικής μονάδας προκειμένου να εισέρχονται οι ίδιοι, ή άλλο πρόσωπο το οποίο θα υποδείξουν σχετικά, στο χώρο του σχολείου, ώστε να τη χορηγήσουν.

Δ. Σε έκτακτα σοβαρά ιατρικά περιστατικά μαθητών, οι Δ/ντές οφείλουν μόνο να καλούν το ΕΚΑΒ (166) για διακομιδή του μαθητή, ενώ ταυτόχρονα ενημερώνουν τους γονείς του.

Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ

* Η Εγκύκλιος υπ.αριθμ. Φ.7/495/123484/Γ1/4-10-2010

ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π.Ε.
ΤΜΗΜΑ Γ – ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
e-mail: spudonpe@ypepth.gr
Τηλ: 210- 344 2247
Αρ.Πρωτ. Φ.7/495/123484/Γ1/04-10-2010/ΥΠΔΒΜΘ

Θέμα: Φαρμακευτική αγωγή μαθητών εντός σχολικού ωραρίου

Με αφορμή ερωτήματα που υποβλήθηκαν στη Δ/νση μας, σχετικά με μαθητές που χρήζουν φαρμακευτικής αγωγής κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου, στο Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό σχολείο, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με την με αριθ. Φ.353.1/324/105657/Δ1/16-10-2002 (ΦΕΚ 1340Β) Υπουργική Απόφαση, αρ. 36 «Καθήκοντα και αρμοδιότητες εκπαιδευτικών-διδασκόντων» έργο των εκπαιδευτικών είναι όλα εκείνα που άπτονται των εκπαιδευτικών διαδικασιών, δηλαδή η διδασκαλία, η εκπαίδευση και η διαπαιδαγώγηση των μαθητών, με στόχο την ποιότητα της εκπαίδευσης, την κοινωνική πρόοδο και τη διάδοση του πολιτισμού.

Επομένως, οι εκπαιδευτικοί δεν υποχρεούνται να έχουν τις απαραίτητες ιατρικές ή φαρμακευτικές γνώσεις, ώστε να συνεισφέρουν με εξειδικευμένες πράξεις (χορήγηση φαρμάκου από το στόμα, ή σε ενέσιμη μορφή) σε ειδικού τύπου ασθένειες των μαθητών (εφηβικός ζαχαρώδης διαβήτης, επιληπτικές κρίσεις κ.ά) αλλά και σε εποχιακές ιώσεις. Αυτό δεν αποκλείει την υποχρέωση του εκπαιδευτικού να παρέχει τις στοιχειώδεις πρώτες βοήθειες στους μαθητές του σχολείου του.

Για το λόγο αυτό, σε περιπτώσεις που απαιτείται φαρμακευτική αγωγή, οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών, οφείλουν να αιτούνται την άδεια των Διευθντών της σχολικής μονάδας προκειμένου να εισέρχονται οι ίδιοι, ή άλλο πρόσωπο το οποίο θα υποδείξουν σχετικά, στο χώρο του σχολείου, ώστε να τη χορηγήσουν.

Σε έκτακτα σοβαρά ιατρικά περιστατικά μαθητών, οι Δ/ντές οφείλουν μόνο να καλούν το ΕΚΑΒ (166) για διακομιδή του μαθητή, ενώ ταυτόχρονα ενημερώνουν τους γονείς του.

Παρακαλούνται όλοι οι εκπαιδευτικοί των σχολικών μονάδων να ενημερωθούν ενυπόγραφα.

Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ

Δείτε επίσης

Προσλήψεις αναπληρωτών και διορισμοί Σχολικών Νοσηλευτών και ΕΒΠ που έγιναν έως σήμερα

Πόσοι είναι οι Κοινωνικοί Λειτουργοί και Ψυχολόγοι στα σχολεία για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας τελικά; 

Μακρή-αξιολόγηση νεοδιόριστων: Μέχρι τη λήξη του σχολ. έτους θα έχει ολοκληρωθεί-Αναδρομική μονιμοποίηση 

Στοιχεία Υπουργείου Παιδείας για προσλήψεις αναπληρωτών έως 23.3.2024-Διορισμούς 2020 έως 2024 

Διορισμοί και μονιμοποιήσεις: Στοιχεία διορισμένων εκπ/κών και ΕΕΠ-ΕΒΠ-4 χρόνια χωρίς διαπιστωτική πράξη μονιμοποίησης

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση