Δευτέρα, 21 Απριλίου 2025

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Η Απώλεια: «Δεν μπορείτε να δείτε τίποτα σωστά ενώ τα μάτια σας είναι θολά από τα δάκρυα»

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η Απώλεια: «Δεν μπορείτε να δείτε τίποτα σωστά ενώ τα μάτια σας είναι θολά από τα δάκρυα» – Συμβουλευτική θρήνου του Δρα Λάζαρου Α. Βλαχόπουλου.

Η Απώλεια

Ακολουθεί κεφάλαιο με θέμα την “απώλεια” από το βιβλίο “Συμβουλευτική θρήνου”, του Δρ. Λάζαρου Α. Βλαχόπουλου, PsyD, PhD Σχολικού & Συμβουλευτικού Ψυχολόγου, Ψυχοθεραπευτή (IAAP/IFTA).

Κεφάλαιο 3°: Η Απώλεια…

«Δεν μπορείτε να δείτε τίποτα σωστά ενώ τα μάτια σας είναι θολά από τα δάκρυα» (C. S. Lewis 1966, Of Other Worlds: Essays and Stories. Publ.: Harcourt, Brace & Company, NY, 1966.).

Θρήνος είναι ένα μέτρο της αγάπης και της σχέσης μας με την απώλεια. Τελικά: είναι το τίμημα που πληρώνουμε για την αγάπη. Πρόκειται κυρίως για μια αντίδραση στην απώλεια ή την αναμενόμενη απώλεια, αλλά περιλαμβάνει επίσης τη δυστυχία μας για λογαριασμό του ατόμου που πέθανε ή που πεθαίνει, για όλα αυτά που έχασε ή θα χάσει (όταν αναφερόμαστε σε θάνατο ατόμου, γιατί θρήνο μπορούμε να έχουμε, τηρουμένων των εκάστοτε αναλογιών, για κάθε είδους απώλεια). Ένα από τα πράγματα που όλοι χρειαζόμαστε σε μια τέτοια στιγμή είναι η βαθύτερη κατανόηση όλων όσα απαρτίζουν την αντίδραση θρήνου.

Γιατί μέσα από την κατανόηση μπορεί να έρθει κάποια ανακούφιση. Μην ξεχνάμε ότι ο παππούς Φρόιντ είπε πως μέσα στη διάγνωση (δηλαδή: στην κατανόηση) βρίσκεται σημαντικό ποσοστό της θεραπείας. Ο θρήνος, ωστόσο, σαν μια ζωή, έχει μια πορεία να διατρέξει. Και καθώς η διάρκεια της ζωής ποικίλλει ανάλογα με το άτομο, το ίδιο ισχύει και για τη διάρκεια του θρήνου. Ο θρήνος δεν είναι απλό πράγμα, αν και είναι κάτι φυσικό. Το χάος της θλίψης μπορεί ταυτόχρονα να είναι συντριπτικό αλλά και ένα καταφύγιο για υποχώρηση και ανασύνταξη. Για όσους υποφέρουν μοιάζει να μην υπάρχει παρηγοριά και για αυτούς που είναι γύρω τους οι λέξεις αποδεικνύονται τρομερά ανεπαρκείς.

Όπως έγραψε ο C. S. Lewis για τον θάνατο της γυναίκας του, «Κάποιος νιώθει να αναδύεται από μια φάση, αλλά μετά μοιάζει να επαναλαμβάνεται. Γύρω – τρι- γύρω. Όλα επαναλαμβάνονται. Πηγαίνω σε κύκλους ή να τολμήσω να ελπίζω πως είμαι σε σπείρα; Αλλά αν είναι μια σπείρα, ανεβαίνω ή κατεβαίνω;».

Είναι ένα συναίσθημα που αντηχεί και κατανοείται από εκείνους που κάποια στιγμή ένιωσαν το ίδιο είδος πόνου. Το αίσθημα σύγχυσης. Το αίσθημα της απελπισίας. Της απόλυτης αδυναμίας και τελικά ήττας…

Δείτε ολόκληρο το 3ο Κεφάλαιο ΕΔΩ

Δείτε επίσης

Ο θρήνος των παιδιών: Τα  παιδιά αντιμετωπίζουν σοβαρά θέματα θρήνου και απώλειας | Αρθρο 

Καιροί και νέφη: “Οσο καθαρότερα δούμε τα πράγματα, τόσο το καλύτερο για μας και κυρίως για τα παιδιά μας” 

Ψυχοθεραπεία-Ο μεγάλος ασθενής (?) | Αρθρο 

Στηρίζοντας παιδιά που θρηνούν: Του Λάζαρου Βλαχόπουλου 

Ψυχοανθεκτικότητα: Απλά βήματα για την ανάπτυξή της 

Τεχνικές Διαχείρισης θυμού για παιδιά: Mια μικρή προσπάθεια προσέγγισης ενός μεγάλου θέματος 

Δείτε ακόμη

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου: Γιορτάζουμε το Παιδικό Βιβλίο και την Αναγνωστική Απόλαυση

Share.

About Author

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Leave A Reply