Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2025

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Ιδιωτικοί Βρεφονηπιακοί Σταθμοί: Συστηματική απαξίωση του κλάδου-Ερώτηση στη Βουλή

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ιδιωτικοί Βρεφονηπιακοί Σταθμοί: Συστηματική απαξίωση του κλάδου-Ερώτηση στη Βουλή από την Βουλευτή της Ελληνικής Λύσης κα Σοφία Ασημακοπούλου – Επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών.

Ιδιωτικοί Βρεφονηπιακοί Σταθμοί

Σε συστηματική απαξίωση του κλάδου των Ιδιωτικών Βρεφονηπιακών Σταθμών αναφέρεται η Βουλευτής της Ελληνικής Λύσης κα Σοφία Ασημακοπούλου, καταθέτοντας σχετική Ερώτηση στη Βουλή στα πλαίσια Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, παραθέτοντας σχετικό Δελτίο Τύπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, ο κλάδος των Ιδιωτικών Βρεφονηπιακών Σταθμών απαξιώνεται συστηματικά, τα τελευταία χρόνια, είτε λόγω της μη επίλυσης σημαντικών προβλημάτων του, είτε λόγω των συσσωρευμένων νέων αμφιλεγόμενων νομοθετημάτων της ελληνικής Πολιτείας.

Ακολουθεί η Ερώτηση

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 28/11/2022

Της: Σοφίας – Χάιδως Ασημακοπούλου, Βουλευτού Β΄ Πειραιά

ΠΡΟΣ: Την κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων – Τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

ΘΕΜΑ: «Συστηματική απαξίωση του κλάδου των Ιδιωτικών Βρεφονηπιακών Σταθμών»

Κυρία και κύριε Υπουργοί,

Σύμφωνα με σχετικό Δελτίο Τύπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών, ο κλάδος των Ιδιωτικών Βρεφονηπιακών Σταθμών απαξιώνεται συστηματικά, τα τελευταία χρόνια, είτε λόγω της μη επίλυσης σημαντικών προβλημάτων του, είτε λόγω των συσσωρευμένων νέων αμφιλεγόμενων νομοθετημάτων της ελληνικής Πολιτείας.

Όπως, χαρακτηριστικά, τονίζει η ως άνω Ομοσπονδία:

«Οι 1.800 ιδιωτικές δομές Βρεφονηπιακών Σταθμών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Προσχολικής αγωγής και δημιουργικής απασχόλησης παιδιών» 2022-2023 φιλοξενώντας 100.000 παιδιά προσχολικής ηλικίας, παραμένουν απλήρωτες επί 3 μήνες, καθώς αφενός θα διανύουμε τον τέταρτο μήνα και αφετέρου η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί υπό κανονικές συνθήκες όμως, περί τα τέλη Δεκεμβρίου. Στις ανωτέρω δομές απασχολούνται περίπου 20.000 εργαζόμενοι με πλήρη, στην πλειονότητά τους, απασχόληση. Οι ως άνω δομές μολονότι παρέχουν σημαντικό κοινωνικό έργο, καλύπτοντας μεγάλα κενά που δημιουργούνται από τη μη κάλυψη τέτοιων παροχών από δομές της πολιτείας, παραμένουν απλήρωτες για τρίτο συνεχόμενο μήνα, ενώ έχει ολοκληρωθεί η παροχή υπηρεσιών τους από την 1 η Σεπτεμβρίου έως και σήμερα».

Σημειώνουν, επίσης, χαρακτηριστικά, οι ανωτέρω ότι:

«Επίσης, οι ιδιωτικοί Βρεφονηπιακοί Σταθμοί που επιτελούν επί 50 ολόκληρα χρόνια κοινωνικό λειτούργημα και είναι κοιτίδες πολιτισμού σε κάθε γειτονιά και σε κάθε Δήμο, τείνουν να συρρικνωθούν ή και να αφανισθούν λόγω πολύ προβληματικών νομοθετημάτων του Υπουργείου Εργασίας, όπως για παράδειγμα, ο μη πιστοποιημένος ρόλος των «Νταντάδων της Γειτονιάς» σε_συνδυασμό με την ίδρυση mini παιδικών σταθμών σε μεγάλες επιχειρήσεις χωρίς, όμως, κτιριολογικές προδιαγραφές και πιστοποιήσεις, θα αποτελέσουν την αρχή του τέλους της λειτουργίας για τον θεσμοθετημένο, νομίμως αδειοδοτούμενο και συστηματικά ελεγχόμενο Βρεφονηπιακό Σταθμό, ο υπεύθυνος Παιδικής Προστασίας, ο οποίος θεσμοθετήθηκε και πρέπει να υπάρχει σε κάθε Βρεφονηπιακό Σταθμό, αφήνει νομικά ακάλυπτο κάθε ιδιοκτήτη και τον συνεργάτη του που έχει αυτόν τον ρόλο, σε κάθε επιβουλή ή κακή προαίρεση ενός πολίτη. Το ηλεκτρονικό παρουσιολόγιο, νέα διαδικασία συνδεόμενη με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, έχει δημιουργήσει επιπρόσθετες δυσλειτουργίες στην καθημερινότητα των Βρεφονηπιακών Σταθμών και στους γονείς, οι οποίοι καλούνται να προσκομίζουν στις όποιες απουσίες βεβαίωση παιδιάτρου προς δικαιολόγηση των απουσιών και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί κινδυνεύουν να μην πληρωθούν από την ΕΕΤΑΑ σε περίπτωση που οι ωφελούμενοι γονείς δεν προσκομίσουν τα σχετικά έγγραφα. Επίσης, η φιλοσοφία του νέου προγράμματος ‘’Κυψέλη’’ ουσιαστικά τείνει να καταργήσει την ποικιλομορφία των παιδαγωγικών προσεγγίσεων και προγραμμάτων των Βρεφονηπιακών Σταθμών, αντικαθιστώντας αυτά με ένα ωρολόγιο πρόγραμμα, κοινό πανελληνίως. Ακόμη, η ανυπαρξία διευκρινιστικών εγκυκλίων, μετά το 2017,όσον αφορά λειτουργικά ζητήματα των Βρεφονηπιακών Σταθμών, προκαλεί αφενός τριβές με ελεγκτικούς φορείς και αφετέρου δίνει τη δυνατότητα σε εκείνους να ερμηνεύουνκατά περίπτωση το θεσμικό πλαίσιο. Αντί της επίλυσης ορισμένων, έστω, προβλημάτων μας, επιθυμούν το κράτος και τα συναρμόδια υπουργεία να παρακολουθούν, με «barcode-ραβδοκώδικες», εάν τα παιδιά προσέρχονται στις δομές, με διαφαινόμενους στόχους, όμως, την πληρωμή μελλοντικά των δομών ανά ώρα και την περικοπή χρημάτων από τους Παιδικούς Σταθμούς από το ποσόν που επιδοτεί, της τάξεως δηλαδή των 180 ευρώ ή 240 ευρώ ή 295 ευρώ ανά μήνα, χρήματα τα οποία δεν επαρκούν, στις παρούσες συνθήκες και λόγω της ενεργειακής κρίσης και της αλματώδης αύξησης των τιμών των αγαθών. Υπάρχουν συνάδελφοι πανελληνίως, οι οποίοι δυσκολεύονται να σιτίσουν τα παιδιά, να βάλουν καύσιμα στα σχολικά, να αγοράσουν πετρέλαιο για να θερμάνουν τους χώρους και να πληρώσουν τους εργαζομένους τους».

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1. Γιατί η Πολιτεία επιθυμεί να επιτρέψει την διαπαιδαγώγηση και την εκπαίδευση των παιδιών προσχολικής ηλικίας σε πρόσωπα και χώρους, οι οποίοι δεν θα έχουν καμία πιστοποίηση;

2. Γιατί η Πολιτεία ιδρυματοποιεί τα παιδιά προσχολικής ηλικίας και τείνει μέσω του ανωτέρω προγράμματος να αφανίσει τις ιδιωτικές δομές, οι οποίες διαθέτουν χώρους πιστοποιημένους με βάση συγκεκριμένα κριτήρια αδειοδότησης (κτιριολογικά, υγειονομικά κ.ά.), διαθέτουν καταρτισμένο παιδαγωγικό- εκπαιδευτικό προσωπικό και παρέχουν διαπαιδαγώγηση, εκπαίδευση, ψυχαγωγία, ψυχολογική υποστήριξη και πρώιμη παρέμβαση σε όλα τα παιδιά προσχολικής ηλικίας;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Δείτε επίσης

Αποκλεισμός εκπαιδευτικών ΠΕ04-Φυσικών Επιστημών από Προγράμματα/Δομές της εκπαίδευσης: Ερώτηση στη Βουλή 

 Οδηγίες ΑΣΕΠ για αιτήσεις στον Πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό-Προκήρυξη 2Γ/2022

Share.

About Author

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Leave A Reply