Σάββατο, 22 Ιουνίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Υγιεινή και ασφάλεια εργαζομένων στις Δ/νσεις Εκπαίδευσης και ΚΕΔΑΣΥ – Ερώτηση στη Βουλή

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Υγιεινή και ασφάλεια εργαζομένων στις Περιφερειακές Υπηρεσίες Εκπαίδευσης, Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και ΚΕΔΑΣΥ – Ερώτηση στη Βουλή.

Υγιεινή και ασφάλεια εργαζομένων

Την εφαρμογή των ρητών προβλέψεων του ν.3850/2010 για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων στις Περιφερειακές Υπηρεσίες Εκπαίδευσης, Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και ΚΕΔΑΣΥ φέρνουν στη Βουλή με Eρώτησή τους, έπειτα από πρωτοβουλία της Κατερίνας Νοτοπούλου, Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Απο επιστολή της Ένωσης Εργαζομένων Υπουργείου Παιδείας (ΕΝΕΡΥΠ), προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, αναδεικνύεται ως μείζον ζήτημα, αυτό της ασφάλειας και της υγιεινής των εργαζομένων τους. Αντιμετωπίζεται δε το ζήτημα αυτό, με την ίδια αδιαφορία, που αντιμετωπίζεται και το συναφές ζήτημα των αυτόνομων προϋπολογισμών για τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

Παρά τις συνεχείς καταγγελίες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπουργείου Παιδείας (ΠΟΣΥΠ)  και των κατά τόπους Συλλόγων, για κακές κτιριακές και ηλεκτρολογικές υποδομές σε πολλές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, καθώς και για πλήθος εργατικών ατυχημάτων στις εν λόγω Υπηρεσίες, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια ειδικότερη μέριμνα από τους αρμοδίους.

Στην ερώτηση που κατέθεσαν οι Βουλευτές προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού περιγράφονται χαρακτηριστικά παραδείγματα επικινδυνότητας της κατάστασης ανά την Ελλάδα, όπως αυτό των Διευθύνσεων Α/θμιας – Β/θμιας Εκπαίδευσης και το 1ο ΚΕΔΑΣΥ της Δ΄ Αθήνας, όπου συστεγάζονται με νυχτερινή επιχείρηση, σε κτίριο με σοβαρά προβλήματα ασφάλειας και υγιεινής, στην οποία πρόσφατα, εκτυλίχθηκε επεισόδιο επίθεσης με πυροβολισμούς.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να εφαρμοστούν οι σχετικές προβλέψεις του ν.3850/2010 ¨Κύρωση του Κώδικα νόμων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων¨ σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει η ρητή υποχρέωση του εργοδότη να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες τεχνικού  ασφαλείας, αν απασχολούνται έως 50 εργαζόμενοι και τεχνικού ασφαλείας και γιατρού εργασίας αν απασχολούνται παραπάνω από 50 εργαζόμενοι στην Υπηρεσία (άρθρο 8) στις Περιφερειακές Υπηρεσίες Εκπαίδευσης;

2) Προτίθεστε να αναλάβετε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες με σκοπό τη μετεγκατάσταση των υπηρεσιών Διευθύνσεων  Α/θμιας – Β/θμιας εκπαίδευσης και του 1ο ΚΕΔΑΣΥ της Δ΄ Αθήνας που στεγάζονται στο ως άνω περιγραφόμενο, ακατάλληλο κτίριο, σε άλλες κατάλληλες και ασφαλείς εγκαταστάσεις, ώστε να προστατευθεί η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων και των επισκεπτών;

Δείτε σχετικά

ΕΝΕΡΥΠ: Συστέγαση Δ/νσεων Εκπ/σης και ΚΕΔΑΣΥ με νυχτερινή επιχείρηση, χώρο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών της νύχτας 

Τη μεταστέγαση των Δ/νσεων Π.Ε. & Δ.Ε. και του 1ου ΚΕΔΑΣΥ της Δ΄ Αθήνας ζητά η ΕΝΕΡΥΠ 

Στη Βουλή οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας εργαζομένων στη Δ΄ Αθήνας (Δ/νσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης και 1ο ΚΕΔΑΣΥ) 

Κτηριολογικά προβλήματα Δ΄ Αθήνας, των Δ/νσεων Α/θμιας και Β/θμιας και του 1ου ΚΕΔΑΣΥ – Επιστολή ΕΝΕΡΥΠ 

Εργατικό ατύχημα στο κτίριο του 1ου ΚΕΔΑΣΥ Δ’ Αθήνας και της ΔΙΔΕ Δ’ Αθήνας-Διαμαρτυρία εργαζομένων 

Δείτε επίσης

Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής: Στόχοι ΥΠΑΙΘΑ-Διορισμοί-Ενίσχυση θεσμού Ψυχολόγου/Κ.Λ.-Επιλογές στελεχών

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση