Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Ισότιμη συμμετοχή μαθητών με οπτική αναπηρία: Συνάντηση Υφυπ. Παιδείας με την Πρόεδρο ΚΕΑΤ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ισότιμη συμμετοχή μαθητών με οπτική αναπηρία: Συνάντηση Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Ζέττα Μακρή με την Πρόεδρο του ΚΕΑΤ κα Σοφία-Λευκή Χαμονικολάου.

Ισότιμη συμμετοχή μαθητών με οπτική αναπηρία

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε, στις 13 Απριλίου 2021, η συνάντηση της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων  κ. Ζέττας Μακρή με τη Διοικήτρια του Κέντρου Εκπαίδευσης & Αποκατάστασης Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.) και Προέδρου του Δ.Σ. αυτού κ. Σοφία-Λευκή Χαμονικολάου, το περιεχόμενο της οποίας αφορούσε ζητήματα εκπαίδευσης, συνεκπαίδευσης και ισότιμης συμμετοχής των μαθητών με οπτική αναπηρία.

Σύμφωνα με ενημέρωση του ΥΠΑΙΘ
Η κ. Χαμονικολάου

αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και διάχυσης καλών πρακτικών που αφορούν την εκπαίδευση των μαθητών με οπτική αναπηρία προκειμένου να εξαλειφθούν φαινόμενα διακρίσεων και αποκλεισμού.

Επιπλέον, ενημέρωσε την Υφυπουργό

για τη σημαντικότητα της ενίσχυσης των μαθητών με οπτική αναπηρία σχετικά με τη διαδικασία της εισαγωγής τους στα μουσικά σχολεία καθώς η επίδραση της μουσικής παιδείας λειτουργεί ευεργετικά στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη και στην ένταξή τους.

Επίσης επισημάνθηκε η ανάγκη στήριξης

των ήδη υπαρχόντων δημοσίων ΙΕΚ (Χειριστών Υπολογιστών, Χειριστών Τηλεφωνικών Κέντρων, Ξεναγών και Φυσικοθεραπευτών), καθώς και η δημιουργία νέων τμημάτων όπως ηχοληψίας, μουσικής παραγωγής και δημοσιογραφίας στοχεύοντας στη διεύρυνση της επαγγελματικής αποκατάστασης των ατόμων με οπτική αναπηρία.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε

στην ανάγκη επίλυσης του προβλήματος της πρόσβασης των μαθητών με οπτική αναπηρία, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις εκπαιδευτικές πλατφόρμες webex και e-class.

Τέλος, η Υφυπουργός ενημερώθηκε

για την εκτύπωση των σχολικών εγχειριδίων της Γερμανικής γλώσσας και στο σύστημα γραφής και ανάγνωσης Braille που θα υλοποιηθεί για πρώτη φορά από την επόμενη σχολική χρονιά από το «ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ» (Κ.Ε.Α.Τ.), δίνοντας τη δυνατότητα της επιλογής της Γερμανικής, ως ξένης γλώσσας, από μαθητές με οπτική αναπηρία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η Υφυπουργός στάθηκε θετική

στα ζητήματα που προάγουν την ισότιμη συμμετοχή και ένταξη των μαθητών με οπτική αναπηρία και διαβεβαίωσε τη Διοικήτρια του Κ.Ε.Α.Τ. ότι θα υποστηρίξει εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις που έχουν στόχο την προώθηση της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής τους αποκατάστασης, παρακολουθώντας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την προοδευτική πορεία των θεμάτων, η δρομολόγηση των οποίων, θα επανεκτιμηθεί σε επόμενη συνάντησή τους.

Δείτε επίσης

Μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση: Εργαστήρια Δεξιοτήτων-Νέα Προγράμματα Σπουδών-Επιμορφώσεις
Εμβολιασμός εκπαιδευτικών: Την Τετάρτη 21 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για να κλείνουν ραντεβού
Ζέττα Μακρή: Τηλεκπαίδευση για μαθητές θετικούς στον κορονοϊό-Δεν θα παίρνουν απουσίες
ΑΔΕΔΥ-Υπηρεσιακά Συμβούλια εκπαιδευτικών: Το Υπουργείο Παιδείας να ακυρώσει τις εκλογές-παρωδία
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση