Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Καλώς ήρθαμε στο σχολείο!: Eντυπο ψυχοκοινωνικής στήριξης-προσαρμογής μαθητών κατά την πανδημία κορονοϊού

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Καλώς ήρθαμε στο σχολείο!: Eντυπο για την ψυχοκοινωνική στήριξη και προσαρμογή των μαθητών στη νέα σχολική χρονιά κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.

Καλώς ήρθαμε στο σχολείο!
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Τμήμα Ψυχολογίας
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ

http://www.centerschoolpsych.psych.uoa.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ: Χρυσή (Σίσσυ) Χατζηχρήστου, Ph.D, Καθηγήτρια Σχολικής Ψυχολογίας

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ: Δρ. Θ. Υφαντή, Δρ. Κ. Λαμπροπούλου, Δρ. Π. Λιανός, Υποψ. Δρ. Γ. Γεωργουλέας, Υποψ. Δρ. Δ. Αθανασίου, Υποψ. Δρ. Δ. Φραγκιαδάκη, Δρ. Σ. Μίχου

Εισαγωγικό σημείωμα

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Η επιστροφή στο σχολείο σε περίοδο πανδημίας μετά από μεγάλο διάστημα (έκτακτα μέτρα πρόληψης ή παρατεταμένη περίοδο διακοπών) αποτελεί μία ιδιαίτερη συνθήκη για όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας (εκπαιδευτικό προσωπικό, οικογένειες, μαθητές).

Η επάνοδος στο σχολείο

με τη νέα σχολική χρονιά ως διαδικασία σηματοδοτεί την επιστροφή στην καθημερινότητα και τη ρουτίνα προκαλώντας συχνά ανάμεικτα συναισθήματα στον τρόπο που οι μαθητές βιώνουν την επιστροφή στο σχολείο (π.χ. ανυπομονησία ή/και χαρά για τη συναναστροφή με φίλους/ες ή/και αγωνία για τις μαθησιακές και ψυχοκοινωνικές προκλήσεις στην καινούργια τάξη, βαθμίδα εκπαίδευσης, τη συνεργασία με νέο/ νέους εκπαιδευτικό/ ούς).

Στην παρούσα φάση,

με την έναρξη της σχολικής χρονιάς υπάρχουν ποικίλα θέματα που χρειάζεται να επιλυθούν (π.χ. τήρηση των κανόνων υγιεινής, θέματα διοίκησης και οργάνωσης, ύλη μαθημάτων, χρήση μάσκας, διαφορετικά διαλείμματα, μαθητές που θα λείπουν, ευάλωτες ομάδες μαθητών ή και εκπαιδευτικού προσωπικού κλπ.).

Επιπρόσθετα

αγωνιούμε για την ψυχοκοινωνική προσαρμογή και επανάκαμψη των μαθητών μας και για τους τρόπους που μπορούμε να τους υποστηρίξουμε, μέσα από το ρόλο μας ως εκπαιδευτικοί – “σημαντικοί άλλοι”.

Επίσης,

ανησυχούμε για την προσωπική μας υγεία, την υγεία των αγαπημένων μας προσώπων, καθώς και τον τρόπο που θα ανταποκριθούμε στις πολλαπλές προκλήσεις των ρόλων που αναλαμβάνουμε.

Απώτερος σκοπός

του εντύπου είναι να αναφερθούμε στις ψυχολογικές ανάγκες των μαθητών και μαθητριών αξιοποιώντας την εμπειρία της προηγούμενης περιόδου με προσαρμογές για τις ιδιαιτερότητες της παρούσας περιόδου της πανδημίας COVID-19.

Το παρόν έντυπο

αποτελεί τη συνέχεια των επτά εντύπων για σχολεία και οικογένειες του Εργαστηρίου Σχολικής Ψυχολογίας, ΕΚΠΑ που δημιουργήθηκαν σε όλες τις φάσεις της πανδημίας από την αναστολή της λειτουργίας των σχολείων, την εξ αποστάσεως εκπαιδευτική διαδικασία και την επάνοδο στο σχολείο μετά το διάστημα παραμονής στο σπίτι (για τα προηγούμενα έντυπα του Εργαστηρίου δείτε:

http://www.centerschoolpsych.psych.uoa.gr/index.php/2020-03-27-17-58-58 και για την ξενόγλωσση                          μετάφραση                          εντύπων                           δείτε                                                    : http://www.centerschoolpsych.psych.uoa.gr/index.php/2020-03-27-17-58-59 ).

Θυμόμαστε πως

το σχολείο, παρά τα αναγκαία, πρωτόγνωρα μέτρα πρόληψης και προστασίας που έχουν προταθεί για μαθητές και εκπαιδευτικούς, αποτελεί το πλαίσιο που προάγει όχι μόνο τη μάθηση, αλλά και την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη και προσαρμογή των παιδιών, ενώ παράλληλα “νοιάζεται” για τα παιδιά και τα στηρίζει με ποικίλους τρόπους σε διάφορες περιστάσεις.

Ευελπιστούμε πως

σύντομα θα επιστρέψουμε στους ρυθμούς του σχολείου που γνωρίζουμε και νιώθουμε ασφαλείς.

Έως τότε

είναι σημαντικό να ενεργοποιήσουμε τους προσωπικούς μας μηχανισμούς προσαρμογής, των μαθητών μας, αλλά και του σχολείου μας ως σύστημα, ώστε να αποτυπώσουμε σε αυτήν την εμπειρία, δύναμη, γνώση, φροντίδα, υποστήριξη και αξίες ζωής.

Χρυσή (Σίσσυ) Χατζηχρήστου, Ph.D Καθηγήτρια Σχολικής Ψυχολογίας

Διευθύντρια Εργαστηρίου Σχολικής Ψυχολογίας,

Τμήμα Ψυχολογίας Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Δείτε το έντυπο Καλώς ήρθαμε στο σχολείο!

Δείτε επίσης

Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος: Οδηγίες για χρήση μάσκας σε ειδικές ομάδες παιδιών-Διαφοροποίηση από ΕΟΔΥ
Λειτουργία εκπαιδευτικών μονάδων Α/θμιας-Β/θμιας-ΕΑΕ-ΣΔΕ-ΙΕΚ-ΚΔΒΜ-ΓΑΚ-Βιβλιοθηκών-Φροντιστηρίων-ΚΞΓ | ΦΕΚ
Υλικό ΕΟΔΥ για κορονοϊό: Μέτρα προφύλαξης από τον ιό που προκαλεί τη νόσο COVID-19 – Εστάλη στα σχολεία της χώρας
Εγκύκλιος Υπουργείου Παιδείας για μέτρα προστασίας κορονοϊού: Υποχρεωτικά μάσκα και οι επισκέπτες των σχολικών μονάδων
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση