Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Κάμερες στα σχολεία: Το νομοθετικό πλαίσιο για τα συστήματα βιντεοεπιτήρησης

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Κάμερες στα σχολεία: Το νομοθετικό πλαίσιο για τα συστήματα βιντεοεπιτήρησης – Απάντηση της Υφυπουργού ΠΑΙΘΑ κας Ζ. Μακρή σε Επερώτηση στη Βουλή.

Κάμερες στα σχολεία

Σε Επερώτηση στη Βουλή της Ελληνικής Λύσης σχετικά με την εγκατάσταση συστημάτων βιντεοπαρατήρησης στους αύλειους χώρους των σχολείων και περιμετρικά αυτών για την πρόληψη περιστατικών ενδοσχολικής βίας, απάντησε η Υφυπουργός ΠΑΙΘΑ κα Ζέττα Μακρή, παραθέτοντας την Απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, καθώς και την πρόβλεψη του νόμου 4610/2019 για τα συστήματα βιντεοεπιτήρησης σε σχολικούς χώρους,

Σύμφωνα με την Απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα το σύστημα βιντεοεπιτήρησης επιτρέπεται να λειτουργεί μόνο κατά τις ώρες που το σχολείο δεν λειτουργεί και σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 204 του ν. 4610/2019 η καταγραφή ήχου ή εικόνας με συστήματα βιντεοεπιτήρησης εγκατεστημένα σε χώρους των δημόσιων σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας των μονάδων αυτών, απαγορεύεται.

Κάμερες στα σχολεία – Αναλυτικά η απάντηση της Υφυπουργού ΠΑΙΘΑ

Σε απάντηση του ανωτέρω Μέσου Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, κάνουμε γνωστά τα ακόλουθα:

Στο άρθρο 18 της υπ’ αριθμ. Γ/ΕΞ/2274/31.3.2011 (Β’ 548) Απόφασης της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (Οδηγία 1/2011) με θέμα «Χρήση συστημάτων βιντεοεπιτήρησης για την προστασία προσώπων και αγαθών» ορίζονται τα ακόλουθα:

«1. Η ύπαρξη και μόνο καμερών σε σχολεία και άλλους χώρους όπου δραστηριοποιούνται ανήλικοι (όπως παιδικοί σταθμοί, οικοτροφεία, φροντιστήρια κλπ.) χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, αφού δεν είναι εύκολο να αξιολογηθούν οι συνέπειες που μια τέτοια επεξεργασία μπορεί να έχει για την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας των ανηλίκων. Συγκεκριμένα, υπάρχει ο κίνδυνος να περιορισθεί η ανάπτυξη της έννοιας της ελευθερίας τους, εάν πιστέψουν από μικρή ηλικία ότι είναι φυσιολογικό να παρακολουθούνται μέσω καμερών (βλ. και Γνωμοδότηση 2/2009 της Ομάδας Εργασίας του Άρθρου 29, καθώς επίσης και την απόφαση 77/2009 της Αρχής).

2. Το σύστημα βιντεοεπιτήρησης επιτρέπεται να λειτουργεί μόνο κατά τις ώρες που το σχολείο δεν λειτουργεί. Οι ώρες λειτουργίας του συστήματος πρέπει να αναγράφονται με σαφήνεια στις σχετικές ενημερωτικές πινακίδες, έτσι ώστε να γνωρίζουν πλήρως όλοι οι μαθητές και οι φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίας τους στο σχολείο/φροντιστήριο δεν παρακολουθούνται.».

Κάμερες στα σχολεία

Επίσης, στην παρ. 8 του άρθρου 204 του ν. 4610/2019 (Α’ 70) ορίζεται:

«8. Η καταγραφή ήχου ή εικόνας με συστήματα βιντεοεπιτήρησης εγκατεστημένα σε χώρους των δημόσιων σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας των μονάδων αυτών, απαγορεύεται. Η καταγραφή ήχου ή εικόνας μέσω τέτοιων συστημάτων, εγκατεστημένων στους χώρους των ως άνω δημόσιων σχολικών μονάδων από τους Δήμους, επιτρέπεται στο πλαίσιο άσκησης της αρμοδιότητάς τους για φύλαξη των σχολικών κτιρίων, σύμφωνα με την υποπερίπτωση 1 της περίπτωσης Στ΄ του Κεφαλαίου Ι΄ του άρθρου 75 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ν. 3463/2006, Α΄ 114), μόνο κατά το χρόνο μη λειτουργίας των σχολικών μονάδων. Ο υπεύθυνος επεξεργασίας των δεδομένων που καταγράφονται ενημερώνει με τρόπο πρόσφορο, εμφανή και κατανοητό όποιον πρόκειται να εισέλθει στο χώρο όπου λειτουργεί σύστημα βιντεοεπιτήρησης, ότι στο χώρο λειτουργεί τέτοιο σύστημα και παρέχει, εφόσον του ζητηθεί, πληροφορίες για τον σκοπό της επεξεργασίας, το είδος, την εμβέλεια και τους χώρους εγκατάστασης του χρησιμοποιούμενου συστήματος, καθώς και το χρονικό διάστημα τήρησης των δεδομένων.».

Δείτε σχετικά

Γνωμοδότηση Αρχής Προστασίας Δεδομένων Π.Χ για συστήματα βιντεοεπιτήρησης δημοσίων αρχών σε δημόσιους χώρους 

Εγγραφο Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για την εγκατάσταση συστήματος βιντεοεπιτήρησης σε σχολεία του Δ. Παλλήνης

Δείτε επίσης

Πιερρακάκης για πλατφόρμες που “πέφτουν”: Τα ψηφιακά συστήματα αντέχουν όταν τα σχεδιάζουμε καλά

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση