Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Κάρτα Αναπηρίας: Εφικτή η έκδοσή της από το gov.gr από 1ης.11.2022-Ποιοι δικαιούνται

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Κάρτα Αναπηρίας: Εφικτή η έκδοσή της από το gov.gr από 1ης Νοεμβρίου 2022 – Ποιοι δικαιούνται Κάρτα Αναπηρίας – Οι παροχές που απονέμονται στους κατόχους.

Κάρτα Αναπηρίας

Εφικτή είναι από 1ης Νοεμβρίου 2022 η έκδοση της Κάρτας Αναπηρίας μέσω εφαρμογής στο gov.gr.

Μέσω της εφαρμογής, τα άτομα με αναπηρία θα μπορούν να:

  • Υποβάλλουν αίτημα για χορήγηση Κάρτας Αναπηρίας,
  • εκδώσουν και εκτυπώσουν το ψηφιακό έγγραφο της ατομικής τους Κάρτας Αναπηρίας
  • ενημερωθούν για τις παροχές που τους απονέμονται δυνάμει της ατομικής τους Κάρτας Αναπηρίας.

Προς εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία, οι ίδιες ενέργειες μπορούν να εκτελούνται και από τους αρμόδιους υπαλλήλους των Κέντρων Κοινότητας, είτε με προφορική αίτηση του ίδιου του ατόμου με αναπηρία, είτε του νομίμου εκπροσώπου του (φυσικού ή θετού γονέα, επιτρόπου, αναδόχου, δικαστικού συμπαραστάτη, του προσώπου στο οποίο έχει ανατεθεί δικαστικώς η επιμέλεια ανηλίκου, του προσώπου που φέρει εξουσιοδότηση ή πληρεξούσιο).

Μπορείτε να πλοηγηθείτε στο  karta.epan.gov.gr

Ποιοι δικαιούνται Κάρτα Αναπηρίας

Κάρτα Αναπηρίας δικαιούνται όλα τα άτομα με αναπηρία, με συνολικό ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50%.

Ποιες παροχές έχω με την Κάρτα

Η Κάρτα Αναπηρίας, με την επίδειξή της από τον δικαιούχο της και την ψηφιακό έλεγχο εγκυρότητάς, αποδεικνύει την ταυτότητα του κατόχου της, την ιδιότητα του ως ατόμου με αναπηρία και το κλιμάκιο ποσοστού αναπηρίας που του έχει αναγνωριστεί.

Οι κάτοχοι Κάρτας Αναπηρίας μπορούν με την επίδειξη της: να εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα σε υπηρεσίες εξυπηρέτησης κοινού και να απολαμβάνουν κάθε απαιτούμενη διευκόλυνση να την χρησιμοποιούν ως δικαιολογητικό αντί της Γ.Α.Π.Α. για τα αναγραφόμενα σε αυτήν δεδομένα.

Στο επόμενο στάδιο, σταδιακά θα ενσωματώνονται παροχές στην Κάρτα.

Για κάθε νέα παροχή που θα ενσωματώνεται στην Κάρτα, θα ενημερώνεστε στα στοιχεία επικοινωνίας που έχετε καταχωρήσει στο σύστημα. Η Κάρτα θα αφορά τις παροχές που απολαμβάνονται με την φυσική παρουσία του κατόχου της.

Πώς μπορώ να αποκτήσω την Κάρτα Αναπηρίας

Μπορείτε είτε (α) να κάνετε αίτηση στο karta.epan.gov.gr, ώστε θα παραχθεί σχετικό έγγραφο το οποίο μπορείτε να τυπώσετε, είτε (β) μέσω της εφαρμογής wallet.gov.gr, ώστε θα έχετε την Κάρτα στο κινητό σας τηλέφωνο.

Έληξε η Κάρτα μου. Τι πρέπει να κάνω;

Μπορείτε να αιτηθείτε την εκ νέου έκδοση Κάρτας, με τις ίδιες διαδικασίες και υπό τις ίδιες προϋποθέσεις.

Δείτε επίσης

Ειδική Αγωγή-αριθμός μαθητών ανά τμήμα στις σχολικές μονάδες: Τι ισχύει-παράθεση νομοθεσίας 

ΕΣΑμεΑ-Πρόγραμμα κατάρτισης 3.000 νέων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις: Παράταση αιτήσεων έως 30.11.2022 

Τηλεργασία λόγω προβλημάτων υγείας: Το ΦΕΚ με τον κατάλογο προβλημάτων, τη διαδικασία, τα δικαιολογητικά

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση