Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Καταχώρηση στοιχείων Συλλόγων στο Κεντρικό Μητρώο Δικαιούχων της ΓΓΠΣ εως 01/11/2019 | Ενημέρωση

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Καταχώρηση στοιχείων Συλλόγων στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων της ΓΓΠΣ: Εως 01/11/2019 η προθεσμία | Ενημέρωση.

Καταχώρηση στοιχείων Συλλόγων

Δημοσιεύουμε ακολούθως και σχετικά με την ανάγκη συμμόρφωσης και των Συλλόγων Εκπαιδευτικών στην καταχώρηση των απαιτούμενων στοιχείων των πραγματικών δικαιούχων τους, στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ):

 • Σύντομο Ενημερωτικό σημείωμα επί του θέματος.
 • Οδηγίες ΔΟΕ.
 • Ανακοίνωση των Αγωνιστικών Παρεμβάσεων Συσπειρώσεων Κινήσεων ΔΕ.
 • Ανακοίνωση Λογιστικού Συλλόγου Αθηνών.
Εδώ αξίζει να επισημάνουμε πως:
 • Η ΔΟΕ έχει ζητήσει με έγγραφό της την εξαίρεση από την εν λόγω διαδικασία των Συλλόγων εκπαιδευτικών, χωρίς να έχει λάβει απάντηση από τους αρμοδίους.
 • Υπάρχει επιβάρυνση των Συλλόγων για τη συγκεκριμένη διαδικασία, με ετήσιο τέλος 100 ευρώ, που ορίζεται για την κάλυψη των δαπανών της δημιουργίας της συγκεκριμένης πλατφόρμας. Για το θέμα αυτά διαμαρτύρεται ο Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών (ΛΣΑ) (Δείτε σχετική Ανακοίνωση ακολούθως).
 • Ο Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών (ΛΣΑ) έχει ζητήσει παράταση προθεσμιών.

____________________________

Ενημερωτικό σημείωμα

Αναφορικά με τη λειτουργία από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.), της ηλεκτρονικής υπηρεσίας «Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων» και την ανάγκη συμμόρφωσης όλων των νομικών προσώπων.

Συγκεκριμένα

Tο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων είναι ένα ηλεκτρονικό μητρώο το οποίο έχει δημιουργηθεί, μέσω διαδικτυακής ηλεκτρονικής εφαρμογής και τηρείται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Σε αυτό, όλα τα νομικά πρόσωπα και όλες οι νομικές οντότητες που έχουν έδρα στην Ελλάδα ή ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα που φορολογείται στην Ελλάδα υποχρεούνται να καταχωρίζουν τα εκ του νόμου απαιτούμενα στοιχεία των πραγματικών δικαιούχων τους

Τα στοιχεία έχουν να κάνουν με πληροφορίες σχετικά με τους πραγματικούς δικαιούχους τους, καθώς και το είδος και την έκταση των δικαιωμάτων που αυτοί κατέχουν.

Πραγματικός δικαιούχος θεωρείται το ή τα φυσικά πρόσωπα στα οποία πραγματικά ανήκει ή τα οποία πραγματικά ελέγχουν μία εταιρική οντότητα.

Περίπτωση μη κερδοσκοπικών νομικών προσώπων (Σύλλογοι, Σωματεία, Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείας κλπ)

Στις περιπτώσεις των μη κερδοσκοπικών νομικών προσώπων (Σύλλογοι, Σωματεία, Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείας κλπ) ως πραγματικοί δικαιούχοι πρέπει να δηλωθούν οι Πρόεδρος, Ταμίας και Γραμματέας του προσώπου, καθώς και διαχειριστής (άλλο πρόσωπο από τα προηγούμενα) εάν υπάρχει.

Προθεσμία καταχώρησης

Η προθεσμία για την πρώτη καταχώρηση των στοιχείων είναι έως 01/11/2019

Η καταχώρηση τυχόν αλλαγών στα στοιχεία των πραγματικών δικαιούχων πρέπει να γίνεται εντός εξήντα (60) ημερών.

Τα στοιχεία που καταγράφονται

Τα υποχρεωτικά στοιχεία των πραγματικών δικαιούχων που καταχωρούνται στην εφαρμογή είναι ΑΦΜ, Ονοματεπώνυμο, ΑΔΤ, Διεύθυνση, Αριθμός σταθερού και κινητού τηλεφώνου, Διεύθυνση email καθώς και το είδος του δικαιώματος που κατέχει στην εταιρεία.

Είσοδος στην εφαρμογή

Η είσοδος στην εφαρμογή και η καταχώρηση των στοιχείων γίνεται μέσω των προσωπικών κωδικών taxisnet του νυν εκπροσώπου της εταιρείας, ο οποίος και θεωρείται ο υπόχρεος προς καταχώρηση.

Σε περίπτωση μη δήλωσης πρόστιμο

Σε περίπτωση μη δήλωσης, επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 Ευρώ και τίθεται προθεσμία συμμόρφωσης. Σε περίπτωση περαιτέρω μη συμμόρφωσης, το πρόστιμο διπλασιάζεται.

______________________

Καταχώρηση στοιχείων Συλλόγων

Ερωτήσεις – Απαντήσεις από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) – Ο Νόμος και η Υπουργική Απόφαση:
 • Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων-Συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις
 • Ο νόμος 4557/2018
 • Ρύθμιση ειδικών θεμάτων σχετικά με την τήρηση και τη διαδικασία καταχώρισης στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων του άρθρου 20 και 21 του ν. 4557/2018 – Υπουργική Απόφαση

  _____________________

Οδηγίες ΔΟΕ

_____________________

Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Συσπειρώσεις Κινήσεις ΔΕ

Απόσυρση ΤΩΡΑ της υπουργικής απόφασης για το «Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων» που φακελώνει και στοχοποιεί τα συνδικάτα!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φεύγοντας από την εξουσία και στρώνοντας το χαλί για να αναλάβει η ΝΔ, άφησε το αποτύπωμά της με πολλά νομοθετήματα. Σύμφωνα με τον νόμο 4557/2018,

Πρόληψη και καταστολή της νοµιµοποίησης εσόδων από εγκληµατικές δραστηριότητες και της χρηµατοδότησης της τροµοκρατίας (ενσωµάτωση της Οδηγίας 2015/849/ΕΕ) και άλλες διατάξεις

τα Διοικητικά Συμβούλια όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων υποχρεούνται να καταγράψουν σε ειδική πλατφόρμα, με τίτλο “Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων” (ΚΜΠΔ), τα ατομικά στοιχεία των μελών των προεδρείων τους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζοντας επάξια την πολιτική αυτή, υπενθυμίζει στα σωματεία πως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των δηλώσεων αυτών είναι η 1η Νοέμβρη.

Έπειτα ακολουθεί πρόστιμο 10.000€, ενώ για όσους επιμένουν να μην “συμμορφώνονται” με τις κυβερνητικές εντολές, τα πρόστιμα διπλασιάζονται.

Πρόκειται για μια απαράδεκτη και προκλητική ενέργεια, που αντιμετωπίζει τα συνδικάτα ως εν δυνάμει “εγκληματικές οργανώσεις”, χώρους που γίνεται ξέπλυμα μαύρου χρήματος ή ως “οντότητες”, όπως χαρακτηρίζονται στο νόμο, που μπορεί και να “χρηματοδοτούν την τρομοκρατία”.

Πρόκειται πραγματικά για μια θρασύτατη πολιτική ενέργεια που βάζει στο ίδιο τσουβάλι τα συλλογικά όργανα των εργαζομένων, τα συνδικάτα και τα σωματεία, και τα δημοκρατικά εκλεγμένα συμβούλια με τους ανθρώπους της νύχτας, του υποκόσμου, τους σύγχρονους δουλεμπόρους, τους εμπόρους ναρκωτικών και όπλων, τους κάθε λογής μαφιόζους.

Η πολιτική αυτή επιβεβαιώνει πως και η κυβέρνηση της ΝΔ, ιδιαίτερα με το πολυνομοσχέδιο με τις αντεργατικές αντισυνδικαλιστικές διατάξεις, στοχεύει το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα, για να επιφέρει καίρια πλήγματα και να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και όσους ασκούν τα δημοκρατικά τους δικαιώματα, όσους συνδικαλίζονται, όσους απεργούν και αγωνίζονται.

Επιβεβαιώνεται πως η προκλητική εισβολή στα γραφεία της ΕΛΜΕ Πειραιά πριν από ένα περίπου χρόνο και η κατάσχεση των περιουσιακών της στοιχείων (υπολογιστές κλπ) από το ΣΔΟΕ μόνο μεμονωμένο περιστατικό δεν ήταν.

Ούτε φυσικά η αντεργατική ρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2018 που χτυπούσε το δικαίωμα στην απεργία.

Το κυβερνητικό επιχείρημα πως “πρόκειται για συμμόρφωση σε ευρωπαϊκή οδηγία” επιβεβαιώνει πως η ΕΕ αντιμετωπίζει εχθρικά τον κόσμο της εργασίας και την οργανωμένη πάλη και δράση του για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και της ζωής του.

Η ΝΔ κλιμακώνει επικίνδυνα την αντεργατική πολιτική της για να καταστείλει την οργανωμένη πάλη των εργαζομένων για την υπεράσπιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Τα συνδικάτα τους δεν απολογούνται ούτε δίνουν λογαριασμό σε κυβέρνηση, κράτος και ΕΕ. Λογοδοτούν αποκλειστικά και μόνο στα μέλη τους, στους εργαζόμενους. Εργαζόμενοι και σωματεία δρουν και αγωνίζονται πάντα κάτω από το φως του ήλιου!

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να αποσύρει τώρα την απαράδεκτη, προσβλητική και προκλητική απόφαση που φακελώνει και στιγματίζει τα συνδικάτα. Καλούμε τα εκπαιδευτικά σωματεία, την ΟΛΜΕ και την ΔΟΕ να καταδικάσουν και να εναντιωθούν σε αυτή την πολιτική.

Κάτω τα χέρια από τα σωματεία!

ΤΩΡΑ να εξαιρεθούν τα συνδικάτα από την υποβολή δήλωσης!

Κανένας κρατικός έλεγχος στα σωματεία των εργαζομένων!

23-10-19

_______________________

Ανακοίνωση Λογιστικού Συλλόγου Αθηνών (ΛΣΑ)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο ΛΣΑ σε σχέση με το τρέχον θέμα της λήξης των προθεσμιών για το Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων ανακοινώνει στα μέλη του λογιστές – φοροτεχνικούς ότι έχει ζητήσει αρμοδίως την παράταση των σχετικών προθεσμιών μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, αυτών που έχουν ήδη παρέλθει, καθώς και αυτών που πρόκειται να λήξουν.

Τονίζεται ότι, αφενός η διαδικασία είναι σχετικά «περιττή», με δεδομένο ότι όλα τα ζητούμενα στοιχεία υπάρχουν στις υφιστάμενες πλατφόρμες, αφετέρου υπάρχει αναγκαιότητα έκδοσης σαφέστερων οδηγιών καταχώρισης.

Τα παραπάνω συζητήθηκαν διεξοδικά και με τους υπόλοιπους φορείς και κυρίως με το ΟΕΕ, στα πλαίσια της δημιουργικής παρέμβασης και συνεργασίας και σε πλαίσιο απόλυτης συμφωνίας απόψεων, εστάλη σχετική επιστολή του ΟΕΕ προς τον αρμόδιο Υπουργό.

Τέλος, επισημάναμε με ξεκάθαρο τρόπο ότι η άντληση των όποιων δεδομένων ζητούνται, στα πλαίσια των οδηγιών του Υ.Ο., της Γ.Γ.Π.Σ., της Α.Α.Δ.Ε., του Γ.ΕΜ.Η. ή της ΤτΕ, πρέπει πλέον να αποτελεί υποχρέωση και αρμοδιότητα των υπεύθυνων στα πλαίσια της προσπάθειας που έχει ανακοινωθεί επισήμως από την Πολιτεία για τη διαλειτουργικότητα των ηλεκτρονικών συστημάτων και της πάταξης της φυσικής και ηλεκτρονικής γραφειοκρατίας.

Είναι τουλάχιστον άδικο και κοστοβόρο να φορτώνεται κάθε φορά η υπάρχουσα αδυναμία αλληλοσυσχέτισης των στοιχείων στις πλάτες ενός επαγγελματικού κλάδου καθώς και των οντοτήτων.

Θεωρούμε επίσης, ότι η επιβάρυνση των επιχειρήσεων για τη συγκεκριμένη διαδικασία, με το ετήσιο τέλος που ορίζεται για την κάλυψη των δαπανών της δημιουργίας της συγκεκριμένης πλατφόρμας, πρέπει να εξαλειφθεί, ή, αν μη τι άλλο, να περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό.

_____________________

Δείτε επίσης

Διορισμοί και Μεταθέσεις: Κομβικό σημείο η πραγματοποίηση διορισμών το 2019
Σχέδιο κατανομής 4500 θέσεων στην Ειδική Αγωγή: Με επίσημα στοιχεία του ΥΠΑΙΘ
Πληρωμές εκπαιδευτών ΔΙΕΚ: Ανακοίνωση ΙΝΕΔΙΒΙΜ
Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής: Παιδαγωγική, νέες Τεχνολογίες και Βιοϊατρική σε ένα μεταπτυχιακό

Πριν φύγετε

Ομιλία Κεραμέως στην Ολομέλεια της Βουλής για τις διατάξεις του Υπουργείου Παιδείας
Η Μερόπη Τζούφη στο Κανάλι της Βουλής για τις αλλαγές στην Παιδεία | Video
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση