Δευτέρα, 21 Απριλίου 2025

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Καθηγητές στις σχολές ΔΥΠΑ: Για υποστελέχωση μιλάει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πληροφορικής

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Καθηγητές στις σχολές ΔΥΠΑ: Για υποστελέχωση μιλάει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πληροφορικής (ΠΑΣΕΠ) – Επιστολή στην Υπουργό Εργασίας.

Καθηγητές στις σχολές ΔΥΠΑ

Τον έντονο προβληματισμό του έθεσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πληροφορικής (ΠΑΣΕΠ) σχετικά με την υποστελέχωση καθηγητών στις Σχολές ΔΥΠΑ του Υπουργείου Εργασίας.

Συγκεκριμένα ο Σύλλογος Πληροφορικής έστειλε επιστολή στην Υπουργό κα Νίκη Κεραμέως που εξηγεί την κατάσταση πως έχει, και αν δεν ληφθούν μέτρα όπως και η ολοκλήρωση της Προκήρυξης κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς καθηγητές οι Σχολές.

Ακολουθεί η επιστολή του ΠΑΣΕΠ

Προς: Την Αξιότιμη Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: Κίνδυνος Υπολειτουργίας και Κατάρρευσης των Σχολών ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας της ΔΥΠΑ

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας εκφράσουμε τον έντονο προβληματισμό και την ανησυχία μας σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση των Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑ.Σ.) Μαθητείας της ΔΥΠΑ, που βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο υπολειτουργίας, με άμεσες συνέπειες για το μέλλον της τεχνικής εκπαίδευσης στη χώρα μας.

Η υποστελέχωση του εκπαιδευτικού προσωπικού, ως αποτέλεσμα των μαζικών συνταξιοδοτήσεων τα τελευταία έτη, έχει καταστήσει το έργο της διδασκαλίας και της υποστήριξης των σχολών εξαιρετικά δύσκολο. Παρά τις ελπίδες που δημιούργησε η πολυαναμενόμενη προκήρυξη για 77 μόνιμες θέσεις εκπαιδευτικών, η διαδικασία αυτή παραμένει στάσιμη εδώ και πολλούς μηνες, παρά το γεγονός ότι η υποβολή των αιτήσεων ολοκληρώθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου του 2024, χωρίς επίσημη ενημέρωση για την πορεία ή την ολοκλήρωσή της. Μάλιστα, κυκλοφορούν φήμες ακόμα και για ακύρωσή της, γεγονός που εντείνει την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια στον χώρο. Το αποτέλεσμα είναι η υπολειτουργία του θεσμού, με πολλά σχολεία να έχουν ελάχιστους ή και καθόλου μόνιμους καθηγητές. Σε αρκετές περιπτώσεις καταγράφονται μόλις 1 ή 2 μόνιμοι εκπαιδευτικοί ανά σχολή.

Οι αναπληρωτές αποφεύγουν πλέον την τοποθέτηση στις ΕΠΑ.Σ. της ΔΥΠΑ, προτιμώντας την δευτεροβάθμια εκπαίδευση μέσω του Υπουργείου Παιδείας, λόγω της αβεβαιότητας και της έλλειψης προοπτικής. Το μοντέλο αυτό, της πρωινής εργασίας-πρακτισης άσκησης και της απογευματινής φοίτησης, είναι ένα σύστημα που ανθεί στη Γερμανία και παράγει εξειδικευμενα στελέχη άμεσα έτοιμα για την αγορά εργασίας.

Στην Ελλάδα, όμως, κινδυνεύουμε να χάσουμε αυτή την πολύτιμη δυϊκή εκπαίδευση εξαιτίας της αδράνειας και της έλλειψης πολιτικής βούλησης. Η πληροφορική, όπως και άλλες σύγχρονες ειδικότητες, θα μπορούσαν να ενισχύσουν πολλαπλά τις σχολές, όχι μόνο εκπαιδευτικά, αλλά και υποστηρικτικά ως προς τα πληροφοριακά συστήματα, τα εργαστήρια και τον ηλεκτρονικό υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Δυστυχώς, οι επιστήμονες αυτοί παραμένουν εκτός των δομών, περιμένοντας απαντήσεις που δεν έρχονται.

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ, σας καλούμε να δείτε άμεσα και υπεύθυνα το πρόβλημα και να δώσετε λύσεις πριν είναι αργά. Η νέα σχολική χρονιά πλησιάζει και κάθε ημέρα που περνά, φέρνει τα σχολεία πιο κοντά στην αποδόμηση.

Ζητάμε την ολοκλήρωση της προκήρυξης με την άμεση έκδοση των αποτελεσμάτων της μοριοδότησης των αιτήσεων και της διεκπεραίωσης των προσλήψεων του μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, την ενίσχυση των δομών, και τη χάραξη μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την τεχνική εκπαίδευση που αξίζει η χώρα μας.

Το προσωρινά εκτελών χρέη Διοικητικό Συμβούλιο

του υπό σύσταση συλλόγου ΠΑ.Σ.Ε.Π.

Δείτε επίσης

Συνάντηση ΠΑΣΕΠ με Διευθυντή ΕΑΕ και στελέχη του Υπουργείου Παιδείας

Υπολογισμός μισθοδοσίας δημοσίου υπαλλήλου ΠΕ/ΤΕ/ΔΕ/ΥΕ ανά ΜΚ-Μικτά-Καθαρά-Φόρος | Εφαρμογή 

Οχι Πιερρακάκη στα Δώρα: Εχουν δοθεί 1,3 μισθοί επιπλέον στο δημόσιο και αύξηση 10% στις συντάξεις 

Share.

About Author

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Leave A Reply